cook mingle by
//

cook mingle by

Osim što smo se dobro zabavili, na Elle Cook&Mingle Brunchu by Čakovečki mlinovi puno smo toga i naučili, i to od najvećih stručnjaka, kao što je Ivana Barišić, jedna od najpoznatijih nutricionistica u Hrvatskoj, vlasnica Nutrilifea, prvog nutricionističko-dijagnostički centra u Hrvatskoj. 

Elle X Čakovečki mlinovi cook & mingle
Goran Kovačević //

Elle Cook & Mingle Brunch by Čakovečki mlinovi

Ivana je prije svega pobornica zdravog životnog stila te nam je otkrila da hrana koju unosimo u tijelo nije samo izvor energije; ona je temelj našeg zdravlja, ljepote i dobrog osjećaja. Odabirom kvalitetnih namirnica ulažemo u dugoročnu vitalnost, zdravu kožu i otpornost organizma. Paziti na deklaracije nije samo trend – to je ključ razumijevanja onoga što unosimo. Sastojci koji dominiraju na etiketi prvi su na popisu, pa birajte proizvode s manjim brojem sastojaka i izbjegavajte one s kompliciranim, nerazumljivim nazivima. Jednostavno pravilo: što manje industrijski obrađeno, to bolje!

ivana barišić
Goran Kovačević //

ivana barišić

Palenta: Zlatna namirnica na vašem tanjuru

„Palenta je pravi primjer jednostavne, a nutritivno bogate namirnice. Izrađena od kukuruzne krupice, prirodno je bez glutena, lako probavljiva i idealna za sve one koji žele osjetiti lakoću nakon obroka. Bogata je složenim ugljikohidratima koji pružaju dugotrajan osjećaj sitosti i daju energiju za cijeli dan. Također, sadrži vlakna koja podržavaju zdravlje probavnog sustava, a s niskim glikemijskim indeksom ne izaziva nagle oscilacije šećera u krvi“, izjavila je Ivana, naglašavajući tri glavna razloga zašto je palenta idealna za modernu prehranu:

  • 1) Brza priprema: Gotova je u nekoliko minuta, a može biti slana ili slatka, ovisno o preferencijama.
  • 2) Svestranost:  Poslužite je kao kremasti doručak s jogurtom i medom ili kao prilog uz povrće i ribu.
  • 3) Niskokalorična opcija: Savršena je za lagane obroke koji ne opterećuju želudac.

„Hrana je 'moda' za naše tijelo, a birajući pametno gradimo zdravu rutinu – jer kad jedemo dobro, osjećamo se dobro, a to se vidi na nama“, dodala je Ivana, s kojom se složio i vođa cijele kulinarske ceremonije na Elleovom brunchu, poznati hrvatski chef Marin Medak.

chef marin medak, marija mazalin, ana zelić, katarina đozović, jelena veljača, maja jalšovec i marko cuccurin
goran kovačević //

chef marin medak, marija mazalin, ana zelić, katarina đozović, jelena veljača, maja jalšovec i marco cuccurin

„Već je odavno poznato da su svi proizvodi Čakovečkih mlinova jako kvalitetni, a kada je riječ o palenti, upravo je ta namirnica idealna zamjena za klasično konzumiranje pšeničnih proizvoda iz nekoliko razloga: nema glutena, puno je zdravija i ima puno više ima vlakana nego pšenica i puno je bolji izbor pogotovo u ovim zimskim danima zato što je manje protuupalna nego sama pšenica“, ističe chef Marin Medak, dodajući da ljudi često nisu ni svjesni da ne znaju ispravno kuhati palentu. Zbog toga, ekskluzivno za čitatelje Ellea, otkriva tajnu svršene pripreme ove superhrane: „Ako želite ispravno skuhati palentu, onda najprije trebate tostirati palentu na suhoj tavi, odnosno suhoj posudi, a zatim je zalijemo kipućom vodom. Tek nakon toga dodamo masnoće ako želimo (može i bez njih!) i sol na kraju“.

Maja Jalšovec, Katarina Đozović, Jelena Veljača, Ana Zelić
//

Maja Jalšovec, Katarina Đozović, Jelena Veljača, Ana Zelić

cook mingle by
//

cook mingle by

Prirodna neinstant palenta Čakovečkih mlinova je i na ovom događaju dokazala svoju svestranost i važnost. Stoga ekskluzivno donosimo recepte koje smo i sami imali prilike kušati na Elle Cook&Mingle Brunchu by Čakovečki mlinovi i oduševili se! Uslast!

