Donosimo vam sjajan recept za popularna peciva
Popularna poljska peciva koja popularizirali su Amerikanci, a sjajno je znati i da ih možete pripremiti sami kod kuće.
U nastavku vam donosimo recept nepobjedivog Jamieja Olivera koji je lako razumljivi jednostavan te je sjajan izbor za prvi pokušaj pripreme ovih popularnih peciva kod kuće.
Sastojci za 12 peciva
250ml mlake vode
480g oštrog brašna
50g glatkog brašna
7g suhog kvasca
3 žlice ulja
7 žlica meda
1 jaje (+ još jedno lagano umućeno jaje za premaz)
Postupak
Pomiješajte u velikoj zdjeli oba brašna sa suhim kvascem i žličicom soli. U drugoj posudi miješajte pjenjačom 250ml mlade vode, 3 žlice ulja, 3 žlice meda i jaje. Zatim napravite 'rupu' u zdjeli s brašnom i u sredinu ulijte ovu smjesu. Sve dobro promijesite rukama dok se ne poveže, a onda 10 minuta mijesite tijesto na ravnoj pobrašnjenoj površini dok ne dobijete glatku i elastičnu kuglu. Zatim tijesto vratite u nauljenu zdjelu, pokrijte je vlažnom krpom i ostavite da stoji barem sat vremena ili dok se ne udvostruči veličina kugle.
Kad se tijesto diglo, podijelite ga na 12 komada pa svaki formirajte u malu kuglu. Zatim prste obložite brašnom pa prstom napravite rupu u sredini svake kugle te je oprezno proširite do otprilike 1.5cm jer će se stisnuti u procesu kuhanja i pečenja.
Zatim velikom rupičastom žlicom polako ispuštajte jedno po jedno pecivo u lonac u koji ste prethodno stavili vodu s četiri žlice meda da proključa, ali plamen smanjite do kraja. Pazite da ne stavite previše peciva u lonac jer će se zalijepiti. Kuhajte ih 2 minute sa svake strane (okrenite ih rupičastom žlicom), a onda ih izvadite na kuhinjski papir koji će upiti višak vode. Kad sve skuhate, složite kuhana peciva na protvan koji ste obložili papirom za pečenje i ostavite nekoliko centimetara razmaka između njih. Premažite ih umućenim jajem i prema želji dodajte zrna maka, sezam ili sjemenke. Pecite ih na 180°C 15 do 20 minuta odnosno dok ne dobiju zlatnu boju. Poslužite uz dimljeni losos, pureću šunku, domaću paštetu, sir ili što god vam drugo padne napamet.