Foto: Unsplash
Foto: Unsplash //

Foto: Unsplash

Dok su injekcije botoxa nekoć bile gotovo jedini izbor za smanjenje bora i poboljšanje čvrstoće kože, inovativne formulacije i novi proizvodi postali su sjajna alternativa za one koji se ne žele podvrgnuti ovakvim tretmanima. Iako nijedna njega ne može pružiti isti rezultat kao botox, prevencija i dobra njega mogu spriječiti potrebu za istim, ili je barem odgoditi. 

Zaštita od sunca

Redovita upotreba zaštite od sunca ključna je za prevenciju preranog starenja kože. SPF 30 ili 50 smanjuje rizik melanoma, kao i nastanka bora te oštećenja kože. UV zrake su jedan od glavnih uzročnika starenja kože, pa je zaštitu preporučljivo nositi i zimi. 

Nakery Beauty LIFT-TOX Multi-Power učvršćujuća bogata krema - 40,88 EUR/Coco & Eve SPF 50+ blagi hranjivi fluid za lice - 27 EUR

Promo foto
Promo foto

Promo foto

Retinoidi

Retinoidi su skupni naziv za aktivne tvari koje spadaju u derivate vitamina A, što je jedan od najpoznatijih i najčešće korištenih anti-age sastojaka. Neki od topikalnih retinoida propisuju se isključivo na recept, a retinol se nalazi na policama svake drogerije. Vitamin A u proizvodima za kožu će stimulirati proizvodnju kolagena i poboljšati teksturu kože - pojava finih linija i bora je smanjena, što uvelike pomaže u borbi s preranim starenjem kože.

The Ordinary Granactive Retinoid 2% emulzija - 12,50 EUR/111 serum za obnavljanje kože NAC Y² - 140 EUR

Promo foto
Promo foto

Promo foto

Antioksidansi

Antioksidansi poput vitamina C i E mogu pomoći u zaštiti kože od slobodnih radikala i oksidativnog stresa, čime se usporava proces starenja kože. Ovo se odnosi i na hranu, pa se savjetuje da jedete one namjernice koje u sebi sadrže veće količine antioksidansa. 

Hidratacija

Čini se da ovo svi znamo, no ne škodi ponoviti - redovita hidratacija kože ključna je za održavanje njezine elastičnosti i čvrstoće. Koristite hidratantne proizvode bogate sastojcima poput hijaluronske kiseline i ceramida kako biste održali kožu sjajnom i zdravom.

Environ 3D Synerge Filler creme - 77 EUR/ MBR Face Cream Smooth 100 - 607 EUR

Promo foto
Promo foto

Promo foto

Murad AHA/BHA Exfoliant gel za čišćenje - 51,40 EUR/Erborian Skin Therapy ulje - 23,39 EUR

Promo foto
Promo foto

Promo foto

Biologique Recherche Creme Biofixine - 246 EUR/ MBR The Best Face krema za njegu kože - 1426 EUR

Promo foto
Promo foto

Promo foto

MBR Cross Lift Serum Ultrapeptide za brzo obnavljanje kože - 441 EUR/Biologique Recherche Creme Contour des Yeux et Levres Biofixine za područje oko očiju i usana - 101 EUR

Promo foto
Promo foto

Promo foto

Ljepota