Fotografija: Unsplash
//

Fotografija: Unsplash

Olimpijske igre san su svakog sportaša, a osvajanje medalje na istima životna želja i motivacija kroz cijelu karijeru. Taj san i želju uskoro će moći dijeliti plesači breakdance-a koji će postati olimpijski sport. Iako proces uvrštavanja breakdance-a traje već gotovo cijelo desetljeće, reakcije na odluku su podjeljenije. 

Do Olimpijskih igara u Parizu ostalo je još malo više od mjesec dana, a prije dugoočekivanog početka najelitnijeg sportskog događaja stigla je potvrda da će među olimpijske discipline biti uvršten breakdance. Kako bi Međunarodni olimpijski odbor donio ovu odluku, 2018. na Olimpijskim igrama mladih u Buenos Airesu prvi smo puta mogli svjedočiti breakdance-u na sportskom događanju. 

Ulični ples koji je utjecao na kulturu

Breakdance je vrsta plesa koji se odvija tijekom breakbeata pri čemu se plesači uz pomoć vlastitog tijela i pokreta kreću na odgovarajući ritam glazbe. Najčešće se izvodi uz hip-hop glazbu jer je postao jedan od elemenata tog glazbenog žanra, a nastao je osamdesetih godina prošlog stoljeća. Breakdance se razvio iz supkulture hip-hopa koja je tada bila alternativa discu i funku koji su se većinski slušali. U doba kada je hip-hop u Americi bio u usponu vladala je velika socio-ekonomska kriza, a mladi koji su postali siromašni zahvaljujući situaciji u kojoj se država nalazila vidjeli su breakdance kao put prema izlazu. Inspiraciju za ples crpili su iz raznih izvora, a osamdesetih je postao jako zastupljen u filmskoj industriji. Neki od filmova koji su utjecali na popularizaciju breakdancea bili su kultni Flashdance i Beat Street.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Olympic Games (@olympics)

Ples koji je svoj začetak imao na ulicama prešao je u sobe te plesne dvorane koji je istovremeno spajao ljude zahvaljujući dance battleovima, a s godinama je prerastao u međunarodno natjecanje. 

Plesom do olimpijske medalje

Odluka da breakdance bude dio olimpijskog programa nije donesena preko noći nego je cijeli proces počeo već prije gotovo deset godina. Svjetska plesna sportska federacija godinama se zalagala za uvrštavanje dvoranskog plesa poput breakdancea u olimpijski program. Taj pokret nisu pozdravili svi zbog toga što se u pitanje dovodi integritet ostalih sportova, ali i breakdancea. Da bi postao olimpijski sport breakdance je potrebno bodovanje što je također izazvalo brojne polemike jer bi se uništio duh tog plesa.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Olympic Games (@olympics)

Natjecatelji odnosno breakdanceri će se na Olimpijskim igrama natjecati bit će ocjenjivani od strane sudaca na temelju šest kriterija: kreativnost, osobnost, tehnika, raznolikost, izvedbenost i muzikalnost. Iako će breakdance konačno dobiti svoj trenutak u Parizu, neće biti prisutan na Olimpijskim igrama 2028. koje se održavaju u Los Angelesu. Glavni razlog micanja ovog plesa s popisa olimpijskih disciplina je uvrštavanje novih disciplina poput kriketa, lacrossea i flag footballa. 

 

Lifestyle