Ona je zvijezda zdrave kuhinje i food blogerica čiji blog i profil na Instagramu Delicious and Healthy by Maja prati 160 tisuća ljudi (među njima i supermodel iz 90-ih Eva Herzigova): Maja Brekalo nedavno je objavila svoju prvu kuharicu “Moja sretna hrana” - savršeno ...
Ova Dubrovkinja s dugogodišnjom zagrebačkom adresom dokaz je da nekim ljudima dan traje dulje od 24 sata. Kako drukčije objasniti činjenicu da Maja Brekalo uz dvadeset godina dugu karijeru stjuardese stigne voditi i onu paralelnu, kulinarsku, posvećenu zdravoj hrani i održivom načinu života, koje promovira na blogu i profilu na Instagramu. Kao učiteljica prirodne kuhinje i pobornica održivog života, svoju strast za ukusnom i cjelovitom hranom već godinama prenosi na tisuće pratitelja i polaznika radionica, inspirirajući ih da i sami žive bolje te zdravije. Znanje, iskustva, savjete i recepte sada je objedinila u kuharici “Moja sretna hrana”, u kojoj nudi maštovite i jednostavne recepte za one koji žele naučiti spravljati zdrava i lako probavljiva jela, bez puno kompliciranja i sati provedenih u kuhinji. Naravno, s naglaskom na cjelovite namirnice biljnog podrijetla i nevjerojatno bogatstvo okusa.
Tri chia pudinga
Puding od chia sjemenki moja je vječna opsesija i nedvojbeno najdraži doručak te obrok “s nogu”. Ovaj puding nevjerojatno je hranjiv, a chia sjemenke već su poznate po svojim čudotvornim svojstvima: prava su riznica vitamina, minerala i proteina, blagotvorne su za probavu, hidratiziraju organizam i pomažu oporavku mišića nakon fizičke aktivnosti. Puno je razloga da ih kušate - ako vam nije dovoljna činjenica da su vrlo ukusne u raznim kombinacijama.
S ČOKOLADNOM GRANOLOM I BANANOM
· 1 šalica osnovnog chia pudinga
· 1 šalica (250 ml) jogurta
· ½ šalice čokoladne granole
· 1 banana
• Umiješajte u puding pola šalice jogurta. Stavite na dno zdjelice dvije do tri žlice granole, zatim pripremljeni chia puding pa ostatak jogurta, granole i bananu narezanu na kolutiće.
S MALINAMA
· 1 šalica osnovnog chia pudinga
· 1 šalica (250 ml) jogurta
· 1 šalica malina
· malo javorova ili agavina sirupa, po želji
• Zgnječite polovicu malina i umiješajte ih u jogurt.
• Umiješajte pola šalice jogurta s malinama u osnovni chia puding.
• Stavite pripremljeni puding u teglicu, dodajte ostatak jogurta s malinama i maline na vrh.
S KOKOSOM I BANANOM
· 2 žlice chia sjemenki
· 2 banane
· ¼ šalice (60 ml) zobenog mlijeka
· 1 žlica zobenih pahuljica
· 2 žlice kokosa
· prstohvat cimeta
• Stavite u blender 1 bananu, kokos, mlijeko, zobene pahuljice i cimet. Izblendajte pa pomiješajte u teglici s chia sjemenkama.
• Miješajte minutu, dvije dok se smjesa ne počne zgušnjavati.
• Ostavite namakati barem pola sata. Poslužite s narezanom bananom i po želji s malo sirupa ili jogurta.
OSNOVNI CHIA PUDING
· 2 žlice (25 g) chia sjemenki
· ½ šalice (120 ml) biljnog mlijeka
• Žlicom dobro umiješajte chia sjemenke u mlijeko tako da se rasporede tekućinom i ponovite postupak svakih nekoliko minuta dok se ne počne zgušnjavati, a sjemenke se ravnomjerno ne rasporede u mlijeku.
• Ostavite da stoji najmanje pola sata ili dulje. Može i preko noći u hladnjaku.
• Kad se puding zgusne, kombinirajte ga s drugim sastojcima.
Čokoladna krema od prosa
Evo jednog super brzog čokoladnog deserta! Jako je čokoladan, ali i jako lagan te potpuno “bezgrešan” - gotovo ručak. Recept je vrlo jednostavan i gotov za 10 minuta ako imate već skuhano proso ili rižu.
SASTOJCI
za 6 teglica od 120 ml
· 2 šalice (200 g) kuhanog prosa
· 2 šalice (470 ml) bademova
ili zobenog mlijeka
· ½ šalice (70 g) prženih I oguljenih lješnjaka
· 5 žlica (30 g) nezaslađenog kakaa
· 3 žlice rastopljenog kokosova ulja
· 5 datulja bez koštica (50 g)
· prstohvat soli
· 2 žličice limunova soka
· 2 žlice javorova ili agavina sirupa
• Stavite u blender mlijeko, lješnjake i datulje te izblendajte.
• Dodajte sve ostale sastojke i blendajte dok ne dobijete glatku kremu.
Napisala: Jasmina Rodić
Fotografija: Maja Brekalo