'Za mene se u ovoj kući više ne mora kuhati, idem jesti na Fuliranje!' - tako bi zasigurno u svom osebujnom stilu uzviknuo legendarni Franjo Šafranek iz filma 'Tko pjeva zlo ne misli' da je kušao samo dio ponude koja će ove zime mamiti posjetitelje na mnogima najomiljeniju adventsku lokaciju u Zagrebu. Posve je jasno da će se na Trgu Josipa Jurja Strossmayera od 27. studenog 2024. pa sve do 7. siječnja 2025. godine do mile volje moći uživati u najboljem od streetfooda. Dapače, možda nam 41 dan Fuliranja i neće biti dovoljan za kušati baš svako jelo jer u ponudi 16 kućica naći će se čak 57 različitih kreacija ovih majstora svog zanata.
Domaćih tradicionalnih specijaliteta ove će godine biti kao nikad ranije. Štoviše, kako nam objašnjava Eduard Beg, njegova kućica Tringelt nastala je “...tako da se baka naljutila i rekla: “Dosta bi bilo ovih pi..arija. Vrijeme je da vratimo bakinu domaću kuhinju.” I zato je baka odlučila napraviti domaće krpice sa zeljem i buncekom, sarmu, zagorsku juhu te slane i slatke štrukle. Tradicionalne dalmatinske delicije donosi kućica Pastamisee koja će posluživati poljički soparnik, dalmatinski pršut sušen na buri i maslinovim drvima, sir iz ulja i rafiole, ali i tjesteninu Cacio e pepe koja se dovršava u kolutu Grana Padano sira s paprom i sirom Pecorino Romano - čime donose dašak Italije. Za najpopularnije talijansko jelo na svijetu zadužena je kućica Pizza Social Club koja će mamiti s publiku s čak 5 vrhunskih pizza.
Za uvijek najtraženije adventsko jelo - kobasice - pobrinut će se Institut za kobasice by Mate Janković sa svojim hit kreacijama kao što su Debrecinka s dinstanim kiselim kupusom, ukiseljenim koromačem i tostiranim bučinim sjemenkama, zatim i juneći šiš kobas sa sirom u relishu od paprike, kajmakom i mladim lukom, a imat će i Kranjsku sa sirom, bijelu bavarsku kobasicu i teleću hrenovku. Kreativnom ponudom kobasica razveselit će i Good Food koji će, uz ostatak bogate ponude, ponuditi i Smoking Santa Sausage - dimljenu adventsku kobasicu ušuškanu u slatko kiselo zelje, hren umak i ciabatta pecivo.
Neodoljive slatke i slane delicije s prepoznatljivim potpisom koji je osvojio i Newyorčane donosi kućica Kronut by Boogie. Nakon što su lani bili jedan od najvećih hitova zagrebačkog Adventa, ove se godine vraćaju s novim i još slasnijim okusima. U ponudi će imati tri slatka i dva slana kronuta - peciva napravljena od tijesta za kroasane u obliku donuta ili krafne s rupom.
Ljubitelje azijskih specijaliteta razveselit će kućica Purple Monkey koja donosi: Spicy Mango Karaage Chicken (panirani pileći zabatak, mango, sweet&sour umak, chili, riža, bučine sjemenke), zatim Katsu (panirani pileći file, riža, coleslaw), te Perfectly Crisp Shrimps (panirane kozice, sweet&chili umak). No njihov ovogodišnji poseban adut su Wagyu Black Pepper Noodles koje su pripremili na pretastingu.
Posve novo ime na gastro sceni je Shish & Chips kućica iz koje otkrivaju: “Potrudili smo se biti originalni u kreiranju ovog koncepta, a inspiraciju za jelo smo pronašli u Turskoj street-food deliciji Adana Kebab koji je poznatiji kao Shish Kebab. Pojam “shish” znači ražanj ili mač, pa se tako naš shish priprema na željeznim ražnjevima.” Na Fuliranju će nuditi tri vrste shisheva (juneći, pileći i gurmanski) u pita wrapu.
