Niske temperature i gužve mnoge odvraćaju od odlaska na advent, no što ako ga možete imati kod kuće? Jedan od adventskih specijaliteta su fritule sa šećerom u prahu ili čokoladom te njihov miris zimi osjetimo diljem centra grada. Ako biste radije ostali kod kuće na ugodnom i toplom, donosimo domaći bakin recept naše kolegice iz redakcije za fritule od kojeg će vam kuhinja zamirisati čarobno! Recept pogledajte u nastavku:
Sastojci:
- 4 dkg kvasca
- 500 g glatkog brašna
- 1,5 žlica šećera
- Prstohvat soli
- Jedan žumanjak
- Žlica ruma
- 3 dcl mlakog mlijeka
- Šećer u prahu i čokoladni preljev po izboru
Upute:
- U šalici promiješajte kvasac, žlicu brašna i pola žlice šećera
- Šalicu prekrijte krpom i ostavite je na toplom kako bi se smjesa podignula (dok se na vrhu ne pojave mjehurići)
- U zdjeli promiješajte ostatak brašna i šećera te dodajte mlijeko, žumanjak, sol i rum
- Dodajte dignutu smjesu kvasca i miksajte dok smjesa ne postane glatka
- Zdjelu pokrijte krpom te stavite na jastučić kako bi se održala toplina i ostavite smjesu da se diže. Nemojte ostavljati zdjelu na radijatoru kako se dno smjese ne bi zapeklo!
- Kada se početna količina smjese udvostruči (za otprilike jedan sat), možete početi pržiti
- U lonac nalijte ulja toliko da možete kuglicu tijesta uroniti do pola
- Zagrijte ulje i počnite žlicom odvajati kuglice fritula. Ulje mora biti vruće, ali ne ključati kako fritule ne bi ostale sirove iznutra.
- Čim donja polovica fritule zadobije smeđe-zlatnu boju, okrenite je
- Kada boja bude ujednačena, izvadite fritule na pladanj prekriven papirnatim ručnicima kako bi upili višak ulja
- Fritule možete posuti šećerom u prahu ili preliti preljevom od čokolade
- Uživajte u adventskom specijalitetu kod kuće!