Fotografije: ImaxTree by Launchmetrics
//

Fotografije: ImaxTree by Launchmetrics

Službeno je! Alessandro Michele, nekadašnji kreativni direktor Guccija, je upravo postao novi kreativni direktor kuće Valentino. Na prošloj je poziciji bio skoro desetljeće, a Gucci je od brenda talijanske profinjenosti i senzualne estetike kojoj je temelje udario Tom Ford pretvorio u globalnog, maksimalističkog giganta koji je dosegnuo nezamislive visine u smislu popularnosti i profitabilnosti. Podsjećamo, zaokret u Gucciju i želje poslovnog vrha brenda koji ga je htio okrenuti ka tihom i minimalističkom luksuzu je ono što je na kraju Michelea i ‘otjeralo’ iz ove kuće.

Fotografije: ImaxTree by Launchmetrics

Fotografije: ImaxTree by Launchmetrics

Dok smo od samog početka bili sigurni da će Michele definitivno nastaviti svoju karijeru u modi, vjerovali smo da će upravo on revitalizirati brend poznatog talijanskog dizajnera Waltera Albinija. Prema izvorima, Rachid Mohamed Rachid, glavni izvršni direktor Valentinove matične tvrtke Mayhoola, prošle je godine želio da Michele postane kreativni direktor uspavanog brenda Waltera Albinija, no dogovor se nije ostvario jer je prijedlog uključivao ulaganje u projekt, što je dizajner odbio. Prošlog je svibnja Bidayat otkrio da je preuzeo intelektualno vlasništvo i značajan dio arhiva Albinija, s ciljem oživljavanja brenda. Bidayat kontrolira katarsku Alsara Investment grupu, koju je osnovao Rachid.

Fotografije: ImaxTree by Launchmetrics

Fotografije: ImaxTree by Launchmetrics

Valja napomenuti kako je Kering, matična kuća brendova poput Saint Laurenta i Guccija, u kojem je Michele prije i radio, nedavno preuzeo 30 % dionica Valentina s potencijalnim preuzimanjem cijele modne kuće do 2028. godine. Naravno, zauzvrat bi Mayhoola grupa postala Keringovim službenim partnerom, te bi zajedničkim snagama postali pravi konkurenti na okrutnom poslovnom tržištu modne industrije. Znači li ovo da se Alessandro, na neki način, službeno vraća kući? Iako se na prvi pogled Picciolijev i Micheleov rad čine dijametralno suprotnim, suština im je vrlo slična.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alessandro Michele (@alessandro_michele)

 

Oba dizajnera su kroz svoju karijeru govorili kako ‘žele ostvarivati svoje i tuđe snove’, samo su to radili na različite načine. Pierpaolo je snove ostvarivao kroz nezamislive igre boja i tekstura, do te mjere da je s Pantoneom formulirao posebnu nijansu ružičaste koja nosi njegovo ime, a Michele je svoje i tuđe snove ostvarivao novim valom androgine mode i do tada neviđenim razinama maksimalizma i kombinacija printova. Unatoč činjenici što je surađivao s Tomom Fordom i Fridom Giannini, Michele je Gucci uspio izdvojiti iz mase i od ‘prosječnog’ talijanskog brenda koji je velikom većinom ovisio o prodaji torbi uspio napraviti pret-a-porter giganta koji je postao veliki favorit samog vrha glazbene i filmske industrije. Pierpaolo je u Valentinu bio na sličnom tragu, samo je kroz svojih 25 godina rada za kuću i skoro deset na glavnoj kreativnoj poziciji ostao vjeran estetici samog osnivača, nešto na čemu mu se sam Valentino Garavani zahvalio u objavi na Instagramu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Valentino Garavani (@realmrvalentino)

 

Dok će se Garavani, sudeći po tome, sigurno pobuniti na Micheleov maksimalistički ulazak u Valentino, možda nas očekuje nešto sasvim suprotno. Ne vjerujemo da će Michele od Valentina napraviti leteći cirkus, niti drugu verziju svog Guccija, no u tom bi smjeru definitivno mogle otići kolekcije visoke mode. Gucci kao takav nije imao haute couture sektor, već i dan danas proizvode isključivo custom ili bespoke komade, a Michele će sigurno svoj najveći forte prikazati upravo u pravim kolekcijama visoke mode. Doduše, šuškalo se i da će možda prijeći u Givenchy, brend kojem barem nije strano eksperimentiranje s nekonvencionalnim dizajnerima. Što se tiče samog Pierpaola Picciolija, njegov daljnji put u modnoj industriji ili brend u koji potencijalno prelazi i dalje nije poznat. Jedva čekamo njegove prve kolekcije krajem ove godine!

 

Moda