Superfood koji nepravedno zanemarujemo

Cimet obično vežemo uz slastice i kolače, a možda ga i nesvjesno svrstavamo u nezdrave namirnice. Prava istina je daleko od toga, naime cimet se zbog brojnih ljekovitih svojstava smatra 'superhranom'.
Korišten tisućljećima, cimet je jedan od najstarijih začina poznatih čovjeku. Osim što se je koristio u brojnim ritualima vračanja diljem različitih kultura, a posebice kod starih Egipćana, Kineza i antičkih Rimljana, drevni su narodi bili itekako svjesni ljekovitosti ovog začina.

Cimet se je kroz stoljeća pokazao korisnim u liječenju brojnih zdravstvenih tegoba kao što su mentrualne tegobe, artritis, prehlada i probavne smetnje, a moderna je znanost tom popisu pridodala i druga korisna svojstva, poput blokiranja upala i rasta bakterija te pomoć pri regulaciji šećera u krvi zbog čega se posebno preporučuje dijabetičarima.
Ovaj gotovo čarobni začin obiluje kalcijem, željezom, manganom i vlaknima, a sadrži i vitamine C i K, magnezij, selen i cink. Pripisuje mu se i antibakterijsko i antimikotičko djelovanje, a osim šećera u krvi, regulira i razine masti i kolesterola.
Zato sljedeći put kad radite kavu, smoothie ili pak voćnu salatu, dodajte i prstohvat cimeta, vaše tijelo će vam biti zahvalno.