MIJO ZIDAR
//

MIJO ZIDAR

'Ima Imota sedmera vrata. Vrata od Neretve. Vrata od Cetine. Vrata od Bosne. Vrata od mora. Vrata od neba. Vrata od zemlje. I vrata od matere.', napisao je Petar Gudelj u pjesmi 'Moja Imota'. Ako vas je ikada put odveo u Dalmatinsku zagoru i Imotski, složit ćete se s ovim stihovima. Na sjecištu puteva smjestio se 'Grad na gori', šezdesetak kilometara od Makarske i na desetak minuta od Bosne i Hercegovine, a posljednjih je godina postao atraktivna lokacija za sve veći broj domaćih i stranih turista.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Visit Imota (@visitimota)

Razlog tomu su prirodne ljepote i gastronomske delicije, sve veći broj luksuznih kuća za odmor, brojne aktivnosti ali i lokacija samog grada do koje je lako doći i iz koje je lako nastaviti svoj put dalje prema ljepotama primorja ili susjedne Bosne i Hercegovine. 

Ljeto je dio godine kada Imotski zaista živi. Oni koji su otišli se rado i iznova vraćaju, a svake godine sve je više novih lica koja su došla otkriti po čemu je to ovaj grad tako ponosan. Legende o jezerskim vilama, dobro vino, lokalni specijaliteti, manifestacije i dobar noćni život u ljetnim jesecima dovoljni su razlozi zašto bi ste barem jedan dan svog godišnjeg odmora morali provesti u Imotskom. Donosimo mali vodič kako provesti dan u Imotskom kao pravi lokalac!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Visit Imota (@visitimota)

Paddle Imotski 

Iako ljeti pribjegavamo osvježenju na plažama diljem Hrvatske, osvježenje možemo pronaći i na rijekama. Ako ste ljubitelj avanturizma i veslanja, onda ćete dan moći provesti na imotskim jezerima ili rijeci Vrljici i uživati u predivnom pejzažu ploveći kroz naselja Imotske krajine. Bilo da ste na obiteljskom izletu, romantičnom odmoru ili team buildingu, Paddle Imotski nudi savršen oblik aktivnog odmora. U ponudi su i posebne dnevne i noćne ture veslanja na očaravajućim lokacijama.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Imotski Na Platnu (@imotski_na_platnu)

Slikarska radionica 'Imotski na platnu'

Malo što je ljepše od slikanja na platnu u opuštenoj atmosferi i ispijanja vina imotskog vinogorja! A za potpuni doživljaj, radionica slikanja se ponekad organizira i u prirodi, tako da svoju slikarsku temu imate ispred i oko sebe. Vaše je samo da ono što vidite, uz stručno vodstvo profesionalne slikarice, pretočite na platno. Ne brinite, svi crteži ispadaju odlično, vino tu samo pomaže da opustite ruku.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Imotski Na Platnu (@imotski_na_platnu)

Restoran 'Tri sunca' 

Restoran 'Tri Sunca' pruža izvanredno kulinarsko iskustvo koje spaja naslijeđe dalmatinskih majki i baka s modernim kulinarskim trendovima, a ponosi se svojim fokusom na svježe, lokalne i sezonske namirnice, nudeći kreativna i inovativna jela. Kroz povijest, Imotski je bio pod utjecajem osmanske, mletačke, francuske i austrijske kuhinje, što je ostavilo dubok trag u lokalnoj gastronomiji. 'Tri Sunca' savršeno integrira ove raznolike utjecaje u svoje jelovnike, stvarajući jedinstvenu fuziju okusa koja odražava bogatu kulturnu baštinu regije. Uz tradicionalna jela s modernim twistom moći ćete uživati u lokalnim i međunarodnim vinima i žestokim pićima, a u baru i u finim koktelima. Atmosfera je ugodna, restoran je presvučen u tople boje a ako poželite prespavati, u istom objektu nalazi se i luksuzni hotel Emotheo. Hotel i restoran se nalaze u neposrednoj blizini jedne od najvećih atrakcija grada - Modrog jezera.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tri Sunca Restaurant (@tri_sunca_restaurant)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tri Sunca Restaurant (@tri_sunca_restaurant)

