unsplash
//

unsplash

Jeste li znali da se kava svrstava pod voće? Vjerovali il ne, kava raste na grmu, nekada je bila zabranjena a obožavao ju je piti i Beethoven! 

Stvari se nisu promijenile od 1800.; kava je i dalje omiljeni napitak diljem svijeta. Mnogi će se složiti da nema ništa ljepše od mirisa prve jutarnje kave, a velika većina ne može zamisliti svoj dan bez barem jedne šalice ovog omiljenog napitka. Iako nas se plašilo da će nam od kave narasti rep, sada smo malo stariji i mudriji pa znamo da kava zapravo ima razne benefite na naš organizam, naravno kada ju konzumiramo u umjerenim količinama. Zato, ako ste se možda planirali odreći kave ili samo tražite opravdanje za još jednu šalicu iako ste danas već popili tri, donosimo 5 znanstveno utemeljenih razloga zašto ne bismo smjeli preskakati kavu u našem danu jer pozitivno djeluje na naš organizam. 

pexels
//

pexels

Podiže razinu energije 

Kava sadrži kofein, stimulans koji djeluje na središnji živčani sustav, poznat po svojoj sposobnosti da smanji osjećaj umora i poveća energiju. Kofein postiže ovaj učinak blokiranjem receptora neurotransmitera adenozina, što dovodi do povećanja razine drugih neurotransmitera u mozgu, poput dopamina, koji su ključni za regulaciju energije. Jedna manja studija pokazala je da unos kofeina tijekom biciklističke aktivnosti produžuje vrijeme do osjećaja iscrpljenosti za 12% te znatno smanjuje subjektivni osjećaj umora kod ispitanika. Dakle, dok trenirate, gucnite malo kave jer dokazano poboljšava performanse, podiže razinu energije i smanjuje umor! 

Snižava rizik od depresije 

Neka istraživanja sugeriraju da konzumacija kave može biti povezana s manjim rizikom od depresije. Jedno istraživanje otkrilo je da svaka dodatna šalica kave koju netko popije dnevno smanjuje rizik od depresije za 8%. Drugo je pokazalo da ispijanje najmanje četiri šalice kave dnevno značajno smanjuje rizik od depresije u usporedbi s onima koji piju samo jednu šalicu dnevno. Osim toga, istraživanje provedeno na više od 200.000 ljudi ukazalo je na povezanost između konzumacije kave i smanjenog rizika od smrti uzrokovane samoubojstvom.

Pozitivno utječe na rad srca 

Neka istraživanja sugeriraju da konzumacija kave može imati pozitivan učinak na zdravlje srca. Jedan pregled studija otkrio je da ispijanje tri do pet šalica kave dnevno može smanjiti rizik od srčanih bolesti za 15%. Također, osobe koje piju tri do četiri šalice kave dnevno imaju 21% manji rizik od moždanog udara. Ipak, važno je napomenuti da kofein može utjecati na povišenje krvnog tlaka. Zbog toga bi osobe s nekontroliranim krvnim tlakom trebale biti oprezne s unosom kofeina i prilagoditi ga prema savjetu stručnjaka.

Unsplash
//

Unsplash

Regulira tjelesnu težinu 

Prema nekim istraživanjima, kava može utjecati na skladištenje masti i podržati zdravlje crijeva, što bi oboje moglo igrati ulogu u regulaciji tjelesne težine. Veći unos kave može biti povezan s manjim udjelom tjelesne masnoće, posebno kod muškaraca. U drugom istraživanju, žene koje su konzumirale više kave također su imale smanjenu tjelesnu masnoću. Naravno, ne smijemo zanemariti i povećanu tjelesnu aktivnost koja može doprinijeti boljoj kontroli tjelesne težine. 

Usporava starenje mozga 

Iako su rezultati istraživanja različiti, neka od njih sugeriraju da kava može igrati ulogu u zaštiti od određenih neurodegenerativnih bolesti, poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. Jedno istraživanje pokazalo je da su osobe koje redovito konzumiraju kofein imale znatno smanjen rizik od razvoja Parkinsonove bolesti. Osim toga, konzumacija kofeina također je usporila napredovanje ovog poremećaja tijekom vremena. Također, umjerena konzumacije kave može biti povezana s manjim rizikom od demencije i smanjenja kognitivnih sposobnosti.

Lifestyle