Ljepota dolazi iznutra, a to je osobito točno kad govorimo o koži, stoga treba više pažnje posvetiti namirnicama koje unosimo u tijelo

Da njega počinje iznutra, čuli smo i ponovili milijardu puta, a ponavljaju to i brojne zvijezde koje kao tajnu svog izgleda ističu konzumiranje velikih količina vode, zdravu prehranu i dovoljno sna, jer nema te kreme koja može nadomjestiti i izbrisati tragove neuredna života.
Prave namirnice i odgovarajuća njega pobrinut će se da se preuranjeni znakovi starenja na koži ne vide, a za to se pobrinula tzv. Anti-age dijeta.
Što je anti-age dijeta?
Čim se spomene dijeta, prva asocijacija je izgladnjivanje, skidanje kilograma i slično. Međutim, kada je riječ o anti-age dijeti, više je u pitanju promjena same prehrane s ciljem boljeg zdravlja našeg najvećeg organa - kože. Slana hrana, slatkiši, gazirana pića... sve to i te kako utječe na kožu lica: čine je nadutom, neprirodne boje i izazivaju prištiće. Šećeri i sol glavni su neprijatelji ako se konzumiraju u velikoj količini, te je veoma bitno oduprijeti se porivima i smanjiti unos određenih namirnica ukoliko želimo zadržati mladolikost što duže.
Anti-age dijeta je dakle skup namirnica, minerala i vitamina koje treba unositi kako bismo izbjegli ili barem odgodili i smanjili pojavljivanje staračkih mrlja, dubokih bora i kako bismo zategli kožu na prirodan način. A zadržavanje zdrave i vitke figure dobrodošao je bonus.
Pravila anti-age dijete
Anti-age dijeta osmišljena je da nam pomogne da vratimo godine na licu unazad, baš kao što će nam u tome pomoći i biološki tretmani. Čitav koncept smislio je Nicolas Perricone, nutricionist i dermatolog, a njegove savjete slijedi i glumica Eva Mendes. U svojoj knjizi 'The Wrinkle Cure' ('Lijek za bore') tvrdi da se tajna prevencije i eliminiranja bora krije upravo u načinu prehrane.

Prije svega, ovakav režim prehrane treba osloboditi naše tijelo negativnog utjecaja slobodnih radikala koji napadaju i uništavaju zdrave stanice kože. Njihovim djelovanjem opada imunitet organizma, tijelo i koža skloniji su upalama i infekcijama, smanjuje se otpornost na vanjske utjecaje, UV zračenje, toksine…
Neutralizacija slobodnih radikala se obavlja pomoću antioksidansa i zato je njihova uloga za zdravlje i ljepotu toliko važna. To su različiti vitamini, minerali, enzimi…
Shodno ovome Perricone je objasnio da anti-age dijeta nije komplicirana, a temelji se na 3 osnovna koraka:
- Dijeta – odabir namirnica koje su bogate antioksidansima, vitaminima i mineralima, kao i omega masnim kiselinama
- Dodaci prehrani – uzimanje određenih suplemenata koje je teško nadoknaditi prehranom, a pomažu revitalizaciji kože i ojačanju imuniteta
- Primjena namirnica na koži – prvenstveno se misli na pripremu različitih domaćih maski protiv bora
Anti-age dijeta fokusirana je na prilagođenu prehranu i promjenu nekih navika, jačanje imuniteta kože zbog čijeg pada dolazi do crvenila, bubuljica i pretjerane pojave bora, kao i na jačanju zaštitne barijere kože. Također, ona povećava i razinu kolagena i elastina u koži.
Najbolja hrana protiv bora
Na prvom mjestu - voda. Kako bismo sačuvali dovoljne količine kolagena, neophodna nam je voda, a sve to da bi lice bilo jedro, punije i otpornije na iritacije. Zato je preporuka da dnevno unosite 8 do 10 čaša vode. Organizam će izbaciti višak, a ono što mu je potrebno, sačuvati.
Riba
Proteini i omega -3 masne kiseline imaju izražena protuupalna svojstva, poboljšavaju elastičnost i bore se protiv svih znakova starenja kože. Dvije vrste omega-3 masnih kiselina koje se nalaze u ribljem ulju, eikozapentaenska kiselina (EPA), kao i dokozaheksaenska masna kiselina (DHA), smanjuju produkciju sebuma i važne su za njegu masne kože. Preporuka ovog režima prehrane jest da se riba nađe na meniju čak pet puta tjedno, pogotovo losos, pastrva, sabljarka, bakalar, pa čak i tuna.

