PETE DOHERTY I KATE MOSS
Profimedia/ //

PETE DOHERTY I KATE MOSS

Bogata povijest Glastonbury festivala obilježena je trenucima koji nadilaze vrijeme i koji su ostavili trajne dojmove na one koji su im imali priliku svjedočiti. Od nezaboravnih modnih trenutaka, do velikih glazbenih reuniona, Glastonbury posjeduje neusporedivu sposobnost da stvori magiju i potakne osjećaj jedinstva. Evo pet takvih nezaboravnih trenutaka koji ističu jedinstven šarm i utjecaj festivala!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Glastonbury Festival (@glastofest)

 

1.⁠ ⁠Legendarni nastup Radioheada u blatu (1997)

Ljeto 1997. godine pretvorilo je Glastonbury u pravo blatnjavo bojište, no ipak, usred kaosa, Radiohead je izveo nastup o kojem se priča i dugo godina nakon. Bend je nastupio nakon izlaska njihovog prvog značajnog albuma OK Computer, a prilikom nastupanja, suočio se s tehničkim problemima i ekstremnim vremenskim uvjetima. No, Radiohead je ipak uspio očarati publiku emotivnim i snažnim nastupom koji je postao jednim od najlegendarnijih u povijesti Glastonburyja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Radiohead HD (@zehead16)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli BBC Radio 6 Music (@bbc6music)

 

2.⁠ ⁠Modni trenutak Kate Moss (2005)

Godine 2005. supermodel Kate Moss slučajno je postavila modni trend koji će postati sinonim za Glastonbury. Kate je te godine fotografirana u Wellington čizmama koje je iskombinirala s kratkim hlačama, crnim remenom i sjajnom zlatnom mini haljinom. Moss je ovim outfitom utjelovila ležeran, rock-chic stil koji je postavio ton za festivalsku modu toga vremena. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Indie Sleaze (@indiesleaze)

 

3.⁠ ⁠ Nastup Jay Z-a (2008)

Noel Gallagher iz Oasisa javno je kritizirao angažman hip hop umjetnika Jay Z-a na festivalu, tvrdeći da je žanr "pogrešan" za festival. Jay Z je odgovorio na sebi svojstven način, pa je taklo otvorio festival izvedbom pjesme "Wonderwall" od Oasisa. Ovaj trenutak istaknuo je progresivni duh Glastonburyja i njegovu sposobnost da nadmaši glazbene granice.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Okayplayer. (@okayplayer)

 

4.⁠ ⁠Emotivni reunion Blura (2009)

Nakon devet godina razdvojenosti došlo je do velikog reuniona benda Blur koji je tada izveo neke od svojih najvećih hitova poput pjesama "Girls & Boys" i "Parklife". Bio je to trijumfalni povratak koji je dirnuo i publiku i članove benda, a obilježile su ga i suze Damona Albarna za vrijeme pjesme "To The End".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Glastonbury Festival (@glastofest)

 

5.⁠ ⁠Nastup Dalai Lame (2015)

Godine 2015. Glastonbury je svjedočio izvanrednom susretu glazbe i duhovnosti kada je Patti Smith na pozornicu pozvala  Dalai Lamu. Dalai je tada slavio 80. rođendan, pa mu je Patti s publikom zapjevala pjesmu "Happy Birthday" što je naravno bio vrhunac cijele večeri festivala. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Dalai Lama (@dalailama)

 

Pop kultura