Instagram: @hrvatskonarodnokazalistezagreb
//

Instagram: @hrvatskonarodnokazalistezagreb

Početak mjeseca označava i objavljivanje novih kazališnih programa. Kazališta diljem Hrvatske objavila su raspored za svibanj koji je prema svemu sudeći prepun odličnih kazališnih komada. Ako niste među onima koji često odlaze u kazalište možda kada vidite neke od najboljih predstava koje nas očekuju na kazališnim daskama se predomislite. U Hrvatsko narodno kazalište vraćaju se neke od najgledanijih predstava, a s repertoarom ne zastoju ni kazalište Komedija ili Gavella. 

U nastavku smo izdvojili predstave koje morate pogledati zato zaobilježite datume i rezervirajte jednu večer provedenu u kazalištu!

HNK- Ciganin, ali najljepši

Jedna od najpoznatijih predstava u Hrvatskom narodnom kazalištu ponovno se nakon dugo vremena vraća se na kazališne daske. Predstava je nastala prema djelu Kristijana Novaka, a pod redateljskom palicom u kazališnom izdanju je Ivica Buljan. U predstavi je puno likova iz različitih etničkih i socijalnih skupina pa tako imamo Ciganina Snadija koji se zaljubi u Međimurku Milenu koja je rastavljena, izbjeglicu Nazuta koji je otišao iz svoje ratom obuhvačene zemlje u potrazi za boljom budućnosti i Plančića, čovjeka iz zagrebačke policijske postaje koji je poslan na teren da zataška ubojstvo. Progovara se o stereotipima i rušenjem predrasuda koje je društvo nametnulo. Predstava je na repertoaru početkom svibnja, točnije 2. svibnja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Filip Vidović (@vidovic.f)

Kazalište Komedija- Važno je zvati se Ernest

Predstava je nastala prema dijelu Oscara Wildea, a upravo je ta ljubavna drama piscu donijela svjetsku slavu. Dvojica mladića iz visokog društva dođu na ideju da izmisle pseudonim odnosno lažno ime kako bi mogli zavoditi djevojke. Radnja se sve više komplicira, a dvojica mladića u jednom trenutku saznaju da su braća. Redatelj predstave je Ivan Plazibat, a predstava igra više puta kroz mjesec no prvo igranje joj je 9. svibnja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kazaliste Komedija (@kazaliste_komedija)

Kazalište Gavella- Medeja

Predstavu je režirala Franka Perković, a tijekom predstave dotiču se neka pitanja o feminizmu. Medeja je predstavljena kao junakinja i buntovnica koja se bori protiv nejednakosti spolova, a autor Euripid prema kojemu je predstava nastala kroz Medeju progovara o položaju žena u društvu koja su tada imale. Predstavu imate priliku pogledati 6. svibnja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kazalište Gavella (@gavellahr)

HNK- Nebeski svod

Marina Pejnović redateljica je ove predstave, a ansambl čini još 13 glumica iz ansambla HNK-a. Predstava se izvodi u svim većim europskih kazalištima. Svaka žena ima svoju priču te su različite dobi, klase i statusa. Radnja predstave smještena je u 1759. godinu, a 12 žena odlučuje o sudbini trinaeste žene koja je optužena za ubojstvo djeteta. Predstava je malo teže tematike pa stoga možda nije za svakoga međutim ako volite dobre kazališne komade, ovu predstavu nemojte zaobići 11. svibnja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by HNK u Zagrebu (@hrvatskonarodnokazalistezagreb)

Kazalište Komdija- Jalta, Jalta

Kultni hrvatski mjuzikl i dalje igra, ali ako ga još nikada niste pogledali svakako ga vrijedi pogledati u kazalištu Komedija. Radnja je smještena na otoku Jalta u 1945. godini. Baš u to vrijeme na otoku se odvija konferencija s tri najjača političara tog doba Stljina, Curchilla i Roosevelta, a s njima u pratnji dolaze njegovi sluge.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kazaliste Komedija (@kazaliste_komedija)

Pop kultura