Kaiserschmarrn, kajzeršmarn ili carski drobljenac je tradicionalni austrijski recept koji ni hrvatskoj kuhinji nije stran! Ovaj recept bio je zimski specijalitet mnogih baka, a miris iz kuhinje osjetili bismo već na hodniku. Ako ga niste otkrili kod bake, Kaiserschmarrn je popularan desert na većini austrijskih skijališta gdje u bogatom okusu grožđica i brusnica uživaju i stariji i mlađi skijaši. Obožavao ga je i austrijski car Franjo Josip I, po kome je i zadobio ime.
U Zagrebu ga možete okusiti u tradicionalnom austrijskom restoranu Wirtshaus, možete ga i spraviti kod kuće, a može ga se pronaći i u jednostavnijoj, gotovoj verziji u Lidlu! U nastavku donosimo recept za Kaiserschmarrn koji će vas odvesti nazad u djetinjstvo, ili na vrh omiljene planine:
Sastojci:
5 jaja
8 dag šećera
25 dag oštrog brašna
2 dcl mlijeka
6 dag maslaca
Korica od pola limuna
Prstohvat soli
Ulje za pečenje
Grožđice (po izboru)
Šećer u prahu (po izboru)
Koraci:
U velikoj zdjeli zamijesite žumanjke i šećer dok se ne zapjene, a zatim naizmjence dodajte brašno, mlijeko, rastopljeni maslac, sol, limunovu koricu i grožđice
U posebnoj zdjeli, od bjelanjaka zamiksajte čvrsto tučeni snijeg te ga na kraju lagano umiješajte u glavnu smjesu
Smjesu iscijedite na vruću nauljenu tavu i pecite na umjerenoj vatri
Kada se na gornjoj strani pojave mjehurići, razrežite ga na četiri dijela te svaki zasebno okrenite
kada se stvrdne, priborom za pečenje ga razdvojite na komade te pecite dok ne poprimi zlatnu boju (sveukupno oko 20 minuta)
posipajte šećerom u prahu i servirajte uz jabučni sos ili uz sušene maline, po izboru!