Lily cole
greencjat //

Lily cole

Na inspirativnom predavanju „Who Cares Wins“, s publikom je podijelila vlastita razmišljanja i projekte vezane uz ekologiju, ljudska prava i društvenu odgovornost. Govorila je o nastanku svoje globalno poznate knjige i podcasta, o osobnoj motivaciji, važnosti održivosti te pozvala na veću osobnu i kolektivnu odgovornost u suočavanju s globalnim izazovima. „Kad god krenem razmišljati negativno, tražim rješenja, ljude koje mogu podržati i načine kako pomoći – jer budućnost planeta ovisi o svima nama. Svakim svojim izborom sudjelujemo u sustavu i ‘glasamo’ za vrijednosti koje podržavamo. Imamo sreću što dijelimo ovaj planet, a naš najveći zadatak je biti svjesni, povezani i pružati podršku jedni drugima. Ukratko: budi promjena koju želiš vidjeti.“  

lily cole
greencajt //

lily cole

Povjerenik Europske komisije za poljoprivredu Christoph Hansen, u iznimno zanimljivom predavanju Ekskluzivno iz Bruxellesa: što Europa planira jesti i proizvoditi? pod pokroviteljstvom Europske komisije, predstavio je novi smjer europske poljoprivredne politike. Tijekom razgovora na pozornici mu se pridružio i David Vlajčić, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, koji je naglasio važnost modernizacije sektora: "Poljoprivreda je tvornica na otvorenom koja zahtijeva reforme i održive prakse. Vizija europske poljoprivrede u potpunosti je usklađena s našim planovima za Hrvatsku," poručio je Vlajčić.

greencajt
//

greencajt

Ditte Revsbæk Hansen, globalna direktorica održivosti JYSKa, na predavanju A Great Offer for Generations: Održivost na skandinavski način predstavila je strategiju kojom ovaj danski trgovački lanac povezuje skandinavski dizajn i kvalitetu s brigom za budućnost – kroz ambiciozne klimatske ciljeve, ekološke inovacije i održive prakse duž cijelog lanca vrijednosti. 

 

Treći dan u znaku svakodnevnih izbora i zero waste pristupa

Treći dan festivala započeo je predavanjem Signe Wenneberg, poznate danske influencerice i pionirke održivosti, koja je na predavanju “Green living hacks: kako to rade Danci” pokazala kako svakodnevni izbori – od hrane i odjeće do otpada i energije – mogu značajno pridonijeti zaštiti okoliša i jačanju cirkularne ekonomije. 

greencajt
//

greencajt

„Nitko ne može učiniti sve, ali svatko može učiniti nešto. Male, dosljedne akcije pojedinaca i zajednica imaju moć potaknuti velike promjene – to u Danskoj nastojimo živjeti svaki dan, birajući održiva rješenja u svakodnevnom životu. Vrijeme je da napustimo linearno razmišljanje i prigrlimo principe kružne ekonomije: reciklirajmo, kupujmo manje i pametnije te djelujmo zajedno za održivu budućnost koju stvaramo svakim svojim izborom“, poručila je Wenneberg.

greencajt
//

greencajt

Autentičnost kao alat održivog turizma bit će tema panela “Dalmatinska marenda, slavonska crna svinja, istarske masline – kako autentičnost preoblikuje hrvatski turizam” powered by Hrvatska turistička zajednica, na kojem sudjeluju predstavnice turističkih zajednica iz Istre, Dalmacije i Slavonije.

greencajt
//

greencajt

Ekskluzivu za kraj donosi chef Nick Curtin, vlasnik restorana Alouette s Michelinovom zvjezdicom za održive prakse, koji će u masterclassu “From Waste to Worth: Masterclass from Denmark!” pokazati kako vrhunska kuhinja može biti lokalna, luksuzna – i održiva.

Više o Greencajt festivalu pronađite na www.greencajt.hr. 

Lifestyle