Najveći kontinent oduvijek je privlačio ljude egzotičnom prirodom, bogatom kulturom te kuhinjom koja pršti okusima, bojama i teksturama. Da biste utažili čežnju i glad za tim dalekim dijelom svijeta, ne morate krenuti na put, dovoljno je otići do kuhinje!

Maja Kefeček Basta autorica je kuharice 'Azijska jela' koja na uzbudljiv i inspirativan način oživljava mirise i okuse Tajlanda, Kine, Vijetnama, Japana te Šri Lanke.
'Oduševili su me boje, okusi, a posebno načini pripreme azijskih jela jer se savršeno uklapaju u današnji često ubrzani način života. Priprema jela uglavnom je kratka i nema puno termičke obrade. Takva su jela osvježavajuća i imaju laganu energiju. Tradicionalno se u nekim jelima koriste ljuti začini, ali ako ih ne volite, jednostavno ih izostavite. Azijska kuhinja tradicionalno je često veganska, jer se ondje čak i danas jede vrlo malo mliječnih proizvoda, a temelj je jela obilje voća i povrća', objašnjava Maja. Uz mali rječnik egzotičnih namirnica i sjajne prijedloge jela, na početku ove kuharice pronaći ćete i deset recepata za umake, ulja i tijesta koji čine samo srce azijske kuhinje.
Soba tjestenina s umakom od kikirikija

Umak od kikirikija:
- 2 do 3 žlice maslaca od kikirikija
- 1 žlica tamnog sezamova ulja
- 1 žlica rižina octa
- 1 žlica đumbirova soka
- 2 češnja usitnjenog češnjaka
- 1 žlica javorova sirupa ili kokosova šećera
- 2 žlice čili umaka ili svježi čili, po želji
- 2 žlice soka limete
- malo vode
Miješajte sve sastojke polako dodajući vodu dok umak ne postane kremast.
- 200 g soba tjestenine
- 1 šalica mahuna
- 1 paprika narezana na trakice
- 1 mrkva narezana na štapiće
- 200 g tofua mariniranog u tamariju
Za posluživanje:
- kikiriki, usitnjeni svježi korijandar
1. Skuhajte tjesteninu u slanoj vodi. Pred kraj kuhanja dodajte mahune. Ocijedite i stavite sa strane.
2. Na ulju pržite tofu dok ne porumeni pa stavite sa strane.
- Pomiješajte tjesteninu i mahune s umakom od kikirikija pa dodajte mrkvu i papriku. Poslužite s tofuom, kikirikijem i korijandrom.
Pol Sambol s mrkvom
Osvježavajući šrilanski dodatak egzotičnim jelima

- 1 šalica svježeg kokosa, naribanog (ili 1 šalica namočenoga naribanog suhog kokosa)
- nekoliko listova korijandra
- 1 šalica naribane mrkve
- 1 mladi luk, sitno nasjeckan
- sok 1 limete
- sol
- 1 svježi crveni čili, po želji
Tradicionalno se priprema u kamenomu mužaru da se okusi lijepo povežu, ali možete ga dobro pomiješati i u nekoj posudi. Prvo stavite čili, sol i, ako želite, možete dodati malo smeđeg ili kokosova šećera. Zatim dodajte mrkvu i kokos pa luk te sve miješajte i gnječite. Dodajte sok limete i promiješajte.
Juha Tom Yam
Ukusna pikantna i kiselkasta tajlandska juha koja se tradicionalno priprema sa škampima, a u veganskoj varijanti stavljamo komadić alge za morski okus.

- 1,5 l vode (ili temeljca za jači okus)
- 3 kaffir lista
- 1 komadić od 2 do 3 cm galangala ili đumbira
- 1 do 2 limunske trave
- 1 do 2 crvena čilija, sitno nasjeckana
- 4 češnja češnjaka, usitnjena
- komadić kombu alge od 3 cm
- šalica svježih shiitake gljiva ili 5 do 6 namočenih suhih
- 2 šalice bok choya (ili brokule)
- 1 šalica cherry rajčica
- 150 g mekanog tofua, narezanog na kocke
- 3 do 4 žlice tamarija
- 1 žlica javorova sirupa ili kokosova šećera
- 1 žlica veganske Tom Yam paste
- sok limete, po ukusu
- lišće korijandera ili tajlandskog bosiljka, po želji
U temeljac ili vodu stavite lišće limete, limunsku travu, čili, češnjak i kombu.
Ostavite da lagano kipi pet minuta. Dodajte gljive i kuhajte još nekoliko minuta.
Dodajte bok choy i rajčice pa nakon još nekoliko minuta i tofu te začine. Promiješajte i ugasite vatru.
Pospite svježim korijandrom i, po želji, tajlandskim bosiljkom.
Pasta Tom Yam
- 2 žlice ulja po želji
- 1 manji luk, narezan na kockice
- 2 češnja češnjaka, usitnjena
- 1 žlica indijskih oraščića
- 1 žlica sezama, kratko tostiranog na tavi
- 1 žlica čili praha ili 1 žlica kajenskog papra
- 1 žlica rižina ili ječmena misa
- 1 žlica javorova sirupa ili kokosova šećera
- 1 žlica soka limete
- 1 žlica sojina umaka
1. U woku pirjajte luk i češnjak na ulju.
2. Posebno izmiksajte ostale sastojke.
3. Dodajte luk i češnjak i sve dobro promiješajte pa vratite nakratko u wok.
4. Upotrijebite odmah ili pripremite veću količinu pa čuvajte dva do tri tjedna u staklenci u hladnjaku.
Recepti preuzeti iz kuharice Maje Kefeček-Basta, Azijska kuhinja.
