Instagram
olivier_fleuriste //

Instagram

Konačno je došlo ljeto kada možemo uživati u biljkama koje su procvale. Iako su temperature dosežu svoj vrhunac, postoje biljke kojima takvi uvjeti odgovaraju. Jedne od biljaka čija je sezona upravo krenula su hortenzije. Ako u svom domu imate vrt ili balkon te tražite biljke koje biste posadili, a da uspijevaju na velikim vrućinama- hortenzije su rješenje. Njihovi osebujni i raskošni cvjetovi obogatit će svaki prostor, a kako bi ostale na životu u toplim mjesecima zahtijevaju adekvatnu njegu. 

Hortenzije su biljke iz porodice kritosjemenjača, latinsko ime joj je Hydrangea, a ono potječe od grčkog izraza hydro aggeion što u prijevodu znači posuda za vodu. Vjeruje se kako je to ime dobila zbog izgleda cvjeta koji podsjeća na posudu za vodu ili zbog staništa. Prepoznatljiva je po svojim osebujnim i raskošnim cvjetovima koji su najčešće bijele, plave ili ljubičaste boje. Cvjeta u razdoblju između lipnja i listopada te se samostalno razmnožava zahvaljujući sjemenkama koje ostaju u plodu nakon razmnožavanja. 

Ako ste razmišljali o sadnji hortenzija u svojem domu, obratite pažnju na ove savjete kako bi vam biljka uspjela!

Velike hortenzije za idealan grm

Za hortenziju je potrebna velika rupa jer kada procvatu zauzmu puno mjesta. Kada sadite sadnicu hortenzije imajte na umu da iskopate što veću rupu kako bi se ona mogla bolje učvrstiti u tlo. Ako ste pak odlučili hortenziju posaditi iz sjemena, odabranu posudu napunite zemljom i na vrh stavite sjeme. Sljedećih 14 dana neka posuda stoji na izvoru svjetlosti u zatvorenom prostoru te održavajte tlo vlažnim kako bi sjeme proklijalo. Kada sjeme konačno proklija spremno je za sadnju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by anantucketsummer | Mariana Favrot (@anantucketsummer)

Mjesto koje će zadovoljiti sve uvjete za rast biljke

Da bi bilo koja biljka uspjela potrebni su joj adekvatni uvjeti koji će zadovoljiti njezine potrebe kako bi rasla i razvijala se. Što se hortenzija tiče, bitno je da se one nalaze na mjestu koje ima izvor svjetlosti u jutarnjim satima, a u popodnevnim satima da bude u hladovini. Prekomjerna izloženost suncu može osušiti i oštetiti njezine osjetljive listove stoga je bitno biti na oprezu. Hortenzije najbolje uspijevaju u tlu koje je bogato hranjivim tvarima. Nakon što ste biljci osigurali idealno mjesto u stanu, odgovarajuće tlo preostaje jedino osigurati joj dovoljno prostora za rast. Kako su cvjetovi hortenzije poprilično veliki potrebno je pri sadnji unaprijed misliti o tome koliko će prostora biljka zauzeti kada naraste.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 花屋 Ours (ウルス) (@ours_flower)

Pripazite koje biljke sadite pored hortenzije

Ako ste početnik u sadnji biljaka i spremate se posaditi prvu hortenziju, znajte da ne možete bilo koju drugu biljku posaditi pored hortenzije. Pitate se zašto? Razlog tome je što hortenzije preferiraju vlažno i blago kiselo tlo pa biljke kojima odgovaraju suprotni uvjeti neće uspjeti. Također biljke kojima je potrebno više sunčeve svjetlosti vrlo vjerojatno neće biti kompatibilne s hortenzijama. Neke od biljaka kojima ne odgovaraju ti uvjeti su ruže, jorgovani i vrbe.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mio (@u_chibito)

Lifestyle