Fotografija: Unsplash
Fotografija //

Unsplash

Prazne prostore u stanu najlakše je oplemeniti s nekoliko biljka. Tako ćete najbrže u životni prostor unijeti malo osobnosti, boje, kisika i feng shui stila. Osim što ih je jednostavno uklopiti u bilo koji prostor bez obzira na dizajn prostorije to je također financijski pristupačnije rješenje nego da kupite novi set ukrasnih jastuka za kauč ili komodu za dnevni boravak. Biljke su idealne za pročišćivanje zraka te mogu pomoći u filtriranju štetnih kemikalija koje udišemo iz zraka, ali i pri smanjenu razine tjeskobe i stresa. 

Da bi vam sobne biljke u stanu preživjele ne morate biti iskusni vrtlari jer postoji niz biljaka koje su jednostavne za održavanje, ne zahtijevaju previše brige pa ih svatko može imati u svom stanu. Ovisno o tome koliko u vašem domu ima izvora svjetlosti tijekom dana tako ćete izabrati biljke koje će odgovarati vašem životnom prostoru. 

Ovih 5 biljaka jednostavne su za održavanje i savršeno će se uklopiti u svaki stan!

Monstera deliciosa

Ime je dobila prema listovima koji imaju rupe pa izgledom podsjeća na švicarski sir s rupama, ova biljka savršen je izbor ukoliko vam je potrebna biljka koja će zauzeti puno prostora. Veliki, voluminozni listovi ispunit će prostor, a ako se pravilno brinete o njoj još bolje će se razviti. Savjetuje se da ju se stavi na mjesto s jakim, neizravnim izvorom svjetlosti. Oko zalijevanja nećete trebati voditi previše brige jer zatijeva zalijevanje samo jednom tjedno.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ES PLANTE (@esplantecom)

Majesty palm 

Sobna biljka srednjeg rasta lako se održava, a idealna je za prostor u kojem je potrebno malo visine. Sigurna je ukoliko u domu imate kućnog ljubimca. Ukoliko ste ljubitelj tropskih prostora i htjeli biste unijeti dašak tropskih krajeva u vašu prostoriju ovo je jednostavan način kako ćete postići taj efekt.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Garden In Room (@garden_in_room_official)

Hoya carnosa Krimson Queen

Ova biljka spada u red biljka penjačica pa samim time njezino održavanje nije zahtjevno. Raste brzo, a dok raste potrebna joj je potpora. Ne zahtijeva previše svjetlosti pa ju možete staviti u dio prostorije koji nije direktno na izvoru svjetlosti. Potrebno ju je redovito zalijevati, ali ne s previše vode kako ne bi isušila.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @proste_rosliny

Zlatni pothos

Jedna od najpopularnijih sobnih biljaka sigurno je pothos. Jednostavno ih je održavati, sve što je potrebno da bi one uspjele je jak izvor svijetlosti i zalijevanje samo kada primjetite da je tlo suho.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Plantshop Bahrain (@plantshopbh)

Drvo kaučuka

Ova biljka voli svjetlost stoga je potrebno ju postaviti na jak izvor svjetlosti. Kada se tlo osuši to je znak da se treba zaliti. Drvo kaučuka jedno je od najboljih prirodnih pročišćivača zraka pa je običaj staviti ga u prostoriju u kojoj često boravite kako biste uživali u što čišćem zraku.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by gardenatlas (@gardenatlas)

Lifestyle