Armani Prive FW24
Launchmetrics //

Armani Prive FW24

Što drugo možemo očekivati od čovjeka koji kroz par tjedana puni 90 godina života i čija modna kuća iduće godine obilježava svoj zlatni jubilej? Ništa, osim riječi ‘konzistentnost’. Giorgio Armani je jedan od rijetkih dizajnera koji vrlo dobro poznaje svoju estetiku, te svoju široku i misterioznu klijentelu koja istu estetiku štuje već desetljećima.

Na njihovu veliku radost, Armani se od svoje posljednje kolekcije koju je nazvao ‘visoka moda u igri’ zaista počeo više igrati sa svojim siluetama. Poznat po uzimanju jednog motiva kojeg potom temeljito razrađuje u bezbroj oblika, ovoga je puta to bio biser. Biseri kao takvi simboliziraju čistoću i savršenstvo stvarano kroz prolaznost vremena, motivi koji su definitivno opipljivi kroz cijelu ovu kolekciju, ali i njegovu dugogodišnju karijeru.

Paleta boja se držala upravo takvih kremastih i prljavo bijelih nijansi koje su apsolutno dominirale kolekcijom, s dobrim brojem crnih intermezza izvezenih morem perlica koji su predstavljali savršenu protutežu nježnim i lepršavim kombinacijama. Kao i uvijek, unutar njegove Privé kolekcije se uz glamurozne večernje haljine pronalaze i androgini krojevi sakoa i hlača od metalizirane, gotovo tekuće organze koji su spremni za sve one koji dnevne ili poslovne kombinacije žele podići na neviđene razine.

Sam Giorgio je jednom prilikom izjavio kako obožava raditi odijela za žene s dodatkom specifičnih muških ili vrlo ležernih motiva, pošto u sebi ‘sadržavaju misterije i posebnu vrstu zavodljivosti’.

Možda najzavodljiviji takav look u ovoj kolekciji je look 24 koji spaja androginost i futuristički senzibilitet koji nismo vidjeli još od onih dana kada je Armani Privé izradio haljinu za Lady Gagu na Grammy nagradama davne 2010. godine. Metalizirani sako, iznenađujuće dubokog boatneck dekoltea obogaćenog perlicama, je ovdje kombiniran s lepršavim hlačama od organze, što cijelom looku daje profinjeni balans.

Armani ponekad zna uhvatiti futurizam za rogove i pripitomiti ga bolje od bilo koga na modnoj sceni, u što smo se uvjerili davne 2011. s proljetnom kolekcijom visoke mode u kojoj je prvi put koristio sada već poznatu Armani metaliziranu organzu.

Per la sera dio kolekcije su obilježili iznenađujući eksperimenti s nekonvencionalnim materijalima poput prsluka i bolera od perlica, te veliki broj izvezenih haljina od prozirnog tila koje strateški otkrivaju poprsje modela. Vidljiv je Armanijev fokus na mlađu i celebrity generaciju koja će ove lookove definitivno nositi na buduće crvene tepihe i razne glamurozne događaje. Pogodak u sridu je u ovoj kolekciji njen sam kraj, gdje su se pojavili komadi od kristaliziranog orotona na kojima bi pozavidio i sam Gianni Versace.

Posljednja haljina, koja je prozirna matrica izrađena od kristala i perlica, je apsolutni spektakl. Armani ovom kolekcijom još jednom dokazuje cijelom svijetu zašto je on go-to dizajner za zvijezde popt Glenn Close, Kate Blanchett i Nicole Kidman. Žalosno je što trenutnoj modnoj industriji koja se više oslanja na viralnost često Armani Privé kolekcije prođu ispod radara, no svjesni smo kako Armaniju takve stvari ni ne trebaju.

Jedan je od posljednjih živih dizajnera čiji rad progovara umjesto njega, gdje se fokus stavlja na savoir-faire i u čijem ateljeu haute couture, odnosno alta moda, rečeno na njegovom materinjem jeziku, i dalje dostojno brani granice bezvremenske elegancije koja nam apsolutno nikada ne može dosaditi.

Moda