JACKIE KENNEDY Onassis
Profimedia //

JACKIE KENNEDY Onassis

Jacqueline Lee 'Jackie' Kennedy Onassis je povijesno možda najpoznatija Prva dama SAD-a. Njen je stil još u ono doba opisan kao bezvremenski, klasičan i elegantan, te moramo priznati da su bili u potpunosti u pravu. Njen utjecaj na modu i popularnu kulturu je nemoguće zanemariti, a svojedobno je bila zaslužna za popularizaciju tada mladih, a danas legendarnih dizajnera i modnih kuća.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli National Portrait Gallery USA (@smithsoniannpg)

Jackie Kennedy je svojom specifičnom modnom kombinacijom na inauguraciji svog muža Johna F. Kennedyja zadivila SAD i čitav svijet. Sivkastu kombinaciju, koja je na prijenosu zbog rudimentarnosti ranih televizijskih kamera izgledala plavo, je izradio njen osobni stilisti i couturier Oleg Cassini. Dok je kostim čistih linija i ogromne dugmadi, kombiniran s dugim bijelim rukavicama koje je obožavala nositi, bio jasan znak nove modne generacije, njen je šešir napravio pravu revoluciju. U vremenima kada su žene redovno nosile visoke krznene šubare i teške odjevne komade, lakoća njenog šešira i čitave kombinacije joj je odmah zaradila status modne ikone. Taj je šešir izradio Roy Halston, koji je kasnije postao jedan od najpoznatijih modnih dizajnera u SAD-u, zapamćen po svojim senzualnim kaftanima i bogatim materijalima tijekom sedamdesetih.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli John & Jacqueline Kennedy (@jfk.jackiekennedy)

Ružičasti Chanel sako koji je Kennedy nosila u posjeti Dallasu u saveznoj državi Texas je također ušao u modnu i američku povijest. Nažalost, zbog izuzetne tragedije. Dotični sako je nosila u predsjedničkom obilasku grada, točno kada se iz jedne obližnje zgrade začula pucnjava koja je bila usmjerena prema Lincoln limuzini u kojoj su se nalazili. Predsjednik Kennedy je ubijen 22. studenog 1963., nepune tri godine od njegove inauguracije. Ipak, rozi Chanel sako je postao simbolom ljubavi i otpora, a trenutno se nalazi u nacionalnoj arhivi u Marylandu u kontroliranoj atmosferi gdje se zrak prostorije osvježava svakih šest sati. Po njenoj želji, ovaj sako neće biti dostupan pogledu javnosti sve do 2103. godine.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Modern Day Jackie (@moderndayjackie)

Nakon smrti supruga i prolaskom njene titule Prve dame SAD-a, Kennedy je nastavila kupovati Chanel odjeću, bez obzira na traumatičnu povezanost ovog brenda i njene najveće tragedije. Znatna se promjena dogodila i u njenom stilu. Iako se nastavila odijevati vrlo elegantno i klasično, njen je stil više prešao u kategoriju streetstylea tog doba. Zaslužna je za popularizaciju Guccija, naročito njihove Constance torbe koja je nakon 1964. preimenovana u Jackie torbu, s obzirom na to da se Kennedy u to doba nije moglo vidjeti bez nje. Gucci joj zaista duguje puno, jer osim torbi je nerijetko nosila njihove svilene marame s cvjetnim printom koje su obilježile šezdesete i rane sedamdesete godine.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Switch (@switch)

Još jedan izuzetno poznati look je njena zelena haljina koju je nosila tijekom posjete Kambodži 1967. Haljina od teške, zelene svile diskretno otkriva jedno rame, a njen je rub bogato izvezen perlicama, kristalima i srebrnim koncem koji se delikatno slaže u ponavljajući intrigantni oblik. Haljinu je dizajnirao Valentino Garavani, legendarni talijanski dizajner koji je kasnije postao njen vrlo dobar prijatelj.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Modern Day Jackie (@moderndayjackie)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Valentino Garavani (@realmrvalentino)

Kennedy je bila i ostala jedna od najvažnijih žena u povijesti ne samo SAD-a, već i cijelog svijeta. Ostavila je neizbrisiv trag svojim specifičnim stilom koji je svojedobno pokretao ogromne trendove koji čak i danas izgledaju moderno i svježe.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Modern Day Jackie (@moderndayjackie)

Moda