Moschino S24
Imaxtree //

Moschino S24

Teško da će nam ikada iz kolektivnog sjećanja ispariti plava majica kratkih rukava s narančastim natpisom "Dump Him" koju je 2002. godine nosila Britney Spears prilikom izlaska iz Starbucksa. Natpis se naravno odnosio na njezinu vezu s Justinom Timberlakeom koja je u to vrijeme bila jedna od glavnih tema u svim tabloidima.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 80s 90s 00s (@popcultureheart)

Ono što je za zrelije generacije bila Britneyina plava majica, to je za mlađe generacije kratka bijela majica s natpisom "nepo baby" s pomoću koje je Hailey Bieber prošle godine svima dala do znanja kako je apsolutno ne diraju hejt komentari na Internetu i kako je itekako svjesna svojih privilegija kojih se, najblaže rečeno, ne srami.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Just Jared (@justjared)

Još jedan nezaboravni klasik je top Victorije Beckham koji je nosio natpis "Fashion Stole My Smile", a da je Victorija apsolutna kraljica sarkazma, dokazala je i najnovijom majicom s natpisom "My Dad Had A Rolls Royce" koja se referira na popularnu izjavu iz Beckham dokumentarca koji je krajem prošle godine izašao na Netflixu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Goss.ie (@goss.ie)

Popularan primjer je i Olivija Rodrigo, koja je bez napora uparila "Carrie Bradshaw AF" top s hlačicama ukrašenim šljokicama, a dokaz da se cool majice s natpisima itekako vraćaju na velika vrata, je i nedavno Zendayino pojavljivanje u sivoj majici s natpisom "I Told Ya", koja se referira na izjavu iz njezinog najnovijeg filma Challengers. Istu je majicu trideset godina prije nosio i John F. Kennedy Jr. čiji je ležeran stil poslužio kao inspiracija Jonathanu Andersonu koji bio zadužen za kostimografiju u filmu, a čini se da se ovaj put vodio tezom „neka tvoja majica priča umjesto tebe“.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jonathan Anderson (@jonathan.anderson) 分享的帖子

 

Moda kao alat vizualnog komuniciranja

Već smo odavno upoznati s činjenicom da neverbalna komunikacija čini 65% naše komunikacije, a verbalna komunikacija svega 35%. Stoga, u današnjem sve vizualnijem svijetu, sposobnost prenošenja i primanja vizualnih poruka postaje ključna vještina koja nam omogućuje da izražavamo svoje misli i osjećaje na snažan i autentičan način. Od referenci na pop kulturu, do političkih izjava, majice s natpisima nude platformu za izražavanje i društveni komentar koji je često u modi i više nego potreban. Najbolji primjer za to je Katharine Hamnett čiji su antinuklearni natpisi na majicama 1980-ih obišli svijet. Ne smijemo zaboraviti ni Mariju Graziju Chiuri i njezine feminističke poruke koje su 2017. krasile majice Diora i tako utvrdile trajni utjecaj mode kao oblika aktivizma.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dior Official (@dior)

Dior F24
Imaxtree/

Dior F24

Zašto su toliko popularne?

Okej, jasno komuniciranje jedan je od razloga zašto su majice s natpisima toliko popularne, no pristupačnost ovih majica je ono što je zapravo doprinijelo njihovoj komercijalnosti. Zendayinu majicu lako možete pronaći za 15 eura na Amazonu, a da je i sami date izraditi, ne bih vas izašla više od 20-ak eura. Tako po pristupačnoj cijeni dobijete cool majicu s jasnom porukom koja ide na manje-više sve.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Evan Ross Katz (@evanrosskatz)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Miles Diggs (@diggzy)

Možemo zaključiti kako je veliki povratak majica s natpisom došao u pravo vrijeme jer modi više nego ikada prije nedostaje autentičnosti i originalnosti. Veliki trgovački lanci izvještavaju o porastu pretraživanja grafičkih majica i dizajna inspiriranih vintage motivima, pa nas baš zanima kamo bi nas ovaj stari, a novi trend mogao odvesti. Kako god, jedno  je sigurno, a to je da majice s natpisima već godinama uspješno rezoniraju kroz generacije i preferencije stila.

Moda