Fotografija: Unsplash
//

Fotografija: Unsplash

Velika prostrana kuhinja s visokim stropom i otokom je san snova no što ako je vaša kuhinja mala i skučena? Jedna od najbitnijih prostorija u cijelom stanu sigurno je kuhinja koja neovisno o veličini treba biti funkcionalna. Osim što je bitna funkcionalnost same kuhinje, važno je da ona izgleda dovoljno prostrano kako bi odgovarala svim vašim zahtjevima koja jedna kuhinja mora imati. 

Male kuhinje mogu biti itekako dobro osmišljene te imati fantastična rješenja za odlaganje. Ukoliko pravilno dizajnirate kuhinju ili uredite sukladno kvadraturi kuhinje one će izgledati prostrano. Kvadratura kuhinje nije presudna stvar koja bi vas trebala ograničavati kada je dizajn malih kuhinja u pitanju. Postoje razni načini kako da se i najmanji prostor može učiniti velikim pa se na taj način stvori vrsta optičke iluzije koja će prevariti svakoga tko dođe u vašu kuhinju. 

Izdvojili smo pet najboljih savjeta uz koje će vaša mala kuhinja izgledati veće nego što jest!

Jednostavan minimalistički prostor

Ako imate malu kuhinju u vašem domu onda je najbolja opcija pri uređenju i dizajniranju kuhinje da prostor bude jednostavan i minimalistički uređen. Svijetle boje poput bijele ili krem boje vizualno će povećati prostor zbog svjetla koje reflektiraju. Glatke fronte dodatno će povećati prostor zbog efekta presijavanja. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by READ (@readmckendree)

 

Obojite svaki dio elemenata

Male kuhinje mogu imati malo života i izgledati zabavno, a to ćete postići tako da svaki dio elemenata obojite drugom bojom. Važno je napomenuti da izaberete tri slične nijanse iste boje, poput plave ili zelene, koje će stvoriti dojam dubine i tako povećat prostor. 

Kontrast crne i boje drveta

Crne kuhinje postale su jedan od najvećih trendova posljednjih godina jer izgledaju otmjeno i elegantno, ali su teške za održavati i guše prostor. Kako biste riješili taj problem umjesto tamnih elemenata birajte one od drveta koji će razbiti monotonost. Tako će vrlo jednostavno malu kuhinju pretvoriti u veću. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hecker Guthrie (@heckerguthrie)

 

Postavite pločice u boji na pod 

Ovaj trik na prvu možda nema smisla no vizualno on će napraviti vašu kuhinju većom. Kao i kod biranja odgovarajućih elemenata za malu kuhinju, svjetlije nijanse na podu će biti pun pogodak. Možete kombinirati dvije ili tri različite svjetlije boje kao što su bež, plava i bijela. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by READ (@readmckendree)

 

Iskoristite otok 

Ukoliko u kuhinji imate otok koji ne koristite vrijeme je da se to promijeni. Male kuhinje su već ograničene prostorom stoga je bitno da se svaki slobodni prostor pametno iskoristi. Običnu ravnu radnu površinu možete pretvoriti u prostor za odlaganje na koji će biti instalirani ormarići. 

Fotografija: Unsplash

Fotografija: Unsplash

 

Lifestyle