Marko Andrijašević
Fotografije: Marko Andrijašević/Instagram //

Marko Andrijašević

Među silnim ‘insajderskim preporukama’ i ‘skrivenim draguljima’ o kojima možemo čitati, rijetko kada naiđemo na vodič koji ima dušu. No upravo to nudi Marendologija, Instagram profil iza kojeg stoji Marko Andrijašević, lokalac iz Makarske sa strašću prema hrani i mjestima koja stvaraju idealan ljetni ugođaj.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marko Andrijasevic (@m.andrijasevic)

Njegove preporuke ne temelje se na trendovima, već na stvarnim iskustvima – i baš zato ih vrijedi zapisati, posjetiti i probati.

Gdje lokalci piju kavu, a turisti još nisu stigli?

Marko Makarsku poznaje kao svoj dlan, a najviše uživa u atmosferi koja se ne da kupiti (ona između reda kave i reda domaćeg ugođaja).

„U zadnjih par godina otvorilo se par simpatičnih novih kafića u Kalalargi, u kojima je ugođaj stvarno odličan. Možete pronaći izvrsne koktele u Špini, specialty kavu u Dropu, pa čak i vrhunske tajlandske specijalitete u Pana Thai-u, a ako se nađete nedjeljom ujutro blizu Briškule, gdje se okupljaju starija domaća gospoda, moglo bi vas dočekati pamtljivo iskustvo…“

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Špina Bar Makarska • Cocktail + Wine Bar (@spinabarmakarska)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by drop | season 3 (@thisisdrop)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Pana Thai Street Food Makarska (@panathaistreetfood)

Na pitanje ima li neko tajno mjesto za kavu ili marendu koje nikad ne objavljuje, odgovara kroz smijeh: „Imam naravno – to vam ne dam!“

Ali zato, kada je riječ o mjestima koja tek dolaze pod reflektore, naglašava da su upravo Drop, Ješka i Pana Thai „više-manje nova mjesta“, ali s već autentičnim duhom.

Od steak tartarea do pizze

Ako nekome treba konkretna gastro ruta kroz Makarsku i okolicu, Marko ju ima spremnu.

„Za ljubitelje fine dininga preporučam restoran Freyju i restoran Jeny u Tučepima, a za ljubitelje moderne gastronomije s autohtonim namirnicama i super pričom to su Ješka na samom trgu u Makarskoj.“

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Restaurant Freyja Tucepi (@restaurantfreyja)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Restaurant Jeny Tucepi (@jenyrestaurant)

Kada poželi tradicionalnu domaću kuhinju, Marko rado bira konobu Kalalarga, poznatu po „autentičnoj atmosferi i klasičnoj spizi.“ Za dobar steak ide na sigurno – u Ranč ili Galinac, gdje osim izvrsne hrane uživa i u pogledu koji posebno oduzima dah za vrijeme zalaska sunca.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Konoba Galinac (@konoba_galinac)

Ako je u pitanju steak tartar, kaže da mu je favorit restoran Jež, dok se za ozbiljan roštilj i iznenađujuće dobru pizzu odlučuje za konobu Novak. Ipak, ono što ga najviše veže uz dobru hranu nisu restorani, već obiteljski trenuci.

Quote icon Black quote icon

Moram spomenuti da najbolje jedem kod kuće kad kuhamo otac i ja, i kad se skupimo na našoj terasi – to su večeri koje mi ostanu u najboljem sjećanju.

Konoba Kalalarga
//

Konoba Kalalarga

Konoba Kalalarga
//

Konoba Kalalarga

Kako izgleda Markov savršen dan?

Ljeto na Jadranu često podrazumijeva gužve, ali Marko zna nekoliko mjesta gdje je moguće pronaći predah od turista:

„Postoje plaže koje su malo teže dostupne pa samim time bude i manja gužva, ali zahtijevaju malo više hodanja – kao što je plaža Nugal prema Tučepima ili male plažice između Makarske i Krvavice.“

A njegov idealan dan u Makarskoj? Precizno je posložen, ali ne izgleda kao plan već kao uživanje. Počinje ranom kavom u centru grada, dok nije počela vrućina. Slijedi marenda kod kuće i prijeko potreban predah, prije nego što dan nastavi na plaži – bilo ispred hotela Dalmacija, bilo kod Cubano bara, ako je raspoložen za dozu glazbe i opuštene atmosfere.

Poslijepodne rezervira za još malo odmora, a večer za dobru večeru u Kalalargi ili piće u Bety Baru, gdje se nerijetko svira uživo. A za ljubitelje elektronske muzike, Marko ima jasan prijedlog – DEEP club, smješten u špilji koja je za vrijeme Drugog svjetskog rata trebala biti sklonište za podmornice, ali nikada nije dovršena.

Više od pogleda s vidikovca

Mnogi se na Biokovu zaustave na Skywalku, no Marko savjetuje da se ide do kraja, sve do vrha.

„Svi vole spomenuti Skywalk, ali ja preporučam da se nastavite voziti do vrha Biokova kod Svetog Jure, kako bi doživjeli nezaboravan pogled na Jadran, otoke, pa čak i Italiju. P.S.: naručite unaprijed peku u restoranu Vrata Biokova.“

Peka iz Vrata Biokova
//

Peka iz Vrata Biokova

Sveti Jure
//

Sveti Jure

I dok se neka mjesta možda nikada neće pojaviti na njegovim storyjima, ono što dijeli dovoljno je da zavolite Makarsku na malo drugačiji način, onako kako je vole oni koji tamo stvarno žive.

Lifestyle