Cozy recepti iz korejske kuhinje savršeni za hladno vrijeme!
Foto: aimery chemin //

Haejangguk

Od kiselosti do gorčine i ljutine, s prstohvatom šećera i soli, K-food se fokusira na ravnotežu okusa. Uhvatite ritam uz recepte za bap burgere, haejangguk ili sundae iz najnovije knjige Vincenta Amiela „K-Food“ (Edition Solar). Što kažete na to da pozovete Blackpink na objed?

Bap burger - korejski rižin burger

Za 2 bap burgera - Priprema: 20 min - Vrijeme kuhanja: 12 min

SASTOJCI • 80 g okrugle riže • 1 žlica sezama + za posipanje • 2 prstohvata soli • 1 prstohvat šećera u prahu • 1 žlica nori morskih algi • 200 g bulgogi govedine • 2 žlice kimchija • 2 mala lista salate

Cozy recepti iz korejske kuhinje savršeni za hladno vrijeme!
Foto: aimery chemin //

bap burger

1. Rižu isperite u cjedilu pod mlazom vode. Stavite je u lonac te prekrijte dvostrukim volumenom vode i sezamom. Dodajte sol i šećer te kuhajte poklopljeno 15 minuta na laganoj vatri nakon što zavrije. Riža treba biti kuhana i malo ljepljiva. Na dnu lonca ne smije ostati vode.

2. Nasjeckajte nori morske alge nožem ili škarama. Polovicu morskih algi pomiješajte s rižom. Zagrijte bulgogi u tavi ili mikrovalnoj pećnici.

3. Obložite posudu promjera 8 cm prozirnom folijom. Na to stavite 4 žlice kuhane riže. Potom ovim redoslijedom dodajte 1 žlicu kimchija, polovicu bulgogija i 1 list salate.

4. Prekrijte sve rižom i folijom. Lagano pritisnite da se riža zbije. Uklonite foliju i stavite burger na dasku. Ponovite radnju za izradu drugog burgera.

5. Pospite nori morskim algama i sezamom. Pazite da kimchi i bulgogi ne budu previše tekući kako se riža ne bi natopila.

Haejangguk

Za 4 osobe - Priprema: 20 min - Vrijeme kuhanja: 4 h 20 min

SASTOJCI: 700 g goveđih ostataka (uzeti kod mesara) • 2 luka • 11 češnjeva češnjaka • 1 kineski kupus • 2 zelene paprike • 2 žlice doenjanga • 1 žlica umaka nuoc-mâm (riblji umak) • 2 stabljike vlasca • mljevena paprika

Cozy recepti iz korejske kuhinje savršeni za hladno vrijeme!
Foto: aimery chemin //

Haejangguk

1. Isperite govedinu. Ogulite i grubo narežite luk i 3 češnja češnjaka.

2. U lonac ulijte 5 litara vode, dodajte govedinu, luk i češnjak. Pirjajte 4 sata. Po potrebi dodajte vodu tijekom kuhanja. Procijedite juhu. Ako je moguće, skupite nekoliko lijepih komada mesa i nasjeckajte ih. Odmastite juhu uklanjanjem masnoće s  površine malom kutlačom ili žlicom.

3. Narežite kupus, a zatim ga umočite u lonac s kipućom slanom vodom 5 minuta te ga ocijedite. Ogulite i nasjeckajte preostale češnjeve češnjaka. Nasjeckajte zelene paprike. Pomiješajte meso, kupus, doenjang, češnjak, zelenu papriku i riblji umak u zdjeli, ručno ili drvenom žlicom.

4. Stavite smjesu kupusa u veliku tavu s goveđom juhom. Pirjajte 15 minuta.

Povrtni popečci

Za 2 osobe - Priprema: 20 min - Vrijeme kuhanja: 5 min

SASTOJCI: 2 grančice vlasca • 1 crvena paprika • 1 zelena paprika • 1 poriluk • 1 crvena papričica • 100 g enoki gljiva • 100 g krumpirova škroba • 1 jaje • 1 prstohvat soli • 100 g kimchija • ulje od kikirikija • ZA UMAK OD KEČAPA: 2 žlice kečapa • 1 žlica gochujanga • 1 žličica gochugarua • ZA SOJIN UMAK: • 5 žlica sojina umaka • 1 žlica umaka od kamenica

Cozy recepti iz korejske kuhinje savršeni za hladno vrijeme!
Foto: aimery chemin //

povrtni popečci

1. U zdjeli pomiješajte kečap, gochujang i gochugaru. U drugoj zdjeli pomiješajte sojin umak s umakom od kamenica.

2. Sitno nasjeckajte vlasac i paprike. Operite i narežite poriluk na komadiće. Očistite od sjemenki i narežite crvenu papričicu na komadiće. Odrežite podnožje enoki gljiva.

