John Galliano
Profimedia //

John Galliano

Živopisni i ikonoklastični John Galliano, nekadašnji kreativni direktor modne kuće Dior, od sredine 1980-ih bio je jedan od najvažnijih modnih dizajnera u povijesti. No, u veljači 2011. pojavila se snimka na kojoj Galliano prosipa antisemitske pogrde u jednom pariškom baru. Nakon tog incidenta dobio je otkaz u Dioru, a židovska ga je zajednica osudila i izopćila iz svijeta mode. Izgubio je sve – a onda se pokušao iskupiti. Oskarovac Kevin Macdonald donosi nam iskrene intervjue s Gallianom i drugim istaknutim osobama, uključujući Sidney Toledano, Kate Moss, Borisa Cyrulnika, Penelope Cruz i Charlize Theron.

John Galliano
Profimedia

John Galliano

Dokumentarni film o Johnu Gallianu dolazi kao naručen nakon njegovog ponovnog i trijumfalnog uzleta u svijetu mode. Iako potiho i bez veće pompe za taj brend radi već jedno cijelo desetljeće, njegova artisanal kolekcija za Maison Margielu ga je ponovno vratila na modnu mapu, gotovo na isto mjesto gdje nekada bio prije skandala dok je radio za Dior. Ipak, u zraku ostaje more pitanja. Je li u pitanju whitewashing okaljanog ugleda ili empatična rehabilitacija palog modnog junaka koji se godinama borio s ovisnošću o drogama i alkoholu? Ima li modna industrija kratko pamćenje i treba li više ulagati u mentalno zdravlje? Je li iskupljenje moguće u doba otkazivanja?

Maison Margiela
Imaxtree by Launchmetrics

Maison Margiela

Odgovore na ova i mnoga druga pitanja možete pronaći sutra u 19:30 na hrvatskoj premijeri filma ‘Uspon i pad Johna Galliana’ u Kaptol Boutique Cinema, a nakon projekcije slijedi ELLE x ZagrebDox panel pod nazivom Druga strana mode u kojoj će sudjelovati interesantni govornici iz svijeta mode:

Jelena Veljača (moderatorica)

Jelena Veljača

Jelena Veljača

Glavna urednica hrvatskog izdanja časopisa ELLE, glumica, spisateljica, scenaristica, te aktivistica će nas voditi kroz razgovor o dokumentarnom filmu, Johnu Gallianu, kulturi otkazivanja u modi, pozivanju modne industrije na odgovornost, uspjehu, te mnogim drugim temama. Jeleni Veljači se u razgovoru pridružuju gosti koji su dobro upoznati s radom Johna Galliana, ali i s mnogim drugim fenomenima modne industrije.

Alemka Lisinski

Alemka Lisinski

Alemka Lisinski

Prva gošća panela je kultna modna urednica. Ikona na svoj jedinstven način, Alemka Lisinski je djelovala kao dugogodišnja glavna urednica hrvatskog časopisa ELLE u vremenu kada je John Galliano bio na vrhuncu svoje slave kao kreativni direktor kuće Dior. Alemka Lisinski će nam bolje od svih ukazati na Gallianovu nekadašnju važnost, utjecaj na modnu industriju u globalu, kao i sve reperkusije njegovog iznenadnog pada s trona mode.

Ivan Ilić

Ivan Ilić

Ivan Ilić

Drugi gost panela je modni insajder nove generacije. Poznat kao uspješni modni kritičar na TikToku pod alijasom Đani V, Ivan Ilić je web urednik hrvatskog ELLE-a koji posjeduje nepresušno radno znanje o modnoj industriji i svim njenim kompleksnim fenomenima. Odrastao je na samoj prekretnici između ‘stare’ i nove modne industrije, te će nam definitivno ponuditi jedinstven i dekonstruiran pregled lika i djela Johna Galliana.

Donovan Pavleković

Donovan Pavleković

Donovan Pavleković

Treći gost panela je uspješni i mladi modni dizajner. Donovan Pavleković je još tijekom studija počeo nizati domaće i internacionalne uspjehe, razne izložbe, a njegove kreacije ste sigurno već vidjeli na velikim regionalnim zvijezdama glazbe i filma. Zaljubljenik u visoku modu i fotografiju, kroz svoj rad istražuje pojmove poput maskuliniteta, osobnosti i odbačenih ličnosti. Njegov rad iz dana u dan postaje sve traženiji i cjenjeniji, te će biti izuzetno čuti Pavlekovićevu percepciju s pozicije uspješnog modnog dizajnera na domaćem terenu.

Pop kultura