Jaja se često smatraju zlatnim standardom kad je riječ o unosu proteina – 100 grama jaja (otprilike dva velika komada) sadrži oko 12 grama proteina. No ako želite unijeti više raznolikosti u svoju prehranu ili jednostavno tražite alternativne izvore proteina, postoji niz namirnica koje nude više proteina od jaja – i to često s dodatnim zdravstvenim prednostima. U nastavku donosimo pet izvrsnih izvora proteina koji zaslužuju mjesto na vašem tanjuru.
1. Lupina (42 g proteina na 100 g)
Ova zaboravljena mahunarka prava je proteinska bomba – lupina sadrži čak 42 grama proteina na 100 grama, više nego većina mesa ili tofua. Popularna je u mediteranskoj kuhinji, a najčešće se konzumira kao grickalica ili dodatak salatama. Uz to, bogata je vlaknima i ima nizak glikemijski indeks, što je čini idealnom za stabilizaciju razine šećera u krvi.
2. Parmezan (38 g proteina na 100 g)
Iako ga najčešće doživljavamo kao začin za tjesteninu, parmezan je i ozbiljan izvor proteina – čak 38 grama na 100 grama. Osim toga, bogat je kalcijem i esencijalnim aminokiselinama poput lizina koje su važne za izgradnju mišića. Zbog visokog udjela soli najbolje ga je konzumirati umjereno, no već mala količina značajno poboljšava okus jela.
3. Tuna (27 g proteina na 100 g)
Bilo svježa ili konzervirana, tuna je praktičan i moćan izvor proteina – sadrži oko 27 grama proteina na 100 grama. Uz to, bogata je omega-3 masnim kiselinama koje su važne za zdravlje srca i mozga. Konzervirana tuna u vodi odlična je opcija za brzi obrok – dodajte je u salate, sendviče ili rižota.
4. Kikiriki (25 g proteina na 100 g)
Kikiriki je mnogo više od obične grickalice – riječ je o mahunarki koja sadrži oko 25 grama proteina na 100 grama. Osim toga, bogat je zdravim mastima, vlaknima i magnezijem. Možete ga dodavati u smoothieje, zobene kaše, salate ili uživati u obliku prirodnog maslaca bez dodataka.
5. Pileća prsa (do 31 g proteina na 100 g)
Kad govorimo o nemasnom mesu bogatom proteinima, pileća prsa su među najboljim opcijama. Ovisno o načinu pripreme, sadrže između 24 i 31 grama proteina na 100 grama. Idealno ih je pripremiti bez kože, pečena ili kuhana, a savršeno se slažu s gotovo svakim prilogom – od povrća do riže i salata.