Unsplash //

Kada pomislimo na jesen, mnogima je od nas prva asocijacija topli napitak koji grije ruke i dušu. Uz pumpkin spice latte, chai latte se također nameće kao omiljeno jesensko piće. No, chai latte nije samo trendovski napitak, on ima dugu i bogatu povijest koja seže stotinama godina unatrag, do indijske tradicije ispijanja čaja.

Mješavina kulture i začina

Riječ "chai" na hindskom jednostavno znači "čaj", dok se "masala chai" odnosi na čaj začinjen bogatom mješavinom začina poput cimeta, klinčića, kardamoma, đumbira i papra. Ovaj tradicionalni indijski napitak vuče korijene još iz drevnih vremena, kada se vjerovalo da kombinacija čaja i začina ima ljekovita svojstva. Masala chai je bio, i ostao, neizostavni dio indijske kulture koji se konzumira na ulicama, u domovima i tijekom važnih društvenih događaja.

Chai latte, kako ga danas poznajemo, rezultat je globalne popularizacije ovog indijskog napitka. Zapadna kultura je preuzela osnovnu ideju masala chaia i spojila je s mlijekom, čime je stvoren bogatiji i kremastiji okus. Dok je originalni chai obično pripremljen sa snažnim crnim čajem i aromatičnim začinima, verzija lattea obuhvaća više mlijeka, često s dodatkom pjene.

Zašto ga volimo?

Postoje brojni razlozi zašto je chai latte osvojio srca ljubitelja toplih napitaka diljem svijeta. Svaki gutljaj donosi slojeve okusa, od toplih nota cimeta do svježine đumbira i kardamoma, čime se postiže poseban osjećaj ugode i topline. Zbog svojih začina, chai latte se često povezuje s brojnim zdravstvenim prednostima. Đumbir, na primjer, pomaže probavi, dok cimet i kardamom imaju protuupalna svojstva. Za sve one koji traže alternativu kavi, chai latte je odličan izbor jer crni čaj sadrži manju količinu kofeina, pružajući blagi energetski poticaj bez osjećaja nervoze ili nesanice.

Kako pripremiti savršeni Chai latte kod kuće?

Sastojci:

2 šalice vode

1 žlica crnog čaja

1/2 šalice mlijeka

2 žličice meda ili šećera (po ukusu)

1 štapić cimeta

4 mahune kardamoma

4 klinčića

Svježi đumbir (komadić od 2 cm)

Prstohvat muškatnog oraščića

Priprema:

U loncu zagrijte vodu i dodajte cimet, kardamom, klinčiće i naribani đumbir. Kuhajte smjesu na laganoj vatri 10 minuta. Dodajte crni čaj i kuhajte još 2-3 minute. Procijedite tekućinu i vratite je u lonac. Dodajte mlijeko i zaslađivač po izboru, te zagrijte dok ne provri. Maknite s vatre i ulijte u šalicu te pospite muškatnim oraščićem.

Chai latte je idealan suputnik za hladnije dane, kada tražimo nešto što će nas ugrijati i podići raspoloženje, a u nastavku izdvajamo nekoliko preslatkih šalica u kojima ga pijemo ove jeseni!

 

Lifestyle