Orašasti plodovi
Naglasak je na orasima i bademima koji su također bogati aminokiselinama, a dnevna preporuka je veličina šake.
Tamnozeleno povrće
Špinat, kelj, blitva i brokula samo su dio onoga što bi se trebalo naći na vašem jelovniku. Moćan su izvor antioksidanata i veoma efikasno uništavaju slobodne radikale.
Maslinovo ulje
Bilo bi dobro da namirnice pripremate s maslinovim uljem, ponajviše jer je bogato nezasićenim masnim kiselinama koje su odlične za kožu, kao i vitaminima A, E, D i K.
Bobičasto voće
Ovo voće sadrži veliki broj antioksidanata i ima povoljan glikemijski indeks, to jest, ne podiže razinu šećera u krvi. Jagode, kupine, maline, brusnice, borovnice trebalo bi konzumirati barem dva puta tjedno.

Citrusi
Bogati su vitaminom C, A, B1, B6, kalcijem, magnezijem, fosforom i željezom, a posebna preporuka su: limun, naranča, grejp, mandarina i limeta.
Grah
Ova biljka sadrži skoro sve esencijalne aminokiseline, kao i lecitin, kalij, kalcij, željezo, fosfor, magnezij, cink i natrij.
Odličan je izvor bjelančevina, folne kiseline, vitamina B6, B2 i B3, kao i vitamina K. Jedna porcija graha osigurava 20 % dnevnih potreba za vlaknima. Preporučena količina je oko tri šalice kuhanog graha tjedno.
Jogurt, sir
Probiotici su veoma važni u anti age dijeti jer dobre bakterije pomažu u borbi kože protiv upala, a nadoknadit će i vlažnost kože.
Jaja
Posebna preporuka je konzumacija bjelanjaka jer imaju mogućnost regeneracije kože.
Zeleni čaj
Veoma snažan antioksidans i savjetuje se da dan započinjemo upravo šalicom ovog čaja.

Jelovnik treba dopuniti i piletinom i puretinom, jabukama, dinjama, breskvama, kruškama, rajčicom, klicama pšenice, asai bobicama, tofu sirom, kao i lukom, celerom, paprikom, žitaricama od cijelog zrna.
Jelovnik
Anti age dijeta podrazumijeva pet obroka tijekom dana, ali pametno isplaniranih, primjerice:
Doručak: šaka orašastih plodova, šaka bobičastog voća, šalica zobenih pahuljica, sve izmiješano s 2 dl jogurta;
Užina: jabuka, naranča ili voćka po izboru;
Ručak: porcija pilećeg mesa, zelena salata s maslinovim uljem i limunom;
Užina: porcija povrća, kombinacija paprike, luka…
Večera: dva kuhana jajeta, 100 g tunjevine sa špinatom.
Koje namirnice treba izbjegavati u anti age dijeti
Sve one namirnice koje imaju glikemijski indeks veći od 50 nisu prihvatljive u ovoj dijeti. Na spisku namirnica koje bi trebalo izbjegavati prvenstveno su složeni šećeri, kruh, tjestenine, rižu, crveno meso, margarin, maslac, kukuruz, krumpir. Tu su i namirnice koje jesu zdrave, ali čiji je glikemijski indeks veoma visok, kao npr. lubenica koja ima GI čak 72, a mrkva 73.
Svakako, treba zaobići i veoma slanu hranu, kao i alkohol i previše kave.