Kukuruzni salenjaci s marmeladom od marelice

maja jalšovec
Goran Kovačević //

maja jalšovec

Namaz od sala i brašna:

300g salo

100g kukuruzno brašno Čakovečki mlinovi

Postupak:

Pomiješati, pustiti da odstoji pola sata. Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva C

Za nadjev:

Marmelada od marelice 200g

Tijesto:

Brašno glatko Čakovečki mlinovi 175g

Brašno kukuruzno Čakovečki mlinovi 75g

Žumanjak 1

Ulje suncokret 0,1L

Rum 0.02L

Sok četvrt limuna

Mineralna 0,1L

Kukuruzna krupica Čakovečki mlinovi – 50g

maja jalšovec
Goran Kovačević //

maja jalšovec

Postupak:

Zamijesiti sve sastojke osim marmelade, zamotati u prozirnu foliju, pustiti da odleži 15min.

Zatim razvaljati i namazati sa jednom trećinom namaza, preklopiti, formirati kuglu, zamotati u foliju i pustiti da odleži 15 min. Ponoviti 3 puta.

Razvaljati na debljinu 3mm, koristiti kukuruznu krupicu Čakovečki mlinovi da se ne lijepi, narezati na kvadratiće 7x7cm. U sredinu svakog kvadratića staviti žličicu marmelade od marelice. Peći 20 min na 200 stupnjeva C.

Potrebna oprema:

Pećnica, valjak, posuda za miješanje, žlica, žličica, nož, daska, podloga za valjanje i rezanje, tanjur za posluživanje, nož, prozirna folija, pleh, papir za pečenje.

Kukuruzni kuglof sa sušenim marelicma i mrkvom, glazura od bijele čokolade

Marco Cuccurin
goran kovačević //

Marco Cuccurin

Predgrijati pećnicu na 175 stupnjeva C

Sastojci:

Glatko brašno Čakovečki mlinovi 103g

Kukuruzno brašno čakovečki mlinovi 27g

Šećer 107g

Pire mrkve 142g

Ulje suncokret 27g

Ulje maslinovo 17g

Jaja 84g

Prašak za pecivo 7g

Maslac 50g

Suhe marelice 83g, namočiti i narezati na kockice

Bijela čokolada 125g

Ulje suncokret 20g

Liker od ruže 100mL

Marco Cuccurin
//

Marco Cuccurin

Postupak:

Umiješati mikserom pire, šećer, ulje, brašna, prašak za pecivo, marelice.

Kalupe namastiti maslacem, posuti mješavinom kukuruznog i pšeničnog brašna i napuniti do tri četvrtine smjesom. Peći 25 min na 175 stupnjeva C. Namazati likerom od ruže dok su topli.

Rastopiti čokoladu na pari sa uljem, stalno miješajući. Umočiti kuglof u čokoladu.

Potreban inventar:

Mikser, posuda za miješanje, kalupi za kuglofe, žlice, špatule, indukcija, kist,repača, pećnica, tanjur za posluživanje, nož.

Kuglof
//

Kuglof

Kolač s kukuruznim brašnom, limunom i mandarinom

Kolač
//

Kolač

Zagrijati pećnicu na 175 stupnjeva C

Sastojci:

Jaja – 3

Maslinovo ulje – 75g

Pulpa mandarina 110g

Šećer 125g

Glatko brašno Čakovečki mlinovi – 100g

Kukuruzno brašno Čakovečki mlinovi - 25g

Prašak za pecivo 1g

Sol 0,25g

Korica limuna – 1,5

marija mazalin i chef marin medak
Goran Kovačević //

marija mazalin i chef marin medak

Postupak:

Istući jaja i šećer, umiješati suhu smjesu, mandarine, koricu limuna i maslinovo ulje. Izliti u kalup i peći cca 45 minuta na 175 stupnjeva C.

Potreban inventar:

Mikser, zdjela, žlice, špatula, nož, kalup, pleh, papir za pečenje, pećnica.

