Instagram je, na svu sreću, još uvijek mjesto na kojem otkrivamo nove profile, kao i kreativne pojedince koji se kriju iza njih. Tako smo prije nekoliko dana naišli na slatki profil @bitchin.nyc koji nam je odmah izmamio osmijeh na lice. Iza profila stoji 24-godišnja Barbara Kelley koja uglavnom objavljuje dvije stvari koje najviše volimo - hranu i ljeto u Dalmaciji. Ali ne bez razloga. Naime, Barbarina majka, odnosno majčina strana obitelji je iz Dalmacije, iako kaže da ne poznaje članove svoje obitelji u Hrvatskoj, u njoj rado ljetuje.
Odlučila sam se na taj korak prije šest godina. Tek sam krenula na fakultet i nisam se osjećala dobro u svom tijelu, naročito kada je u pitanju zdravlje. Imala sam vrlo malo energije, loš odnos s hranom i u jednom sam trenutku patila od ozbiljne alergijske reakcije na mliječne proizvode. Moja mlađa sestra, koja je veganska nutricionistica u bolnici John's Hopkins, predložila mi je da pokušam biti vegan mjesec dana da vidim hoću li se osjećati bolje. Počela sam stvarno uživati u procesu eksperimentiranja s povrćem, voćem, mahunarkama i veganskim proizvodima, a sada je cijela moja karijera usredotočena na prehranu i stvaranje veganskih jela. Nakon prvih nekoliko mjeseci veganstva, počela sam se educirati o etičkom postupanju sa životinjama kao i o utjecaju na okoliš, koji su postali najvažniji razlozi zašto sam vegan.
U razdoblju pandemije otvorila sam malu tvrtku za proizvodnju kolača, Bitchin Cakes NYC. Provela sam mjesece stvarajući jedinstvene okuse veganskih torti koje nisam vidjela nigdje drugdje. Obožavam vegansku tortu od lavande s nadjevom od kompota od kupina i kremom od matcha maslaca.
Trenutačno u New Yorku ima toliko fantastičnih mjesta. Grad se stvarno preporodio nakon pandemije. Moje omiljeno mjesto za užinu je AbcV Jeana Georgea. Toliko mi se svidjelo da sam prošle godine počela raditi u njihovoj kuhinji. Palačinke s limunom i makom su savršene. Najbolje mjesto za brunch je Orchard Grocer u Lower East Sideu na Manhattanu. Od 2017. godine jedem njihove sendviče i kroasane — ondje se osjećam kao kod kuće.
Hrvatska je mjesto gdje sam oduvijek željela živjeti i raditi — mislim da je to jedna od najljepših zemalja koje sam ikada vidjela. Baka i djed moje majke došli su iz Hrvatske u SAD, a ja sam željela detaljno istražiti zemlju, upoznati lokalno stanovništvo i naučiti više o kulturi. Čak sam dobila ime po prvoj ženi u mojoj obitelji koja je iz Hrvatske došla u Ameriku. Također sam pronašla nevjerojatno mjesto za ljubitelje joge, Fige Yoga Adventures, s kojim radim kao veganska kuharica. Kad sam shvatila da ću neko vrijeme biti u Hrvatskoj, znala sam da moram prihvatiti taj posao i priliku koja mi se pružila! Do sada mi se sve to jako svidjelo. Hrvatska je definitivno posebna zemlja.
Iako je ponekad teško biti vegan u Hrvatskoj, postoji nekoliko tradicionalnih jela koja volim. Ono što mislim da bi svi trebali probati je Soparnik, slana pita od blitve. Drugi je ajvar, namaz od pougljene slatke paprike i patlidžana. Čim sam probala domaći ajvar, postala sam opsjednuta. Koristim ga na svemu — salatama, kruhu, tjestenini ili čak pečenom u veganskim pecivima.
Sadržaj koji želite pogledati sadrži elemente koji mogu imati štetan učinak na maloljetnike. Ako želite spriječiti maloljetne osobe u pristupu takvim sadržajima, koristite program za filtriranje!