Namirnice koje će vam očuvati zdravlje tijekom hladnog vremena i sezone viroza
Unsplash //

Dolaskom hladnijih dana naš je imunološki sustav pod većim opterećenjem. Niske temperature, manje sunčeve svjetlosti i veća izloženost virusima predstavljaju izazov za organizam zbog čega je pravilna prehrana jedan od najvažnijih načina da ostanemo zdravi. U nastavku donosimo pregled namirnica koje mogu pomoći našem tijelu da se lakše obrani od infekcija te da održi energiju i vitalnost tijekom zimskog perioda.

Citrusi

Mandarine, naranče, grejp, limun i kivi odlični su izvori vitamina C, koji ubrzava oporavak, jača imunitet i djeluje kao snažan antioksidans. Vitamin C potiče proizvodnju bijelih krvnih stanica, koje su glavne za obranu od bakterija i virusa. Osim toga, citrusi hidratiziraju organizam, što je posebno važno u grijanim, suhim prostorijama.

Namirnice koje će vam očuvati zdravlje tijekom hladnog vremena i sezone viroza
Unsplash //

Đumbir i med

Đumbir smanjuje upalu, potiče probavu i pomaže kod prehlade i grlobolje. U spoju s medom stvara savršen napitak koji ublažava simptome viroza. Med ima antibakterijska svojstva te obiluje antioksidansima. Najbolje ga je dodavati u mlaku, a ne vruću vodu kako bi sačuvao vrijedne nutrijente.

Češnjak

Češnjak je poznat po svojem bogatstvu alicina (spoj s antibakterijskim i antivirusnim djelovanjem). Redovita konzumacija može skratiti trajanje prehlade i ojačati prirodnu obranu organizma. Odličan je dodatak juhama, varivima i salatama.

Namirnice koje će vam očuvati zdravlje tijekom hladnog vremena i sezone viroza
Unsplash //

Topla juha

Pileća ili povrtna juha zagrijava, hidrira i pomaže kod začepljenog nosa. Povrće poput mrkve, celera i luka obogaćuje juhu vitaminima i mineralima važnima za snažan imunitet.

Kiseli kupus

Kiseli kupus jedna je od najboljih namirnica za hladne mjesece. Osim što je tradicionalna zimska hrana, izuzetno je koristan zbog visokog udjela vitamina C i prirodnih probiotika nastalih fermentacijom.

Može se konzumirati svjež, u salatama ili kao dio toplih jela poput variva i sarme.

Orašasti plodovi i sjemenke

Orasi, bademi, lješnjaci, chia i lanene sjemenke bogati su omega-3 masnim kiselinama koje smanjuju upalu u organizmu. Također sadrže vitamin E, snažan antioksidans koji štiti stanice tijekom zime. Dovoljna je jedna šaka dnevno.

Namirnice koje će vam očuvati zdravlje tijekom hladnog vremena i sezone viroza
Unsplash //

Zeleno lisnato povrće

Kelj, špinat i blitva sadrže vitamine A, C, K, željezo i folnu kiselinu. Ove hranjive tvari doprinose stvaranju energije i pravilnom radu imunološkog sustava. Najbolje ih je konzumirati lagano termički obrađene.

Riba

Zbog manjka sunčeve svjetlosti u zimskim mjesecima, tijelu često nedostaje vitamina D. Masna riba poput lososa, skuše i sardina prirodan je izvor ovog važnog vitamina, kao i korisnih omega-3 masnih kiselina.

Topli čajevi

Čajevi od kamilice, đumbira, šipka, mente ili kadulje pomažu u hidrataciji, smiruju grlo i obiluju antioksidansima. U kombinaciji s limunom i medom postaju savršen napitak za zimske dane.

Lifestyle