Maloprije ste jeli, ali opet biste nešto gricnuli? Lakše ćete se othrvati toj napasti ako doznajte koje vas osjetilo zavodi i zašto do toga dolazi

Nekoliko je tipova gladi, otkrijte koji je vaš:
Gladne oči
Ne možete odoljeti još jednoj štrudlici iako vam je trbuh pun i preklinje vas da ga prestanete zatrpavati. Evo što možete učiniti kako biste nahranili i svoj pogled:
- bogato ukrasite trpezu i servirajte je kao da pripremate svečanu gozbu, čak i ako ste vi jedini uzvanik
- umjesto zurenja u mobitel, televizor ili novine, prije i tijekom jela uživajte u izgledu hrane na svom tanjuru.
Gladan nos
Osjetilo njuha registrira desetke tisuća mirisa i omogućuje nam uživanje u hrani, što otkrijemo kad se prehladimo i zaključimo da je sve bezukusno. Umjesto da čekate prehladu, radije učinite sljedeće:
- prije jela duboko udahnite mirise koji se šire s tanjura, baš kao što činite kad kušate vino, pa tijekom jela koncentrirano uživajte u aromi hrane
- sljedeći put kad osjetite mirise koji vam se osobito sviđaju, poput arome vanilije, kakaa ili cimeta, osvijestite ih i razmislite na što vas asociraju, kakve vam emocije pobuđuju.
Gladna usta
Ova vrsta gladi izraženija je kod taktilnih tipova. Potreba za osjetom različitih tekstura varira ovisno o genetičkim, obiteljskim i kulturološkim faktorima. Zadovoljite taktilne senzacije svojih usta tako da:
- istu namirnicu možete pripremiti na nekoliko načina, skuhati je, ispeći i ispržiti, kao što je to običaj u japanskoj kuhinji
- kombinirajte na tanjuru 'tapiseriju' jela različitih tekstura, od kašaste i meke do hrskave i krute hrane.
Gladan trbuh
Osjećaj praznine, grčeve i kruljenje u želucu često tumačimo kao znak gladi. Naučite razlikovati prave znakove od 'refleksnog' osjećaja koji često tumačimo kao zadnji stupanj izgladnjelosti, a možda je riječ o osjećaju uzbuđenja ili tjeskobe, koji se znaju manifestirati u vidu grčeva u želucu.
- gotovo svi jedemo prebrzo, zato usporite, dobro sažvačite svaki zalogaj i promatrajte kakve vam signale šalje probava
- prije jela uvijek popijte nekoliko gutljaja vode jer žeđ nerijetko znamo zamijeniti s osjećajem gladi.
Gladno srce
Glad za svježim jagodama, kremastim kolačima kakvi se prodaju samo u jednoj slastičarnici u gradu ili čežnja za džemom kakav je spremala naša baka izraz je potrebe za ljubavlju i bliskošću. U ovom slučaju ne jedemo kako bismo popunili rupu u želucu, nego emocionalnu prazninu. Imamo potrebu da nahranimo naša srca i želju za intimnošću.
- kad osjetite potrebu za utjehom u hrani poput ove, uzmite mali zalogaj i dugo uživajte u njegovu okusu
- umjesto da se prepustite prejedanju, u trenucima krize radije nazovite nekoga tko vam je drag, uživajte u glazbi, prošećite... Ukratko, pronađite drugi način uživanja i utjehe.
Gladan duh
'Treba jesti tri mliječna proizvoda dnevno. Žutanjak je loš za zdravlje, baš kao i gluten...' Problem gladnog duha nastaje u trenutku kad se naše prehrambene navike nađu u sukobu s novim 'nutricionističkim otkrićima' kojima nas stalno bombardiraju. Razapeti smo između onoga što bismo htjeli, ali prema najnovijoj dijeti ne bismo 'smjeli' jesti. Dok pokušavamo uspostavili 'znanstvenu' ravnotežu u svojim prehrambenim navikama, često zanemarujemo želje ovog tipa gladi i ne slušamo što nam organizam poručuje. Ne bi bilo loše da povremeno razmislimo o njegovim željama.