Pinca, poznata i kao sirnica, nezaobilazan je dio blagdanskog stola u mnogim domovima. Ona nije samo kolač - iza ovog tradicionalnog uskrsnog peciva krije se bogata povijest, simbolika i onaj neodoljivi osjećaj topline doma. Uskrs uvijek povezujemo sa stolom punim dobre hrane u obiteljskom okruženju s najmilijima. Uskrsni doručak mnogima je jedan od omiljenih trenutaka godine, a pinca je uvijek zvijezda svakog stola.
Ivan Lončar, na društvenim mrežama poznatiji pod imenom ivo_zinee, osvaja publiku estetičnim videima na kojima dijeli svoje recepte uz nostalgične hitove u pozadini. Mladom Imoćanu koji živi u Berlinu i zapravo se bavi arhitekturom, kuhanje je velika strast, a s nama je podijelio recept za pincu koja će ovog Uskrsa biti zvijezda vašeg stola
Pinca by ivo_zinee
SASTOJCI:
- * 500 g brašna
- * 2 žličice soli
- * 40 g svježeg kvasca (ili 14g suhog)
- * 100 ml mlakog mlijeka
- * 2 jaja + 2 žumanjca (+1 jaje za premaz)
- * 80g šećera
- * 2 vanili šećera
- * fino naribana korica 2 limuna
- * fino naribana korica 1 naranče
- * 2 žlice ružine vodice
- * 1 čep prošeka
- * 2 čepa Maraschina
- * 70 g maslaca sobne temperature
- * ulje za premazivanje
POSTUPAK:
Kvasac aktivirati u mlakom mlijeku sa žličicom
šećera i žlicom brašna (odvojiti od ukupne količine). Ostaviti 10ak minuta. Kvasac dodati u brašno te dodati sve preostale sastojke odjednom osim maslaca i ulja.
(Paziti da sve bude sobne temperature.)
Dobro umijesiti u jednoličnu smjesu, a potom postepeno dodavati maslac i ulje da se sjedini. Nakon 10 minuta miješenja u mikseru, kada ste dobili tijesto koje se drži za miješalicu, oblikujte ga u kuglu i stavite u posudu da se diže dok se ne udupla (u pećnici s upaljenim svjetlom ili negdje na toplom, otprilike sat i pol).
Tijesto izvaditi na radnu površinu, premijesiti, oblikovati 3 lopte, staviti ih na pek papir, lagano premazati uljem, prekriti prozirnom folijom i ostaviti još sat vremena da se dižu. Zatim ih premazati jajem i zarezati škarama u križ ili na 3 strane.
Posuti smrvljenim kockama šećera i peći u pećnicu zagrijanoj 160 stupnjeva, 25 minuta ili dok ne uhvate lijepu boju, a čačkalica nije u potpunosti čista.
Uslast!