Instagram
@dccheerleaders //

Instagram

Na Netflix je stigao novi dokumentarac koji nam otkriva što se događa iza kulisa jedne od najelitnijih momčadi navijačica na svijetu. Dokumentarac nosi naziv America's Sweethearts: Dallas Cowboys Cheerleaders, a prikazuje kako izgleda život i treninzi popularnih cheerleadersica. Iako nam na prvu sve djeluje savršeno tijekom dokumentarca otkriju se i mračne strane navijanja. 

Red, rad, disciplina i ustrajnost- to su neke od karakteristika koje biste trebali imati ukoliko želite postati dio elitne momčadi navijačica tj. cheerleadersica Dallas Cowboys. Da biste bili dio tima vrijede ista pravila za sve pa tako bez obzira na to jeste li početnica ili veteranka, svake godine se održavaju audicije u kojima se izaberu najbolje navijačice. Nikada se neće dogoditi da je vaše mjesto u ekipi zagarantirano stoga svaka je jaka konkurencija. 

Kultura cheerleadinga u Americi 

Riječ cheerleading dobila je ime po navijanju odnosno što bi na engleskom značilo cheer. Ono što se danas smatra cheerleadingom postoji tek oko 100 godina. Cheerleading pokret krenuo je najprije na američkim koleđima, a i danas je ono najpopularnije u tom dijelu svijeta. Davnih 1860-tih godina na jednom od najprestižnijih koleđa Ivy League se dogodilo prvo poznato navijanje tj. kratki stihovi koje navijačice uvijek pjevaju tijekom koreografije. Zanimljivost je da iako se danas ovime većinom bave žene i tek poneki muškarac, koji u većini slučajeva služe za kompliciranije dijelove koreografija, prvi počeo baviti-muškarac. Njegovo ime bilo je Thomas Peebles koji je predložio sveučilištu Minnesota da se počnu baviti cheerleadingu kakvog danas poznajemo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dallas Cowboys Cheerleaders (@dccheerleaders)

Na početku se navijanje odvijalo isključivo na tribinama sve dok se Johnny Campbell nije ustao sa tribina i izašao na teren. Danas je cheerleading globalno poznat iako se izvodi samo u Americi, ali zbog televizijskih prijenosa Cheerleading prvenstva privukao je veliku pozornost u inozemstvu. 2004. godine je osnovana Međunarodna unija navijačica. 

Uvid iza kulisa

Novi Netflixov dokumentarac ima sedam epizoda zahvaljujući kojima imamo mogućnost dobiti mali uvid u njihov život, treninge, pripremu i sve ostale probleme s kojima se susreću u godinu dana. Prikazani su usponi i padovi tima, iscrpljujuća rutina, sate provedene u dvorani vježbajući i koliko su cheerleadersice spremne odreći se kako bi uspjele u ovoj karijeri i postale mezimice Amerike. U svega deset tjedana moraju naučiti 50 koreografija, biti precizne, a pritom i zadovoljavati postavljene standarde ljepote. Većini djevojaka cheerleading je samo honorarni posao pa je u dokumentarcu prikazano kako usklađuju sve obveze i posao uz naporne treninge. 

Dokumentarac je postao viralan na Tiktoku, a koreografija na pjesmu Thunderstruck postala je hit među korisnicima te društvene mreže. Mnogi su koreografiju pokušali sami izvesti, a to je dalo dodatnu popularnosti dokumentarcu.

@regs.nowak422 i dont know the last time i picked up my poms🤞🏼😉 @Dallas Cowboys Cheerleaders #dallascowboyscheerleaders #americassweetheart #delusional ♬ DCC Thunderstruck - Dallas Cowboys Cheerleaders

Savršenstvo ipak ima svoju cijenu

Iako su na prvi pogled ove djevojke savršene, stalno nasmijane i uvijek sređene, nije sve savršeno kako se čini. Zbog nametnutih standarda ljepote kojima moraju konkurirati neke od djevojaka razvile poremećaj prehrane ili se bore s depresijom. Osim što je posao često psihički i fizički iscrpljujuć, cijeli dokumentarac osvijestio jako male plaće koje djevojke imaju. Naime, po nastupu dobe niti 15 dolara.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Netflix US (@netflix)

Pop kultura