pexels
//

pexels

Niske temperature i gužve mnoge odvraćaju od odlaska na advent, no što ako ga možete imati kod kuće? Jedan od adventskih specijaliteta su fritule sa šećerom u prahu ili čokoladom te njihov miris zimi osjetimo diljem centra grada. Ako biste radije ostali kod kuće na ugodnom i toplom, donosimo domaći bakin recept naše kolegice iz redakcije za fritule od kojeg će vam kuhinja zamirisati čarobno! Recept pogledajte u nastavku:

Sastojci:

  • 4 dkg kvasca
  • 500 g glatkog brašna
  • 1,5 žlica šećera
  • Prstohvat soli
  • Jedan žumanjak
  • Žlica ruma
  • 3 dcl mlakog mlijeka
  • Šećer u prahu i čokoladni preljev po izboru

Upute:

  • U šalici promiješajte kvasac, žlicu brašna i pola žlice šećera
  • Šalicu prekrijte krpom i ostavite je na toplom kako bi se smjesa podignula (dok se na vrhu ne pojave mjehurići)
  • U zdjeli promiješajte ostatak brašna i šećera te dodajte mlijeko, žumanjak, sol i rum
  • Dodajte dignutu smjesu kvasca i miksajte dok smjesa ne postane glatka
  • Zdjelu pokrijte krpom te stavite na jastučić kako bi se održala toplina i ostavite smjesu da se diže. Nemojte ostavljati zdjelu na radijatoru kako se dno smjese ne bi zapeklo!
  • Kada se početna količina smjese udvostruči (za otprilike jedan sat), možete početi pržiti
  • U lonac nalijte ulja toliko da možete kuglicu tijesta uroniti do pola
  • Zagrijte ulje i počnite žlicom odvajati kuglice fritula. Ulje mora biti vruće, ali ne ključati kako fritule ne bi ostale sirove iznutra.
  • Čim donja polovica fritule zadobije smeđe-zlatnu boju, okrenite je
  • Kada boja bude ujednačena, izvadite fritule na pladanj prekriven papirnatim ručnicima kako bi upili višak ulja
  • Fritule možete posuti šećerom u prahu ili preliti preljevom od čokolade
  • Uživajte u adventskom specijalitetu kod kuće!
Lifestyle