Michelinov vodič za 2025. godinu donosi izvrsne vijesti za hrvatsku gastronomiju. Ukupno 13 restorana sada se može pohvaliti prestižnim Michelinovim zvjezdicama, a među njima je i splitski restoran Krug, koji je ove godine po prvi put zasjao na međunarodnoj kulinarskoj karti s jednom zvjezdicom.
Ova vijest potvrđuje kontinuirani rast i razvoj hrvatske gastro scene, ali i njezinu sve veću prepoznatljivost među svjetskom publikom. Uz Krug, nova zvjezdica stigla je i u Rovinj u restoran Cap Aureo. Time su se pridružili elitnom društvu domaćih restorana koje Michelin već godinama prepoznaje kao vrhunske adrese za gastronomsku izvrsnost.
Najveći doseg i dalje drži Agli Amici iz Rovinja, jedini hrvatski restoran s dvije Michelinove zvjezdice, što dodatno učvršćuje poziciju Istre kao regije s iznimno razvijenom kulinarskom scenom. Svoje zvjezdice su potvrdili i dugogodišnji favoriti: Dubravkin put i Noel iz Zagreba, Pelegrini iz Šibenika, 360° iz Dubrovnika, Monte iz Rovinja, Boškinac iz Novalje, LD Restaurant s Korčule, Nebo iz Rijeke, Alfred Keller na Malom Lošinju te Korak iz Jastrebarskog.
Održivost i pristupačnost sve važniji kriteriji
Osim zvjezdica, Michelin je i ove godine prepoznao važnost održive gastronomije, dodijelivši Green Star priznanja trima restoranima: Zinfandel’s u Zagrebu, Konoba Mate na Korčuli i Korak u Jastrebarskom. Ova oznaka dodjeljuje se restoranima koji se ističu ekološkim pristupom i brigom za okoliš, što je sve traženije među modernim gostima. Kategorija Bib Gourmand, koja nagrađuje restorane s odličnim omjerom cijene i kvalitete, također je bogatija za dva nova imena: Konoba Pescaria iz Mošćeničke Drage te splitski restoran K.užina, čime se potvrđuje da vrhunska kuhinja ne mora nužno biti skupa.
Ove godine uvedena su i posebna priznanja za pojedince koji stoje iza kulinarskog uspjeha. Gabriela Filca, mlada chefica iz restorana Nebo by Deni Srdoč, proglašena je najboljim mladim chefom, dok je Vera Korak iz istoimenog restorana nagrađena za izvanrednu uslugu. Naslov najboljeg sommeliera godine pripao je Dinku Lozici iz LD-a na Korčuli.
Hrvatska gastronomija kao turistički adut
„Ova priznanja potvrđuju kako je hrvatska kuhinja postala jedan od glavnih motiva dolaska turista, ali i da raste broj domaćih gostiju koji sve više prepoznaju vrijednost autentičnih, kreativnih i lokalno ukorijenjenih restorana“, izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.
S obzirom na to da je Split sada bogatiji za restoran s Michelinovom zvjezdicom, jasno je da se kvaliteta ugostiteljske ponude širi i izvan tradicionalnih gastro destinacija poput Istre i Dalmacije. Restoran Krug svojim je modernim pristupom i fokusom na sezonske namirnice pokazao da Split može konkurirati najjačima – i to na svjetskoj razini.