POTRAŽITE U ČLANCIMA ELLE

Unesite traženi pojam (Min. 3 znaka)

ELLE RECEPTI

Na francuski način: recept za prefini kolač od maline

ELLE.HR

kolač desert elle recepti
Na francuski način: recept za prefini kolač od maline
© FAU LAURENT

"Ova verzija mi je jedna od najdražih - oduševljava me blistava preciznost i okus ove slastice. Što se tiče teksture, lagana je i vlažna, podsjeća na sve ono što volim kod ovog kolača. Šlag na torti je rakija od maline!", objašnjava chef Pierre Hermé recept za omiljeni kolač od maline.


RECEPT ZA 6 DO 8 OSOBA

Vrijeme pripreme 6 h • Vrijeme odmora 24 h • Vrijeme pečenja 30 min.

BISKVIT (pripremiti 2 dana prije namakanja)

190g brašna • 150g mineralne vode • 30 g šećera u prahu • 2,5 g soli • 10g svježeg kvasca • 30 g dezodorirano kokosovo ulje

Dezodorirano kokosovo ulje otopite i čuvajte na 30-35°C. U zdjeli samostojećeg miksera razrijedite kvasac s tri četvrtine mineralne vode, zatim dodajte brašno i šećer. Mijesite tijesto na prvoj brzini dok se dobro ne sjedini, zatim prebacite na drugu brzinu dok tijesto ne postane glatko i ne bude više ljepljivo. Dodajte preostalu vodu. Mijesite tijesto dok se ne počne odizati od stijenki posude i dosegne temperaturu od 25°C. Dodajte dezodorirano kokosovo ulje na 25°C i sol. Tijesto mijesite na drugoj brzini dok se ne opusti i ne počne odvajati od stijenki posude (temperatura: 26 °C). 

Kalup za savarin promjera 18 cm namastiti mašću u spreju. Vrećicom za tijesto ispunite kalup do trećine visine, rukama oblikujući tijesto kako bi pristajalo u kalup. Izrežite rupu u sredini prije nego što ga stavite u kalup. Na kraju tapkajte po kalupu kako biste uklonili što više mjehurića zraka. Ostavite da stoji na 32°C oko 45 minuta. 

Pecite u pećnici na 170°C 20 minuta, izvadite iz kalupa i vratite u pećnicu na 10 min. Ostavite da se suši 2 dana na sobnoj temperaturi. Čuvati u hermetički zatvorenoj posudi.

SAVJET: biskvit mora biti potpuno suh kako bi upio što više sirupa, ostao vlažan i topio se u ustima.

SVILENKASTA KREMA OD MALINA (pripremiti dan ranije)

12 g kukuruznog škroba • 2,5 g NH pektina • 330 g pirea od malina • 60 g dezodoriranog kokosovog ulja • 1,5 g tekućeg lecitina

Prosijte kukuruzni škrob s NH pektinom. U loncu zagrijte pire od malina na 40°C pomoću termometra. Snažno umiješajte smjesu kukuruznog brašna/pektina i zatim zakuhajte. Prelijte dezodoriranim kokosovim uljem i lecitinom. Pomoću ručnog blendera izmiksajte do savršene emulzije. Stavite u posudu za gratiniranje, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Ostavite da se stegne u hladnjaku oko 12h.

ALBA KREMA (pripremiti dan ranije)

200 g napitka od soje • 200 g dezodoriranog kokosovog ulja • 0,4 g ksantan gume

Zagrijte sojin napitak na 45°C i prelijte ga dezodoriranim kokosovim uljem i ksantan gumom. Pomoću ručnog blendera izmiksajte do savršene emulzije. Smjesa treba biti između 35°C i 40°C. Stavite u posudu za gratiniranje, prekrijte prozirnom  folijom i ostavite da se ohladi. Ostaviti u frižideru da se stegne oko 12h.

LIČI U SIRUPU (pripremiti dan ranije)

150 g ličija u sirupu, ocijeđeni

Ocijedite liči. Narežite ih na dva ili tri dijela, ovisno o veličini, i ostavite da se ocijede u hladnjaku preko noći.

