Unsplash //

Od svih mjesta na svijetu, nikada nisam mislila da će me život odvesti u Uzbekistan, doduše turistički, ali nama Europljanima, a pogotovo Balkancima, Srednja Azija je još uvijek relativno neistražen pojam. Zašto je tomu tako ne znam, ali vjerojatno činjenica da se radi o potpuno drugačijoj kulturi ima nekakve veze s tim. S tom sam se misli i ja uputila u Taškent, glavni grad Uzbekistana u kojem sam ostala nešto više od tjedan dana. 

Da se razumijemo, netko sam tko voli putovati i istraživati, učiti i povezivati različite stvari o različitim ljudima. Mislim da svako putovanje samo dodatno nadogradi osobu i pomogne joj da izađe iz svojih svakodnevnih okvira, što nam je svima itekako potrebno. No, ovoga puta, iako sam u Uzbekistanu bila 10-ak dana, nisam napuštala Taškent. Prednost toga je što sam ga bolje upoznala i isprobala sva dobra mjesta za hranu i piće, većina su talijanska i francuska (znam... shame on me), ali bila sam i na nekoliko jako dobrih lokalnih mjesta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli «Ташкент — город хлебный» (@tashkent)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Asal Maksumova | Food, Travel & Lifestyle Blog (@asal.gourmet)

Taškent je zapravo kombinacija bogate povijesne baštine i modernog urbanog života. Ovaj živopisni grad nudi mnogo atrakcija koje vrijedi istražiti, kao i raznoliku gastronomsku ponudu, pa tako bilo koji turist koji dođe može uživati u razgledavanju povijesnih znamenitosti, kupovini na tradicionalnim bazarima i kušanju ukusnih uzbekistanskih jela. Bilo da ste ljubitelj kulture, povijesti ili gastronomije, u Taškent ćete definitivno pronaći nešto za sebe, a ono što je mene posebno iznenadilo je zapravo snažan europski utjecaj koji se osjeti u gradu. Naravno, kada ste u Taškentu sasvim vam je jasno da ste u Aziji, ali po ovome što sam ja vidjela, većina ljudi ima jako sličan način života kao i mi. No, da ne duljim previše, u nastavku izdvajam nekoliko neizostavnih mjesta koje jednostavno morate posjetiti ako vas život ikada nanese u Taškent. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli «Ташкент — город хлебный» (@tashkent)

Što vidjeti?

Taškent City Park

Taškent City Park je noviji dio grada koji bez pretjerivanja, izgleda kao Dubai. U ovom djelu grada nalaze se neki od najluksuznijih restorana i zgrada od kojih je jedna i ogromni shopping centar, a posebna atrakcija je fontana ispred centra koja svijetli i pjeva. Idealno je mjesto za šetnju uz kuglu sladoleda nakon dobrog shoppinga. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli «Ташкент — город хлебный» (@tashkent)

Trg Neovisnosti (Mustaqillik Maydoni)

Glavni trg Taškenta simbolizira neovisnost Uzbekistana. Ovdje se nalazi monumentalni spomenik okružen prekrasnim vrtovima i fontanama. Trg je idealno mjesto za šetnju i opuštanje te pruža uvid u moderni urbani dizajn grada, pa svakako preporučujem da ga posjetite kako biste doznali nešto više o povijesti grada i države.

Taškent TV toranj 

Sa svojih 375 metara, Taškent TV toranj je najviša građevina u Srednjoj Aziji. Vidikovac na vrhu tornja pruža spektakularan panoramski pogled na cijeli grad, a restoran u tornju nudi jedinstveno iskustvo s fenomenalnim pogledom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Magic City

Magic City je nešto jako slično Disneylandu. Ovaj zabavni park idealan je kako za djecu, tako i za odrasle, a ispred monumentalnog dvorac koji predstavlja centralni dio parka, nalazi se velika fonta u kojoj se predvečer odvijaju posebne predstave. U parku također možete pronaći i akvariji, kao i mnoštvo zabavnih igara i jezero ispred kojeg vas mogu fotografirati profesionalni fotografi za svega nekoliko eura.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Magic City | Ташкент (@magiccityuz)

Bazar Chorsu 

Bazar Chorsu je tradicionalna tržnica koja oduševljava svojim živopisnim prizorima i mirisima. Ovdje možete kupiti lokalne proizvode, začine, voće, povrće i doživjeti autentični duh Taškenta kroz lokalnu kulturu.

Metro Taškent 

Metro Taškent nije samo prijevozno sredstvo, već i turistička atrakcija. Stanice metroa su umjetnički uređene, reflektirajući sovjetsku arhitekturu s elementima lokalne kulture. Putovanje metroom je jedinstveno iskustvo koje jednostavno ne smijete propustiti.

Gdje jesti/piti?

Besh Qozon 

Besh Qozon specijaliziran je za plov, nacionalno jelo Uzbekistana čiji su glavni sastojci meso i riža. Restoran nudi nekoliko varijanti ovog popularnog jela, pripremljenog prema tradicionalnim receptima kao i veliki izbor čajeva, koje u Taškentu posebno vole. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli «Ташкент — город хлебный» (@tashkent)

Arrows and Sparrows Cafe

Arrows and Sparrows Cafe nalazi se u već spomenutom Taškent City Parku i ima terasu s pogledom na spektakularnu fontanu. Na meniju ima svega, a ja sam naravno jela pastu sa stracatelom koja je bila odlična. 

Paul

When in Uzbekistan go to French's... Samo se šalim naravno, ali ovo je restoran u kojem sam možda provela i najviše vremena s obzirom na to da mi je bio najbliži. Paul je zapravo francuski lanac pekarnica/restorana koji se nalazi u 47 zemalja, pa vrlo moguće da ste ga već negdje i posjetili u Europi. Specijaliziran je za posluživanje francuskih proizvoda, uključujući kruh, palačinke, sendviče, makarone, juhe, kavu, vino i dr., a nešto je skuplji u odnosu na tradicionalne uzbekistanske restorane. Još jedan preslatki francuski kafić naziva Bon! ima odličnu kavu i sladoled.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli PAUL France (@paulfranceofficiel)

Plov Lounge 

Plov Lounge je moderan lounge bar koji nudi širok izbor pića, koktela i laganih obroka. Mjesto je savršeno za večernji izlazak s prijateljima, uz opuštajuću atmosferu i dobru glazbu.

Coffee Station 

Coffee Station je popularan kafić među lokalnim stanovništvom i turistima. Idealno mjesto za opuštanje uz šalicu kave, domaće kolače i lagane obroke.

Syrovarnya

Ako ste ljubitelji talijanske hrane, ovdje prvenstveno mislim na dobru pizzu, onda je Syrovarnya restoran koji morate posjetiti. Ambijent je odličan (imate osjećaj kao da ste u nekom vrtu u Italiji), a restoran je dobio naziv, pogađate, po siru koji sami prave.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli СЫРОВАРНЯ /ресторан-лавка/ (@syrovarnya_tashkent)

.

 

 

 

 

Lifestyle