Peppino’s Gelato otvorio je svoja vrata prije osam godina i ubrzo postao nezaobilazna adresa u Dubrovniku. Nastao je iz želje za novim početkom, a danas je mjesto gdje se ljudi vraćaju svojim omiljenim okusima poput Pistachi-Oha ili Dubrovnik Crème Brûléea. Ime nosi po liku Peppina iz crtanog filma Baltazar, koji je kao i ovaj grad živio od susreta i priča.
Početak iz hrabrosti i ljubavi prema gradu
Sve je počelo 2017., kada je prethodni posao vlasnicima prestao donositi zadovoljstvo koje su tražili. Umjesto da igraju na sigurno, odlučili su riskirati gotovo sve što su imali i ući u mali prostor unutar zidina. „Znali smo da tu priliku ne smijemo propustiti“, kažu. Otvorili su gelateriju koja je odmah odskakala od generičke ponude tadašnjeg Dubrovnika.
Ideja je od početka bila jasna – stvoriti mjesto gdje će sladoled biti više od deserta. Svaka kuglica trebala je nositi dio Dubrovnika: njegove boje, mirise i karakter. Zato su i okusi zamišljeni kao hommage tradiciji i Mediteranu.
Kako kažu: „U Peppino’s gelateriji inspiraciju najčešće pronalazimo u popularnim desertima poput dubrovačke rožate i dalmatinske torte, te u lokalnim namirnicama koje govore same za sebe: rogač i smokve sa Šipana, kozje mlijeko iz domaćih mljekara u Lici i šibenskom zaleđu, lješnjak iz Ludbrega, limun i pistacije sa Sicilije, belgijska čokolada iz provjerenih manufaktura...“
Iza svega se krije filozofija: sastojci moraju dolaziti iz podneblja kojima prirodno pripadaju, jer samo tako svaka žlica nosi pečat izvornosti.
Peppino’s je oaza za lokalce, turiste i putnike
„Naš posao nije samo pravljenje sladoleda – to je stvaranje mjesta i okusa kojima se ljudi žele vraćati“, kažu.
Filozofija Peppino’sa vidi se i u interijerima. Gelato Factory zamišljen je kao mala manufaktura – prostor koji podsjeća na tvornički pogon u kojem svaki detalj govori o ručnom radu i predanosti iza svakog okusa. Druga poslovnica, Gelato Garden, pretvorena je u sunčani mediteranski vrt.
Sladoled za dobro djelo
Jedna od najposebnijih inicijativa bila je i kreacija okusa Red Nose Cheesecake, čija prodaja donosi sredstva udruzi Crveni nosovi. Na taj način radost koju stvara sladoled izlazi izvan zidina i dolazi do onih kojima je najpotrebnija.
Okusi koje ne smijete propustiti
Ako se pitate koji su naši favoriti, imamo odgovor:
Pistachi-Oh – klasik od sicilijanskih pistacija
Wolfgang Almondeus Mozart – hommage bečkoj eleganciji
Dubrovnik Crème Brûlée – najpoznatiji okus
Mango Majesty Sorbet – kralj voćne svježine
Carob & Fig Nostalgia – posvećen dalmatinskom podneblju