Rigorozne dijete i brojanje zalogaja postat će stvar prošlosti uz jednostavne i zdrave savjete nutricionistkinja i kuharica.

Nakupljanje kilograma tijekom blagdana mnogima je bolna točka, a svake godine manično se pretražuju brze i rigorozne dijete koje uglavnom donose kratkoročne rezultate. Međutim, to nije jedini način za povratak na staru kilažu. Nutricionistkinje i kuharice su za britanski Vogue podijelile devet jednostavnih, zdravih i bezbolnih savjeta za prehranu nakon blagdana.
1. Zdrava formula
Rosemary Ferguson, nutricionistkinja i osnivačica tvrtke 'The 5-Day Plan' predlaže jednostavan uravnoteženi obrok. 'Četvrtinu jela trebali bi činiti nemasni proteini, organska piletina ili puretina, tofu ili tempeh, losos ili bakalar su dobre opcije. Druga četvrtina trebala bi biti složeni ugljikohidrati – smeđa riža, kvinoja, batat, heljda – a posljednja polovica trebala bi biti 'duga od povrća'. Pokušajte imati najmanje četiri različite sorte, što znači da ćete dobiti niz hranjivih tvari kojima ćete nahraniti svoj mikrobiom', savjetuje stručnjakinja.
2. Hidracija organizma
Možda zvuči očito, ali unos tekućine tijekom dana je ključan. Naime, tijelo često žeđ zamijeni za glad, što dovodi do nepotrebnog grickanja. Stručnjaci kažu da bismo trebali konzumirati najmanje šest do osam čaša vode dnevno. Držite vodu pri ruci, obogatite je sastojcima poput listića mente ili sjemenki nara ili napraviti ledeni biljni čaj.
3. Mentalno zdravlje
Prestanite s rigoroznim dijetama i izbrišite aplikacije koja mjere kalorije. Na društvenim mrežama pratite ljude koji vas potiču na zdrave obroke, a ne izgladnjivanje.
4. Promjena navika
Kuharica Carla Lalli Music preporuča dvosmjerni pristup kupnji namirnica. Kupujte osnovne namirnice svaka dva tjedna, a zatim svakih nekoliko dana obilazite lokalne tržnice u potrazi za zdravim i organskim proizvodima.

Osim što će vam ova navika pomoći da se upoznate sa sezonskim namirnicama, postoje i neke nutritivne prednosti. 'Kupujte organski i što bliže kući. Hranjive tvari ne traju vječno, čak ni u voću i povrću pa želite jesti one koje su nedavno ubrane. Potražite proizvode uzgojene na čistom tlu bogatom hranjivim tvarima', savjetuje kuharica Skye Gyngell.
5. Pametnije kuhanje
Ako vas užasava koncept pripreme obroka unaprijed, niste jedini, no postoji način kako olakšati pripremu brzih i zdravih jela koje možete jesti na poslu, a oduzet će vam samo sat vremena u kuhinji za vikend.
Nutricionistkinja Yasmin Khan predlaže da ispečete veliku količinu povrća, poput butternut tikve, tikvica, luka, komorača te da ostatke stavite u hladnjak. Potom ih dodajte salatama, juhama i varivima ili ih pojedite samostalno s malo tunjevine ili konzerviranog graha. Za grickanje predlaže mrkvu, krastavac i celer koje možete narezati na štapiće i umakati u hummus.
U nedjelju se možete posvetiti izradi preljeva za salatu, što može pretvoriti skromnu zdjelu sezonskog povrća u nešto veličanstveno. Budite kreativni i slijedite formulu od tri četvrtine masti i jedne četvrtine kiseline. Pomiješajte avokado, sok od limete, jalapeños, svježi korijander i malo agave u blenderu; pomiješajte sezamovo ulje, rižin ocat, naribani đumbir, med i mrvicu soja umaka; ili pomiješajte prirodni jogurt, vinski ocat, dijon senf, nasjeckani češnjak i malo maslinovog ulja.
6. Plant-based prehrana
Vegetarijanski veganski obroci ovise o ravnoteži, kontrastu teksture i svježim sastojcima. Indijska, azijska i bliskoistočna kuhinja posebno su pogodne za vegansku prehranu jer su prirodno bogate žitaricama, mahunarkama, orašastim plodovima, povrćem i sjemenkama. Također, te su kuhinje bogate začinima zbog kojih svako jelo pršti od okusa.
7. Sezonske namirnice
Nutricionistkinja Melissa Hemsley savjetuje da uz svaki obrok pojedete neko zeleno povrće, a da zimi iskoristite svoj zamrzivač. 'Zamrznite namirnice poput kelja, mahuna i edamamea. Ne morate brinuti da će se pokvariti, a uvijek su pri ruci', objasnila je.
8. Prezentacija
Iako je ponekad teško pronaći vrijeme za obrok, pokušajte svaki učiniti vizualno atraktivnim. 'Ako dan presječete s finim ručkom, imate se čemu veseliti tijekom jutra, što vam može uljepšati dan', smatra Hemsley. U juhu možete dodati tostirane orahe ili naribani limun, a salate ukrasiti jestivim cvijećem. Osim toga, predivno postavljenom stolu čak i ostaci hrane mogu izgledati lijepo. Uložite u kvalitetne stolnjake i podmetače kako biste doveli prezentaciju jela na novu razinu.
9. Superhrana
Poigrajte se s manje poznatim sastojcima, poput morske mahovine koja sadrži 92 od 102 minerala potrebna ljudskom tijelu. Nutricionistkinja Moon Bedeaux preporuča i organski sok od celera, ananasa i hladno prešanog đumbira 30 minuta prije jela te svakodnevno ispijanje vode s nekoliko kapi mliječnog čička.