Kupanje u Modrom jezeru i obilazak Crvenog jezera 

Ove dvije prirodne ljepote koje oduzimaju dah nezaobilazne su destinacije za sve posjetitelje Imotskog, ali i omiljena mjesta lokalaca. Crveno jezero fascinira svojim impozantnim dubinama i vibrantnim crvenim tonovima koji se mijenjaju s dnevnim svjetlom, dok Modro jezero impresionira svojom bistrinom i intenzivnim plavetnilom koje odražava mir i ljepotu. Oba jezera nude  mogućnosti za rekreaciju, poput obilaska Crvenog jezera s njegove sjeverne strane odakle Imotski imate na dlanu i plivanja u Modrom, ali i uživanju u pogledu, ljepoti i mirnoći tog dijela grada. Dodatni bonus s ovih lokacija su fantastične fotke koje ćete uslikati, a ako sretnete kojeg lokalca, rado će vam ispričati legende o nastanku ovih jezera, utakmici koja se igra na dnu Modrog kada presuši i vilama... tko zna, možda koju jezersku vilu ugledate i sami.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Visit Imota (@visitimota)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Awesome Imotski (@awesome_imotski)

Posjet vinarijama i festival 'Cvit razgovora' 

Imotski ima dugu i bogatu tradiciju u proizvodnji vina, zahvaljujući povoljnim klimatskim uvjetima za uzgoj vinove loze. Ovaj kraj je posebno poznat po sorti vina 'kujundžuša', koja je postala prepoznatljiva ne samo u Hrvatskoj, već i izvan njenih granica. Osim brojnih vinarija koje su otvorene za posjete i ture po vinogradima na različitim lokacijama, gotovo svaki domaćin u Imotskom barem se jednom okušao u proizvodnji vlastitog vina, što doprinosi raznolikosti i kvaliteti lokalnih vina. Imotska vina prepoznata su i cijenjena širom svijeta, a možete ih pronaći u restoranima i na vinskim kartama u inozemstvu. U dvorištu Vinarije Đuzel pronaći ćete izložen i Guinessov rekord, najveće svrdlo na svijetu, kao spomenik alatu koji je služio za bušenje rupa i u prošlosti život značio. Kako bi se dodatno istaknula ova tradicija i omogućilo ljubiteljima vina da uživaju u lokalnim specijalitetima, rođena je ideja o manifestaciji koja okuplja sve proizvođače vina iz regije. Festival, simboličnog naziva 'Cvit razgovora', nudi posjetiteljima priliku da uživaju u raznovrsnim vinima uz zabavni program. Ovogodišnje izdanje će se održati 13. kolovoza s početkom u 20:00 sati u Ulici Ante Starčevića, pa ako se nađete u Imotskom, tu večer svakako oslobodite za degustaciju!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Grabovac Winery (@grabovacwine)

Kava na trgu i Imotska torta 

Kako mislite, bili ste u Imotskom, a niste popili kavu na glavnom trgu i kušali Imotsku tortu? Ako želite doći u ovaj kraj i zaista provesti dan kao pravi lokalac, onda morate popiti kavu na jednoj od terasa na Trgu Tina Ujevića, namignuti spomeniku ovog pjesnika i gledati u prekrasne kamene kuće i skaline. Nakon kave je vrijeme za tradicionalnu slasticu, koju znaju napraviti samo vrsne domaćice. Osim legendi o vilama i tajni jezera, ima još jedna tajna stara koliko i sam Imotski, a to je recept za Imotsku tortu. Ma koliko htjeli, ovim putem vam ga ne možemo otkriti jer svaka domaćica vjerno čuva svoju recepturu, ali kada dođete na Trg, lokalci će vam od srca preporučiti adrese na kojima se jedu najbolji rafijoli, prženi bademi i Imotska torta, a to je ujedno i savršen suvenir kojeg možete ponijeti kada nastavite svoj put.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by LiBar gastropub (@libargastropub)

Lifestyle