Pravi sočni comfort food dolazi i s kućice Chef’s burger by Ivan Pažanin. Omiljeni splitski chef okrijepit će posjetitelje svojim provjerenim hit burgerima: Cheesy Cheese, Crispy Kapula i Truffle Panceta. Hladnu će zagrebačku zimu svojim vedrim duhom i kreativnom ponudom posebno i slasno ugrijati ekipa iz zadarskog Picnic Mingle & Funa. Na Fuliranje stižu s favoritima lanjskog zagrebačkog Adventa; to su prije svega Drugačija sarma i njihov najpoznatiji proizvod, Blackie burger. “Uz to posebno ove godine smo kreirali neka nova pića, a i neka nova jela. Svakako tu ističemo ove godine Matcha Punch.''
Za omiljenu zimsku slasticu, fritule, ove se godine na Fuliranju brinu na kućici Krivi ljudi čije su Freetule lani bile ogroman hit na Fooling Aroundu. Ove godine će u ponudi imati slatke Freetule u šet okusa: klasične sa šećerom, one s Nutellom, te pistaciju i bijelu čokoladu, zatim krokant i crnu čokoladu, vaniliju i Freetule s umakom od jabuke, cimeta i karamele i kremom od vanilije.
Kućica Gdje je Jura by Juraj Klepić zaslužna je za najveću ovogodišnju ekskluzivu: prvi će u Hrvatskoj predstaviti svjetski viralni hit - Dubai čokoladu. Na Fuliranju će ponuditi fritule s topljenom Dubai čokoladom i vlastitu izvedbu Dubai čokolade koju će biti moguće kupiti i u pločama. Ova slastica originalno nastala u slastičarnici The Fix iz Dubaija odmah je postala globalni hit zahvaljujući društvenim mrežama, a spaja kremastu pistaciju, hrskavi kadaif i glatku čokoladu.
A da nam naš Franjo Šafranek s početka priče ne bi prigovorio: “Ovde se samo priča a niš’ se ne pije!” pobrinut će se Rakijarnica s najširim izborom pića: od kuhanog vina, Guinness piva, pomno biranih Šoškić vina, pjenušaca, alkoholnih i bezalkoholnih pića, Madre Badessa rakija i Maraska toplih koktela. Tu je i Fulirantima omiljena kućica Ginglebells koja i ove godine spravlja najlegendarniji kuhani gin u gradu, a imat će i zimske specijale: Warmstar Martini s kojim najavljuju eksploziju okusa vodke i prpošne marakuje u obliku toplog koktela, te Pina Hotladu gdje karipski rum i kokos u vrućem izdanju čine pravu recepturu za ugodnu i toplu zimsku večer. Kućica Punch House by Gin Garden kao i uvijek ima svoje poznate adute: prošlogodišnji hit Apple Pie Monkey Punch i Gin Punch s Hendricksom.
Sve ove delicije i tekuće čarolije na Fuliranju će biti umotane u temu “Tko pjeva zlo ne misli” kroz uvijek originalne dekoracije i nenadmašan glazbeni program pod kreativnom palicom Ozrena Kanceljaka. Više detalja o glazbenom, ali i iznimno bogatom programu za najmlađe gdje mališane vikendima očekuju nastupi zbora Zagrepčanke i dečki, te popularne predstave kazališta Tvornica lutaka, kao i o hvalevrijednim eko radionicama u suradnji sa Zelenom akcijom te jedinstvenoj ponudi unikatnih darova na HUSH HUSH market pop-upu otkrit ćemo već idući tjedan.
A da ne biste ništa propustili, evo detalja koje morate znati!
Mjesto: Trg Josipa Jurja Strossmayera, Zagreb
Trajanje: 27. 11. 2024. - 7. 1. 2025.
Ulaz: besplatan
Radno vrijeme:
pon-pet: 12:00 - 01:00
sub-ned: 11:00 - 01:00
Božić: 16:00 - 01:00
Štefanje: 12:00 - 01:00
Stara godina: 12:00 - 03:00
Nova godina: 17:00 - 01:00
Fotografije: Sandro Sklepić