Smanjuje kolesterol i tlak, dobar je za kardiovaskularni sistem, poboljšava vid i rad bubrega te je odličan za kožu
Avokado je tropsko voće koje raste u Srednjoj Americi i Meksiku, kolokvijalni naziv mu je “aligatorska kruška”.Usporedno s drugim voćem, avokado ima znatno veći udio masti, a povezauje se s mnogim zdravstvenim beneficijama, među kojima je i smanjeni rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Avokado sadrži brojne antioksidanse među kojima su lutein i Zeaxanthin, esencijalni za zdravlje oka i vida, a kalija ima više nego banana. Prehrana bogata kalijem pomaže u smanjenju krvnog tlaka, koji je uzročnik srčanog i moždanog udara te problema s bubrezima.
Također sadrži folnu kiselinu i vitamin A pa je odličan za prevenciju bolesti srca. Osim što pomaže pri liječenju suhe i oštećene kože, također zacjeljuje rane na tijelu.
Njegovih 100 grama sadrži 160 kalorija, odnosno 15 grama masti, 7 miligrama natrija, 485 miligrama kalija, 9 grama ugljikohidrata, od kojih 7 grama čine dijetalna vlakana, 0,7 grama šećer te 2 grama bjelančevina.
Srećom ovo voće se može jesti slatko, slano, sirovo i kuhano. Može ga se pripremiti kao salatu s povrćem ili voćnu salatu, namaz za tost,umak za tjesteninu, tortu, krem juhu,smoothie ili pak kao masku za lice.
Iako sam po sebi, za mnoge, ima neobičan ukus, ukoliko je dobro začinje avokado može postati jedna od najukusnijih namirnica. Ukoliko se još sjetimo ostalih dobrobiti koje nudi, ovo je definitivno superfood od kojeg ne treba olako odustati.
Piše: V.S. Foto: Instagram/@yummybami