Ova hladna zimska subota idealna je za pripremu savršenog kolača od krušaka i badema koji grije tijelo i dušu
Radi se o jednostavnom receptu kojeg je osmislio Jamie Oliver, a on uključuje karamelizirane kruške i sočan biskvit pripemljen s bademovim brašnom. Bademovo brašno je sjajna zamjena za obično pšenično brašno jer ne sadrži gluten, ali zato sadrži vlakna i zdrave masti.
U nastavku otkrijte recept za ovu odličnu zimsku tortu:
Sastojci
220g maslaca
200g šećera (za biskvit)
550g šećera (za kruške)
4 veća jaja
220g mljevenih badema
300g đumbira
1 mahuna vanilije
4 kruške
Postupak
Za kruške prvo naribajte đumbir na sitno te prerežite mahunu vanilije po dužini i ostružite sjemenke nožem. Đumbir i vaniliju stavite u dublju tavu, dodajte 400g šećera i prelijte sa 700ml vode i pustite da zavrije, a onda kuhajte još par minuta da se okusi razviju. Zatim žlicom oprezno dodajte oguljene kruške u tekućinu i kuhajte desetak minuta dok ne omekšaju. Kad su gotove izvadite ih iz tekućine i ostavite da se ohlade.
Za preljev za kruške pomiješajte preostalih 150g šećera i 100ml vode u dubljoj tavi i zagrijte na jakoj vatri dok ne zavrije pa kuhajte petnaestak minuta dok ne potamni. Zatim umiješajte 20g maslaca i miješajte dok ne dobijete karamelu. Kad je gotova ulijte je u kalup za tortu koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Kruške koje su se ohladile narežite na tanke ploške i složite ih kružno na toplu karamelu.
Zatim pećnicu zagrijte na 180ºC, a za biskvit tucite 200g maslaca i 200g šećera mikserom zatim dodajte jedno po jedno jaje i dobro miksajte nakon svakog jaja. Na kraju dodajte mljevene bademe, dobro promiješajte pa izlijte smjesu na karamelu i kruške i stavite peći od 30 do 35 minuta. Kad je torta gotova, oprezno je okrenite "naopako" i skinite papir za pečenje s krušaka i karamele. Dobar tek!