unsplash
//

unsplash

Temperature dosežu svoj vrhunac, a došlo je vrijeme kada je teško preživjeti dan bez da upalimo klima uređaj. Iako se u vruće ljetne dane uzdamo u klima uređaje koji postaju naš najbolji prijatelj nemaju svi razvijeni sustav klimatizacije u svojim domovima. 

Ako ste jedni od onih kojima klima uređaji smetaju ili imate člana obitelji koji čim dođe vrijeme da se klime uključe stavi ju na niske temperature pa imate osjećaj kao da živite u igluu možda je bolja opcija da životni prostor rashladite bez klima uređaja. Iako bi mnogi pomislili da je hlađenje bez klima uređaja nemoguća misija ako se malo potrudite to je itekako moguće. Bez obzira na to je li vam klima uređaj ne radi ili jednostavno ne volite koristiti isti možete pronaći način kako ćete rashladiti prostor i osvježiti se tijekom toplinskog vala i visokih temperatura. 

Donosimo pet savjeta kako rashladiti prostor bez da uključite klima uređaj!

Prekrijte prozore

Ovo je logičan način na koji možete vrlo jednostavno rashladiti prostor. Kako preko dana svjetlost ulazi kroz prozore ako želite smanjiti toplinu u stanu ili kući prekrijte prozore. Ako držite spuštene rolete blokirat ćete protok svjetlosti kroz prostore što će rezultirati hladnijim prostorom. 

Koristite ventilatore

Ventilatori su najbolja zamjena za klima uređaj u ljetnim mjesecima. Zahvaljujući oscilirajućim ventilatorima kroz prostoriju će teći lagani povjetarac koji će istovremeno hladit prostor. Ove ventilatore možete imati i na natkrivenoj terasi pa ćete ljetne večeri puno lakše podnijeti. 

Što manje vremena provodite u kuhinji

Kuhanje po ljetnim vrućinama često zadaje pravu muku pa ih često izbjegavamo. Kod pripreme obroka birajte što jednostavnija jela koja zahtijevaju manje korištenje kuhinje i kuhinjskih uređaja kako biste što manje dodatno zagrijali prostor. 

Ugasite svijetla

Žarulje dodatno zagrijavaju prostor stoga ako želite rashladiti prostor u toplijem periodu godine okrenite se LED svjetlima. Osim što ćete smanjiti toplinu u domu, smanjit će se vaš ukupni trošak. Također vodite računa o tome da kada izađete iz prostorije odmah ugasite svjetlo i manje grijete dom. 

Otvorite prozore po noći

Iako je po ljeti često vruće i sparno, otvaranje prozora po noći može biti od velike pomoći. Kada sunce zađe otvorite prozore kako bi u prostoriju ušao hladniji zrak, a i spavanje po noći bit će ugodnije. 

Lifestyle