toplo-hladna salata
baurn //

toplo-hladna salata

Postoje dva tipa ljeta: ono kad brojiš komarce i čekaš jesen, i ono kad ti je stalno u ruci ledena čaša s koktelom, a zalogaji nestaju brzinom svjetlosti. Mi biramo ovo drugo. 

Barunovo ljeto uključuje koktele koji će te osvježiti i uz koje ćeš postati glavni koktel-majstor u ekipi, a ako želiš izbrusiti svoje vještine u kuhinji, imamo rješenje i za to. Jednostavni ljetni snackovi koji zahtijevaju samo malo volje i koju kapljicu Barun biljnog likera spašavaju svako druženje uz ventilator, u hladu kraj mora ili rijeke. 

Glavna zvijezda koktela, ali i snackova je Barun, biljni liker s reputacijom i dugogodišnjim iskustvom. S potpisom Marka Markote i Romana Rabika, ove ćete koktele svladati čak i ako nemate iskustva, a kreativni ljetni snackovi iz Studija Kotluša Mihaele Vargašević i Vedrana Boškovića oduševit će čak i one najmrzovoljnije koji ljeti ne izlaze iz stana prije nego što padne noć. Produženi vikend pred nama idealna je prilika da isprobate ove sjajne recepte – uživajte!  Legenda ostaje legenda.

BARUN JAGODA

Sastojci:

30ml Barun biljni liker

30ml cordial od jagode

Top up Tonic

barun jagoda
barun //

barun jagoda

Cordial od jagode:

100g jagode

100g šećera

3g limunske kiseline

200ml vode

Otopiti kiselinu i šećer u vodi te dodati na pola narezane jagode. Kuhati 60 min na laganoj temperaturi.

Priprema:

Procijediti i spremiti u praznu bocu. Može stajati u frižideru do 2 tjedna.

 

CONFIT OD RAJČICA 

Sastojci:

1 kg cherry rajčica ili domaćih rajčica u ljetnim mjesecima

250 ml maslinovog ulja

3 – 4 dobra prstohvata morske soli

2 – 3 režnja češnjaka

Svježi timijan i bosiljak

200g ricotte

1 žlica maslinovog ulja

Korica limuna

5 žlica aceto krema

1 žlica Barun biljnog likera

Sourdough kruh

confit od rajčice
barun //

confit od rajčice

 Postupak:

1. Rajčice operite i odstranite im peteljke, a ukoliko imate veće primjerke možete ih i narezati.

2. Složite ih u jednom redu u posudu za pečenje pa ih prelijte uljem. Rajčice ne moraju plivati u ulju, ali bi trebale biti u kontaktu s njim. 

3. Dodajte sol, češnjak i začine po želji.

4. Ubacite u pećnicu zagrijanu na 170 stupnjeva i pecite 35 - 40 minuta. Ulje u nijednom trenutku ne bi trebalo ključati, može tek lagano krčkati pa prema potrebi smanjite temperaturu.

 5. Pečene rajčice poslužite odmah, a ohlađene zajedno s uljem prebacite u staklenke i zatvorite. Čuvajte ih desetak dana u hladnjaku.

 6. Ricotta stavite u zdjelu pa dodajte maslinovo ulje te koricu limuna. Mješajte do glatke teksture.

 7. Aceto kremu pomiješajte s Barunom te pripremljenu kremu koristite za završetak jela.

 8. Servirajte sve na sourdough kruhu i uživajte!

 

NAJŠTRUKANIJI BARUN

Sastojci:

30ml Barun biljni liker

30ml Cordial od čaja

Cordial od čaja:

3g milky oolong čaj

3g bijeli čaj

500ml vode

250g šećera

9g limunske kiseline

Priprema:

Skuhati oba čaja zajedno u vodi. Procijediti te dodati šećer i kiselinu. Otopiti sve u čaju te spremiti u bocu.

Može stajati u frižideru do 2 tjedna.

 

TOPLO HLADNA SALATA OD BRESKVI, MOZZARELLE I PRŠUTA 

Sastojci: 

Zrele breskve

Mozzarella

Pršut

Listići svježe mente

Rukola

Maslinovo ulje

Limun/limeta

Chili mrvice

Tostirani bademi

Jestivo cvijeće

Barun biljni liker

toplo-hladna salata
baurn //

toplo-hladna salata

Postupak: 

1. Breskve operite te narežite na kriške a pršut natrgajte na trakice ili male komadiće.

 2. Breskve pecite na maslinovom ulju dok se lagano ne karameliziraju, polijte ih Barunom te flambirajte.

 3. U tanjur položite posteljicu od rikole, zatim na nju dodajte breskve i mozzarellu, pa sve začinite solju, paprom i s malo chilija. Dodajte preko svega pršut i natrgane listiće mente te zalijte nježno maslinovim uljem. Dodajte i tostirane bademe i 

cvijeće. 

4. Na kraju preko salate izlijte sok pola limuna. Malo pomiješajte kako bi se okusi sjedinili i zatim poslužite. Završite salatu s aceto kremom.

Lifestyle