SIRUP OD MALINA I RUŽA ZA NATAPANJE 

600 g mineralne vode • 250g šećera u prahu • 100g pirea od malina • 60g alkoholnog ekstrakta ruže • 50g rakije od maline

U loncu zakuhajte vodu, šećer i pire od malina. Maknite s vatre i dodajte alkoholni ekstrakt ruže i rakiju od maline. Koristite odmah na 50°C ili ostavite da se ohladi i odložite u hladnjak.

Namakanje 

U veću posudu ulijte sirup za namakanje (na 50°C) i dodaj biskvit. Potpuno potopite kolač, zatim ga ostavite u hladnjaku preko noći. Nakon što se biskvit namočio, izvadite ga velikom žlicom i stavite na rešetku od nehrđajućeg čelika za hlađenje na vrhu pladnja. Ostavite da se ocijedi u hladnjaku dva sata.

TRENDING

Samo najinteligentniji mogu pronaći kockicu šećera za 8 sekundi!
1

Samo najinteligentniji mogu pronaći kockicu šećera za 8 sekundi!

Samo najinteligentniji mogu pronaći kockicu šećera za 8 sekundi!

Rijetki su oni koji na ovoj slici mogu pronaći svih 13 životinja. Jeste li među njima?
2

Rijetki su oni koji na ovoj slici mogu pronaći svih 13 životinja. Jeste li među njima?

Rijetki su oni koji na ovoj slici mogu pronaći svih 13 životinja. Jeste li među njima?

 Brzi IQ test: Pokušajte riješiti zagonetku i otkrijte koliko ste inteligentni
3

Brzi IQ test: Pokušajte riješiti zagonetku i otkrijte koliko ste inteligentni

Brzi IQ test: Pokušajte riješiti zagonetku i otkrijte koliko ste inteligentni

Možete li pogoditi koliko je ljudi na slici u 5 sekundi?
4

Možete li pogoditi koliko je ljudi na slici u 5 sekundi?

Možete li pogoditi koliko je ljudi na slici u 5 sekundi?

KVIZ: Ovaj test će vam za 10 sekundi reći imate li visok IQ
5

KVIZ: Ovaj test će vam za 10 sekundi reći imate li visok IQ

KVIZ: Ovaj test će vam za 10 sekundi reći imate li visok IQ

IQ test: Rijetki uspiju, pronađite djevojčino lice za 11 sekundi!
6

IQ test: Rijetki uspiju, pronađite djevojčino lice za 11 sekundi!

IQ test: Rijetki uspiju, pronađite djevojčino lice za 11 sekundi!

KVIZ: Test od 5 sekundi koji će pokazati imate li visok IQ
7

KVIZ: Test od 5 sekundi koji će pokazati imate li visok IQ

KVIZ: Test od 5 sekundi koji će pokazati imate li visok IQ

KVIZ: IQ test koji može riješiti samo 3% ljudi
8

KVIZ: IQ test koji može riješiti samo 3% ljudi

KVIZ: IQ test koji može riješiti samo 3% ljudi

NE PROPUSTITE

Zasladite dan: Obožavana čokoladna slastica na francuski način

Zasladite dan: Obožavana čokoladna slastica na francuski način

ELLE RECEPTI

Isprobat ćemo francuski desert od marakuje i manga

Isprobat ćemo francuski desert od marakuje i manga

Elle recepti

Francuzi obožavaju ovaj recept za ultimativni čokoladni macaron

Francuzi obožavaju ovaj recept za ultimativni čokoladni macaron

ELLE RECEPTI

Na francuski način: Recept za nešto drugačiji mousse

Na francuski način: Recept za nešto drugačiji mousse

Elle recepti

Najfiniji flan kojeg ćete probati radi se od badema i fine kreme

Najfiniji flan kojeg ćete probati radi se od badema i fine kreme

Elle delicije

ELLE recept: Čokoladni mousse s narančom

ELLE recept: Čokoladni mousse s narančom

desert koji je gotov za čas

ELLE recept: Kremasti cheesecake

ELLE recept: Kremasti cheesecake

za polizat prste

30 stvari koje morate učiniti prije nego što navršite 30

30 stvari koje morate učiniti prije nego što navršite 30

2023.07.12. 2 minuta čitanja

"TO DO" LISTA

Attention

Sadržaj koji želite pogledati sadrži elemente koji mogu imati štetan učinak na maloljetnike. Ako želite spriječiti maloljetne osobe u pristupu takvim sadržajima, koristite program za filtriranje!

Nemam više od 18 godina