Fotografije: Samir Cerić Kovačević, Julien Duval //

Proslavi je prisustvovala ekipa filma predvođena redateljem i scenaristom Nebojšom Slijepčevićem te producentima Katarinom Prpić i Danijelom Pekom kao i više od petstotinjak uzvanika, filmskih profesionalaca i osoba iz javnog života. Ovo važno slavlje za domaću kinematografiju podržali su i izaslanica predsjednika Vlade, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, predstojnik ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka Petešić, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija Krešimir Partl, saborski zastupnici Ivana Kekin, Damir Bakić, Milorad Pupovac, pročelnica Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo Emina Višnić i brojni drugi politički i kulturni dužnosnici. 

Zahvaljujem svima na velikom odazivu ovoj proslavi te izražavam nadu da ćemo nastaviti u duhu ovog zajedništva graditi naš sektor, izjavio je na početku ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Chris Marcich. Na međunarodnoj razini već su vidljivi učinci ove zlatne nagrade. Čestitke i dalje stižu iz cijele Europe, ali i šire. Na svjetskoj smo filmskoj mapi, na nama je da to iskoristimo, dodao je Marcich i čestitao cijeloj ekipi filma te potom uručio zahvalu producentima Katarini Prpić i Danijelu Peku.

Veličanstven je ovo uspjeh, a naša zahvala naglašava dimenziju timskog rada te važnu i ključnu ulogu producenta u stvaranju filma. Antitalent stoji i za filma Murina Antonete Alamat Kusijanović, dobitnice Zlatne Kamere u Cannesu 2021. godine. Želim vam da u tom tonu i nastavite, dodao je Marcich.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, izaslanica predsjednika Vlade, čestitala je ekipi filma na ovom izuzetno velikom uspjehu. Trebalo je prepoznati priču i ispričati je na način da bude prepoznata na najvažnijem festivalu, istaknula je. Sigurna sam da svi još nismo svjesni koliki je ovo uspjeh i kolike će se prilike otvoriti, a mi ćemo s HAVC-om nastaviti stvarati produkcijske i financijske uvjete da vi i vaši kolege uspješno nastavite raditi, poručila je Obuljen Koržinek.

Filmove ne radim za nagrade na festivalima nego za publiku, i to primarno hrvatsku publiku, pa mi je ova večer bitnija od canneske premijere i sve naredne premijere u Hrvatskoj bit će pravi test za film, rekao je Nebojša Slijepčević. Zahvalan sam i svim svojim prethodnicima koji su utrli put svojim ranijim uspjesima; pitanje je bi li moj film dobio pozornost da nije bilo njihovih uspjeha, dodao je. Kad se razmakne sav taj glamur ostaje da je ovo priznanje filmu i najbolji mogući PR koji možemo zamisliti jer film će biti gledan, a i rađen je da dođe do ljudi. Mi nismo bitni, bitan je film, dodao je Slijepčević.

Radnja filma Čovjek koji nije mogao šutjeti zbiva se 27. veljače 1993. godine, na maloj stanici u Štrpcima u Bosni i Hercegovini. Putnički vlak na liniji Beograd-Bar zaustavljaju paravojne snage u akciji etničkog čišćenja. Dok odvode nevine civile, samo jedan od pet stotina putnika usuđuje im se suprotstaviti. To je istinita priča o čovjeku koji nije mogao šutjeti.

Ovime ispravljamo i jednu nepravdu, ali to nije samo film o povijesnim događajima nego i alegorija današnjih zbivanja, što je prepoznao žiri u Cannesu. On se naizgled događa 1993. u Bosni, ali današnji gledatelji mogu prepoznati u filmu i sebe, današnja zbivanja u svijetu, pa i u Hrvatskoj, zaključio je Slijepčević..

Na kraju svečanosti redatelju se putem video poruke obratio Darko Buzov, sin glavnog junaka filma, zahvalivši mu što je napravio film koji govori o činu njegova oca.

Scenarij za film, osnovan na istinitom događaju, napisao je redatelj Nebojša Slijepčević. Uloge u filmu nose Goran Bogdan, Alexis Manenti, Dragan Mićanović, Silvio Mumelaš, Lara Nekić, Priska Ugrina, Dušan Gojić, Nebojša Pop Tasić, Mijo Pavelko, Martin Kuhar, Jakov Zovko i Robert Ugrina.

Čovjek koji nije mogao šutjeti realiziran je pod okriljem kuće Antitalent. Koproducentice su Katya Trichkova (Contrast Films, Bugarska) i Noëlle Lévénez (Les Films Norfolk, Francuska), a koproducent Boštjan Virc (Studio Virc, Slovenija). Film je nastao uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra.

Film je na Filmskom festivalu u Cannesu imao svjetsku premijeru, dok se hrvatska očekuje 18. lipnja u Ljetnom kinu Bačvice, u sklopu Festivala mediteranskog filma Split.

Pop kultura