Kukuruzni vafli, pašteta od gljiva, pesto od sušenih rajčica, sitno sjeckani kiseli krastavci

katarina đozović
Goran Kovačević //

katarina đozović

Upalite aparat za pečenje vafla

Sastojci za vafle:

Brašno glatko Čakovečki mlinovi – 300g

Kukuruzna krupica Čakovečki mlinovi – 60g

Prašak za pecivo – 7g

Šećer – 5g

Soda bikarbona – 3g

Papar – 1g

Sol – 2g

Jaja – 2

Jogurt – 300g

Maslac otopljen i ohlađen – 70g

Kukuruz šećerac – 100g

Peršin list nasjeckan – 10g

Postupak za vafle:

Pomiješajte zajedno sve suhe sastojke. Mikserom izmiksajte sve mokre sastojke i umiješajte špatulom u njih sve suhe. Kada imate glatku smjesu, umješajte u nju peršin i kukuruz.

Izlijte smjesu u pekač za vafle. Pecite 3 minute ili dok vafl nije gotov.

Vafli
//

Vafli

Sastojci za paštetu od gljiva:

Maslac 30g

Maslinovo ulje 15g

Luk crveni, sitno nasjeckan – 1

Češanj češnjaka sitno nasjeckan – 2

Šampinjoni, nasjeckani – 300g

Brandy – 15mL

Svježi timijan – 5g

ABC krem sir – 125g

Peršin sjeckani – 8g

Sol, papar

Postupak za paštetu od gljiva:

Zagrijte maslac i ulje na srednje jakoj vatri, dodajte luk i pirjajte dok ne omekša. Dodajte češnjak i pirjajte još jednu minutu.

Pojačajte vatru i dodajte šampinjone, pirjajte ih 5 minuta povremeno miješajući dok ne omekšaju.

Dodajte brandy i timijan i pirjajte još 2 minute dok tekućina ne ispari. Maknite sa vatre i pustite da se ohladi 10 minuta.

Prebacite u Vitamix, dodajte krem sir i peršin i miksajte do željene konzistencije. Probajte ima li dosta soli i papra. Prebacite u zdjelicu, pokrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak da se ohladi.

Sastojci pesto od sušenih rajčica:

Tostirani orah 100g

Sušene rajčice – 200g

Češnjak češanj rezani – 3

Grana padano ribani – 150g

Maslinovo ulje – 120 mL

Sol

Papar

Ljuta paprika

Postupak:

Stavite sve sastojke u Vitamix i miksajte ih do željene konzistencije.

Potreban inventar:

Vitamix, mikser, indukcija, posuda za miješanje 3x, pekač za vafle, nož, daskica, tavica, žlice 3x, kuhača, plastična folija.

Tostirani žganci, cijeđeni jogurt, pečena skuta i mješavina orašastih proizvoda

ana zelić
Goran Kovačević //

ana zelić

Sastojci tostirani žganci:

Kukuruzna krupica Čakovečki mlinovi – 100g

Voda kipuća – 400mL

Maslinovo ulje  50mL

Maslac – 50g

Sol

Postupak tostirani žganci:

Na suhoj tavici jednu minutu tostiramo kukuruznu krupicu na umjerenoj vatri. Polako ju podlijevamo vrelom vodom uz stalno miješanje. Kada je kuhanje pri kraju dodamo maslinovo ulje i maslac.

Sastojci cijeđeni jogurt:

Jogurt 500 mL

Sol  5g

Postupak cijeđeni jogurt:

Cjedilo umetnuto u zdjelu obložimo sa 2 sloja gaze i ulijemo posoljeni jogurt te ostavimo da se cijedi 2h.

Sastojci pečena skuta:

Bjelanjak – 2

Skuta – 500g

Timijan – 5 grančica

Limun korica – ½

Maslinovo ulje – 30mL

Sol, papar

Postupak:

Istucite bjelanjak dok nije pjenast ali prestanite prije nego pjena postane čvrsta. Dodajte ostale sastojke i nježno sve promješajte. Prebacite u kalup za tortu od 20cm, odozgo prelijte sa malo maslinovog ulja i pospite timijanom.

Pecite 30 min a 180 stupnjeva C.

SKuta
//

SKuta

Mješavina orašastih plodova:

Orasi – 50g

Lješnjaci – 50g

Bademi – 50g

Postupak:

Tostirajte u pećnici 5-10 min na 180 stupnjeva. Pustite da se ohlade te zatim ugrubo nasjeckajte.

Potreban inventar:

Repača 2x, indukcija, pećnica, cjedilo, gaza, zdjela za miješanje 2x, daskica, nož, mikser, spatula, žlice x3, kuhača, ribež, kalup za tortu, pleh 2x, papir za pečenje

Lifestyle