© Unsplash
© Unsplash //

© Unsplash

Prilikom uređenja životnog prostora, pažnju najčešće pridajemo prostorima u kojima provodimo najviše vremena - dnevnom boravku, blagovaonici i kuhinji. Spava soba pritom ostaje u drugom planu, iako je riječ o intimnom prostoru kojeg ne treba zanemariti. Spavaća soba je mjesto namijenjeno za odmor i relaksaciju nakon svakog dana, prostor koji je samo naš a kako uređenje i detalji uvelike utječu na naše raspoloženje, važno je obratiti pažnju na njen interijer. 

© Unsplash
© Unsplash

© Unsplash

Ako tražite načine kako unaprijediti izgled spavaće sobe i podignuti uređenje interijera na luksuzniju razinu, kako bi postala prava oaza mira, obratite pažnju na detalje kojima se postiže balans funkcionalnosti i ugodne estetike. Za neke promjene nije potreban veliki budžet - sve ovisno o tome koji rezultat želite postići - ponekad je jedan komad namještaja ili dekoracije dovoljan za vidljivu promjenu.

Izbor posteljine

Jedna od prvih stvari koju primijetimo u spavaćoj sobi je krevet, a o izgledu će presuditi izbor posteljine. Osim što će podignuti izgled prostora, kvalitetna posteljina utječe na udobnost i dobar san pa svakako obratite pažnju na kvalitetnije materijale koji su prozračni i udobni - pamuk i lan garantiraju udobnost i luksuzni izgled koji dolazi do izražaja ako birate neutralne tonove poput pročišćenih bež tonova. Ovisno o boji zidova i vlastitom ukusu, birajte nijansu i uzorak posteljine, a upotpunite krevet s dekom ili prekrivačem te mekanim jastucima.

© Unsplash
© Unsplash

© Unsplash

Simetrija

Pravilo koje sugerira Feng Shui, s dobrim razlogom. Ako prostor to dopušta, sa svake strane kreveta koji se nalazi na sredini prostora smjestite noćni ormarić na kojima se nalaze rasvjetna tijela - ona će istovremeno podignuti interijer i dati mu na atmosferičnosti. Harmonija djeluje smirujuće i opuštajuće, a ako želite postići više eklektičan izgled prostora, na svaki ormarić smjestite različite lampe. 

© Unsplash
© Unsplash

© Unsplash

Izbor zavjesa i tepiha

Ne zaboravite na zavjese koje prostoru daju notu intimnosti. Birajte one neutralnih tonova koje su neprimjetne, a čine važnu razliku. Luksuzni dojam postiže se onima bez previše uzoraka, koje padaju od stropa do poda. Uz privatnost, tepih će prostoru dodati na udobnosti i toplini, pa ako želite "razbiti" minimalizam ili neutralnost prostora, posegnite za upečatljivim tepisima koji daju na dinamici cijelom prostoru. U slučaju minimalnog prostora koji se bazira na nekoliko sličnih nijansi, dodajte tepih koji pripada istom spektru boja, kako biste dobili raznolikost tekstura i slojeva tkanina.

© Unsplash
© Unsplash

© Unsplash

Zelenilo biljaka

Biljke nisu rezervirane samo za dnevni boravak - preporučljivo je u spavaćoj sobi imati barem jednu biljku koja, osim što održava zrak prostora čistim, daje na živosti i prirodnom, ugodnom osjećaju. Orhideja će s druge strane dodati malo boje i mirisa u prostor u kojem ćete htjeti provesti što više vremena.

© Unsplash
© Unsplash

© Unsplash

Ključni detalji

Mali detalji i dekoracije napravit će veliku razliku - ovisno o prostoru, nadopunite ga ogledalom nepravilnog oblika (koje će učiniti prostor vizualno većim), ukrasite police ili ormariće mirisnim svijećama i eklektičnim vazama ili svijećnjacima, a jedan zid ukrasite ilustracijom ili slikom ili okvirom s teksturom. 

© Unsplash
© Unsplash

© Unsplash

 

Lifestyle