3. U zdjeli pomiješajte brašno s jajetom,

80 ml vode i soli. Dodajte sve povrće (poriluk, papriku i gljive) u smjesu od jaja.

4. Zagrijte tavu s malo ulja. Izvadite povrće iz smjese i stavljajte ga jedno po jedno u tavu. Pržite 1 do 2 minute po komadu na jakoj vatri. Tijekom prženja okrenite ih i na drugu stranu.

Sundae

Za 2 osobe - Priprema: 15 min - Vrijeme kuhanja: 5 min

SASTOJCI: 200 g crne kobasice • 2 stabljike mladog luka • ZA UMAK: 1 češanj češnjaka • 1 komad svježeg đumbira (5 cm) • 6 žlica sojina umaka • 1⁄2 žličice kukuruznog škroba • 1 žlica gochujanga •

Cozy recepti iz korejske kuhinje savršeni za hladno vrijeme!
Foto: aimery chemin //

sundae

1 žlica sezama • 2 žlice ulja od kikirikija • POSEBAN PRIBOR: plancha • 4 ražnjića

1. Crnu kobasicu narežite na komade od 4 cm. Na svaki ražnjić nabodite 4 komada kobasice. Pecite ražnjiće 5 minuta na limu za pečenje. Okrenite ih na pola pečenja. Ogulite i naribajte češnjak i đumbir.

2. U lonac ulijte sve sastojke za umak s 1 žlicom vode. Miješajte malom pjenjačom dok se kukuruzni škrob savršeno ne sjedini. Kuhajte 30 sekundi uz miješanje.

3. Premažite ražnjiće umakom. Pospite svježe nasjeckanim vlascem te poslužite odmah.

Bungeoppang

10 bungeoppanga za 2 osobe - Priprema: 20 min - Vrijeme kuhanja: 10 min

SASTOJCI: 80 g sira • 80 g mozzarelle • 180 g pšeničnog brašna • 40 g ljepljivog rižinog brašna • 1 žličica sode bikarbone • 1 jaje • 240 ml mlijeka • 1 prstohvat soli • ulje od kikirikija za kalup • POSEBAN PRIBOR: kalup ili tava bungeoppang, ili kalup za taiyaki, sličan aparatu za vafle, ali u obliku ribe

Cozy recepti iz korejske kuhinje savršeni za hladno vrijeme!
Foto: aimery chemin //

Bungeoppang

1. Sireve narežite na komadiće i pomiješajte. U zdjeli pomiješajte oba brašna sa sodom bikarbonom, jajetom, mlijekom i soli dok ne dobijete homogeno tijesto. Nauljite i zagrijte tavu.

2. Napunite kalupe do pola tijestom. Sredinu napunite smjesom sira. Pokrijte s 2 žlice tijesta i zatvorite posudu.

3. Pecite oko 2 minute. Okrenite i pecite još 1 minutu. Provjerite boju tijesta (trebalo bi posmeđiti) i po potrebi produljite pečenje. Ponovite postupak dok ne potrošite tijesto.

Tko je kuhar?

Vincent Amiel je food stilist i autor sa sjedištem u Biarritzu. Bio je glavni kuhar u pariškim restoranima kao što su Brasserie de l'Hôtel Thoumieux i La Méditerranée, a pomagao je i brojnim food stilistima.

Cozy recepti iz korejske kuhinje savršeni za hladno vrijeme!
//

vincent aimel

Uvijek u potrazi za novim okusima, nastoji smisliti recepte koji su ukusni, jednostavni za pripremu i s estetikom koja mu je bliska srcu. Sada radi na stvaranju i produkciji kuharica poput ove najnovije „K-Food“.

Cozy recepti iz korejske kuhinje savršeni za hladno vrijeme!
//
Uredile: Virginie Dolata i Estee Jaillon. Stiliziranje i recepti: Vincent Amiel
Lifestyle