Unsplash
//

Unsplash

Iako temperature ovog vikenda skaču do nevjerojatnih 35 stupnjeva, a na Parku Mladeži će biti još i vrelije, to nas neće omesti da vrijeme provedeno u Splitu iskoristimo na najbolji mogući način. Grad pod Marjanom posljednjih 10 godina domaćin je jednom od najvećih techno festivala, no osim ove atrakcije koja iz godine u godinu privlači sve veći broj turista, Split ima još puno toga za ponuditi. 

Od prekrasne povijesne baštine u samoj jezgri grada, cool mjesta za popiti kavu (jer kava se popit' mora!), do mjesta s kojih će vaše fotke izgledati kao najljepše razglednice, ovaj grad ima za svakoga po nešto. Pa, ako se nađete u Splitu ovog vikenda ili ovog ljeta, evo što svakako trebate posjetiti! 

UTOPIA

Iako je prisutno opće mišljenje da ćemo najbolja mjesta u gradu pronaći u samom centru grada i kava na Rivi je posebna vrsta gušta, u jednoj od najpoznatijih splitskih četvrti 'Split 3' smjestio se ugodni speciality coffe shop simpatičnog imena UTOPIA. Jutro nakon partyja bit će lakše uz matchu hrvatskog brenda Materia ili uz svježe prirodne sokove, limunadu, craft pive, kavu u različitim varijantama (čak i u koktelima!). Uz to, u ponudi su i brownie kolači, keksi, krafne i kroasani, što UTOPIU čini pravim mjestom za 'jutro nakon'. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by UTOPIA (@utopia_st3)

 

Missy B.istro 

U posljednje vrijeme na splitskoj gastro sceni sve veću pažnju plijeni Missy B.istro, smješten na samom ulazu na splitski kolodvor. Ovo simpatično mjesto osvojit će vas svojom kreativnom ponudom jela s potpisom Gorane Milaković koju pamtimo kao finalistkinju Masterchefa, ali i simpatičnim osobljem. Ono što ovaj bistro izdvaja iz mase su svakako redoviti tematski brunchevi vikendom s geslom 'jedeš kol'ko oš'. Jelovnik se redobito mijenja pa ćete tako moći uživati u burgerima, salatama, 'materinoj spizi', finger foodu, tradicionalnim slasticama, koktelima....ma ima svega u Goge! 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gorana Milakovic (@missy_b_cookingology)

 

Gelateria Emiliana

Zamislite ovaj prizor: Šetate starom jezgrom Splita, provlačite se kalama, lovite najlipše kadrove splitskog geta, a onda vas odjednom omami miris hrskavih korneta, upravo pečenih u jednoj od najpoznatijih sladoledarnica u gradu. Kao što ljeto ne možete zamisliti bez sladoleda, tako ni posjet Splitu ne može proći bez da probate najfiniji, najukusniji, najmirisniji sladoled čija kvaliteta godinama ne jenjava. Uz to, posebnu draž ima i to što na licu mjesta možete vidjeti njihove slastičare kako pripremaju kornete i sladoled, a novost su i sladoledi bez šećera i glutena, kao i gluten free korneti. Novost je i adresa, tako da ćete ih pronaći na Pistura ulica 1. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gelateria Emiliana | Iconic Split gelato🍦 (@gelateriaemiliana2019)

 

Vidilica Marjan 

Što je posjet gradu bez dobre panoramske fotke? To nikako ne želimo zaobići, zato smo pronašli mjesto s kojeg ćete grad imati kao na dlanu, a u blizini je i restoran za ručak s pogledom. Ovo je samo djelić pogleda koji vas čeka s Marjana, zato, vjerujte nam, vrijedi se popeti! Do Vidilice možete doći stepenicama sa Zapadne obale. Također, moguće je doći automobilom, iako može biti teško pronaći parkirno mjesto zbog uskih ulica u okolici.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Villa Pauletta (@villa_pauletta)

 

Posjet Dioklecijanovoj palači i Splitskom ljetu 

Posjetiti Dioklecijanovu palaču znači kročiti u povijest staru više od 1700 godina. Ovdje možete šetati kroz impresivne prolaze, hodnike i dvorišta, istražiti podrume palače, te se diviti dobro očuvanim arhitektonskim detaljima i antičkim zidinama. Svaki kutak palače nosi svoju priču i pruža uvid u bogatu povijest Splita. Peristil, centralni trg palače, srce je ovog povijesnog kompleksa. Ovaj predivni trg okružen kolonadama i starim zgradama, mjesto je gdje se danas održavaju različiti kulturni događaji, a najatraktivniji u ljetnim mjesecima je 'Splitsko ljeto'. Tada Peristil postaje pozornica za koncerte, kazališne predstave i opere pod vedrim nebom. Odmah iznad Peristila je i Vestibul, kružna dvorana s impresivnom kupolom u kojoj ćete imati priliku čuti tradicionalnu dalmatinsku klapu koja će svakako obogatiti vaš posjet Splitu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vila Tara (@vila_tara7)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hrvatsko narodno kazalište Split (@hnk_split)

Lifestyle