Launchmetrics //

U današnjem digitalnom dobu, rijetko tko može sa sigurnošću reći da nije ovisan o ekranima. Mobiteli, laptopi, tableti i televizori postali su neizostavan dio našeg svakodnevnog života. Bez obzira jesmo li na poslu ili se odmaramo uz omiljenu seriju, digitalni ekrani u potpunosti preuzimaju našu pažnju. Ako smatrate da i vi činite većinu koja ne može provesti dan bez ekrana ili se jednostavno na kratko od njih želite odmoriti, vrijeme je za digitalni detox.

Detoksikacija, proces kojim naše tijelo uklanja negativne tvari iz našeg organizma. Kako nam je potrebna fizički, tako i mentalno. Među današnjim glavnim zagađivačima tijela i uma, zasigurno su se pronašli ekrani. Kako bi se na kratko odmorili od buljenja u laptope, konstantne potrebe za otvaranjem mobitela te odgovaranja na poruke, izdvojili smo savjete za digitalni detox koji će vas sigurno osvježiti.

Zašto nam je potreban digitalni detox?

Bez obzira smatrate li se ovisnikom o ekranima ili jednostavno želite provesti koji dan bez njih, digitalni detox uvijek je dobra ideja. Ako još niste sigurni treba li vam detoksikacija od ekrana, možda vas neki od ovih simptoma uvjere. Iako su posljedice pretjerane konzumacije digitalnih sadržaja kod svakoga drugačije, jedno je većini zajedničko. Osjećaj anksioznosti i pritiska našao se na vrhu popisa negativnih osjećaja koji nam prouzrokuju ekrani. Stalna briga o odgovaranju na poruke te objavljivanju sadržaja stvara nam osjećaj pritiska i zatrpanosti. Fizički simptomi poput nesanice, glavobolje i pogoršanja vida također su neki od negativnih posljedica cjelodnevnog buljenja u ekrane. Ako se pronađete u situaciji da ćete radije provesti vrijeme na mobitelu ili televizoru nego s društvom ili obitelji, itekako je vrijeme za povratak u ravnotežu.

Odredite ciljeve

Važno je odrediti što želite postići svojim digitalnim detoxom. Bilo da želite smanjiti anksioznost, vratiti ravnotežu ili se jednostavno odmoriti od konstantnog pritiska, budite realni pri određivanju ciljeva. Život bez ekrana u današnjem svijetu postao je nezamisliv, stoga ne očekujte nemoguće. Odredite koliko će vaš detox trajati te na koji način ćete ga provoditi.

Baby steps

Krenite malim koracima kako bi vaš detox bio uspješan. Ukoliko u potpunosti ukinete ekrane u vašem životu, mogućnost da ćete brzo pokleknuti izazovu vrlo je velika. Ograničavanje dnevnog vremena na mobitelu ili zone bez ekrana u stanu ili kući odličan su početak vašeg detoxa.

Alternativni hobiji

Zamjena vremena na ekranu novim hobijima uvijek je odlična ideja. Odaberite aktivnost ovisno o vašoj preferenciji te uživajte u svom vremenu bez ekrana. Bilo da se radi o novom tečaju, čitanju ili vježbanju, važno je da skrenete um s digitalnih sadržaja i u potpunosti se upustite u novu aktivnost.

Izbjegavajte zaslone kad god je to moguće

Laptopi i mobiteli u današnje vrijeme postali su nam poput najboljih prijatelja. Koristimo ih za brojne svakodnevne aktivnosti, a zamijenili su klasične pribore poput olovke i papira ili aktivnosti poput fizičkog odlaska u trgovinu ili razgovora s prijateljima. Jedan od najvažnijih koraka vašeg detoxa je izbjegavati ekrane kad god je to moguće. Svoje bilješke možete zapisati na papir, s prijateljicom sjesti na kavu, a u trgovinu otići fizički.

Primjena u svakodnevnom životu

Digitalni detox može biti kratki period za odmor od ekrana, no ako želite zadržati ravnotežu između digitalnog i stvarnog života, možda će biti potrebno malo više truda. Korištenje ekrana probajte svesti na isključivo neophodne aktivnosti uz ograničeno vrijeme uživanja u zabavnom digitalnom sadržaju. Tamo gdje su ekrani zamjenjivi, jednostavno ih zamijenite, a preostalo vrijeme posvetite sebi te vašim prijateljima, obitelji ili romantičnim partnerima. Male digitalne detoxe poput vikenda bez ekrana, možete provoditi ovisno o vlastitim osjećajima i potrebama. 

Digitalni detox svakome će dobro doći, bez obzira radi li se o kratkotrajnom opuštanju ili uvođenju promjena u vašu svakodnevicu. Osjećaj samopouzdanja, uživanje u novim aktivnostima, te provođenje vremena s bližnjima samo su neki od njegovih pozitivnih učinaka. Iako je za ovaj proces potrebno puno volje i samokontrole, ne budite strogi prema sebi. Postavljanje ciljeva i granica u kojima se osjećate ugodno uvelike će pomoći, no ne zaboravite da je glavni cilj ovog procesa osjećaj vašeg zadovoljstva i blagostanja.

Lifestyle