Ovaj lagani ljetni ručak ne sadrži meso, gluten niti previše kalorija, ali je zato bogat vitaminima i antioksidansima. A što je najbolje - okusom nas transportira na predivnu talijansku obalu...

Za vrijeme ljetnih vrućina preferiramo lagana jela uz koja je lakše podnijeti visoke temperature, te koja ne zahtijevaju predugo zadržavanje oko štednjaka, a jedno takvo jelo osmislili su chef Gennaro Russo i 'food coach' Valentina Dolci za restoran poznatog hotela Le Sirenuse u talijanskom Positanu.
Ovo vegetarijansko jelo je lagano, bez glutena i bez previše kalorija, ali prepuno B vitamina, minerala i antioksidansa, pa ne čudi da brojne svjetske zvijezde i fashionistice na svom odmoru uživaju upravo tamo. A ovo mediteransko jelo možete pripremiti i kod kuće uz samo nekoliko sastojaka:
Sastojci (za 2 osobe):
700 g tikvica
30 g badema
100 g bosiljka – 4 ili 5 vezica
4 žlice extra djevičanskog maslinovog ulja
1 režanj češnjaka
Priprema:
Dobro operite tikvice, obrišite i stavite sa strane.
Otrgnite listiće bosiljka sa stabljike i blanširajte ih 2 minute, zatim ocijedite i bacite u ledenu vodu. Nakon toga stavite listiće bosiljka i ¾ badema u blender s malo češnjaka u blender te sjeckajte polako dodajući maslinovo ulje dok ne dobijete gustu pastu. Ostatak badema grubo nasjeckajte kao dekoraciju i dodatak jelu.
Za tikvice idealan bi bio ribež kao 'mandolina', a u slučaju da nemate, poslužit će oštar nož (i malo strpljenja) kako biste narezali tikvice kao tanke rezance. Prije rezanja, odstranite sjemenke žlicom.
Zagrijte malo maslinovog ulja u tavici i dodajte na minutu rezance od tikvica. Zatim dodajte pripremljeni pesto, promiješajte, pa servirajte na tanjuru i pospite nasjeckanim bademima.
Dobar tek!