Chanel
//

Chanel

Prikazana u legendarnoj opernoj kući, ova kolekcija slavi i modu i izvedbu, ispreplićući svjetove visoke mode i opere u mjestu koje je ključno za povijest i estetiku kuće. Pod umjetničkim vodstvom Christophe Honoréa, Palais Garnier je transformiran u  spektakularnu modnu pozornicu koja ja naglasila raskoš i sofisticiranost najnovijih kreacija brenda. 

Kolekcija, prvi put viđena kroz objektiv fotografa Karima Sadlija, otkriva bogatu tapiseriju luksuznih materijala i složenih detalja. Perje, resice  i izvezeni cvjetovi krase komade izrađene od dragocjenih pletenica, lakiranog jerseya, mekane tkanine, svilenog baršuna, iluzionističkog tila, tafte i satena, a romantičan zaokret kolekcije očituje se u volumenima, napuhanim rukavima i naboranim volanima.

Prepoznatljivi CHANEL elementi su ponovno prisutnu: bordo tvida odijelo s bijelim satenskim rubovima, crni plišani smoking u kombinaciji s bijelom bluzom  i crno odijelo s dugim hlačama i kratkim, pripijenim sakoom ukrašenim crnim perjem. Ove kreacije plešu uzduž dugih kaputa, voluminoznih pelerina i večernjih haljina, spajajući modernost s tradicionalnim nasljeđem brenda.

Svjetlost igra ključnu ulogu u kolekciji, s mat, sjajnim i lakiranim završecima koji osvjetljavaju paletu boja od crne, zlatne, srebrne, do boje fuksije i blijedo ružičaste. Ove nijanse pojačavaju veličanstvenost sjajne večeri u kojoj se vizualno i emocionaln iskustvo isprepliću. 

CHANEL-ova duboka povezanost s Opéra national de Paris, jedna je od najznačajnijih stavki u ovoj kolekciji. Kao veliki pokrovitelj Opéra od 2023. i s dugom povijesti podrške Baletu Opéra i Otvaranju sezone plesa, CHANEL-ova uključenost u ovaj vid umjetnost je vidljiva kroz cijelu kolekciju.

Ova kolekcija odaje počast toj baštini, crpeći inspiraciju iz legendarnih baleta kao što su Le Train Bleu (1924.) i Apollon Musagète (1928.), za koje je Gabrielle Chanel sama dizajnirala revolucionarne kostime.S referencama na tutue, Pierrot odijela i odjeću prikladnu za dive, princeze i mladenke, CHANEL-ova kolekcija visoke mode za jesen-zimu 2024./25. stvara svijet u kojem odjeća ne samo da odijeva tijelo, već također osvaja i transformira prostor.

Treba napomenuti i kako iza ove kolekcije stoji cijeli Chanel tim, budući da nakon odlaska Virginie Viard, francuski brend još uvijek traga za dizajnerom koji bi na sebe mogao preuzeti slavno nasljeđe Coco Chanel. U suštini, ova najnovija kolekcija predstavlja majstorski spoj umjetnosti, povijesti i zanata, odajući počast bezvremenskoj privlačnosti Palais Garniera i stalno evoluirajućoj priči visoke mode.

Moda