The Best Chef Awards 2025: Ana Roš i trojica hrvatskih chefova među svjetskom elitom
unsplash //

Početkom listopada Milano je bio središte svjetske gastronomije. Na dodjeli The Best Chef Awards 2025, Danski chef Rasmus Munk ponovno je proglašen najboljim na svijetu, a uz njega su na postolju bili Ana Roš i Himanshu Saini.

Sjajne vijesti stižu i za regiju – trojica hrvatskih chefova uvrštena su među 100 najboljih na svijetu.

Ana Roš: Regija na svjetskoj gastronomskoj karti

Za publiku u regiji posebno je važno istaknuti uspjeh Ane Roš, koja je još jednom potvrdila svoj status najuspješnije i najutjecajnije chefinje jugoistočne Europe. Njezina Hiša Franko, smještena u idiličnoj dolini Soče, poznata je po odvažnim interpretacijama slovenskog terroira i modernom pristupu tradicionalnim okusima.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli The Best Chef (@thebestchefawards)

Njezin uspjeh posebno odjekuje i u Hrvatskoj, gdje sve više chefova i restorana slijedi sličan put na način da spajaju autentične lokalne sastojke, održivost i svjetske kulinarske trendove.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Hiša Franko (@hisafranko)

Tri hrvatska chefa među najboljima na svijetu

Hrvatska kulinarska scena sve je prisutnija na svjetskoj mapi gastronomije. Dokaz tome su Hrvoje Kroflin, Deni Srdoč i Marijo Curić, trojica iznimnih chefova koji su se ove godine našli među 100 najboljih na svijetu. Njihovi restorani – zagrebački ManO2, riječko Nebo i dubrovački 360° – simbol su nove generacije hrvatske gastronomije: moderne, hrabre i duboko ukorijenjene u lokalne okuse.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Marijo Curić (@marijocuric)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Restaurant ManO2 (official) (@restaurant_mano2)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Deni Srdoč (@denilius_maximus)

Njihov ulazak među elitu svjetske gastronomije potvrdio je kontinuirani uspon hrvatske kulinarske scene, koja posljednjih godina privlači sve više međunarodne pozornosti.

Najveći pobjednici i nova filozofija gastronomije

Uz glavnu nagradu, The Best Chef Awards prepoznao je chefove koji svojim radom oblikuju budućnost gastronomije:

  • Massimo Bottura (Osteria Francescana, Italija) – Nagrada za najboljeg vizionara

  • Pía Salazar (NUEMA, Ekvador) – Najbolja slastičarka svijeta

  • Quique Dacosta (Španjolska) – Nagrada za umjetnost u hrani

  • Himanshu Saini (Trèsind Studio, UAE) – Najbolji po izboru profesionalaca

  • Sebastian Jiménez (Ræst, Farski otoci) – NextGen za mlade talente

Sve više chefova diljem svijeta promiče etičko promišljanje hrane, rad s lokalnim proizvođačima i odgovorno korištenje resursa što čini gastronomiju platformom za promjenu, a ne samo luksuzom.

Regija koja mijenja svjetsku gastronomsku kartu

Dodjela u Milanu još je jednom pokazala da je svjetska gastronomija u fazi duboke transformacije, od elitnog spektakla prema pokretu koji povezuje ljude, kulturu i planet.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli The Best Chef (@thebestchefawards)

Uspjeh Ane Roš i trojice hrvatskih chefova dokaz je da vrhunska kuhinja može nastati iz autentičnih priča, lokalnih tradicija i strasti prema inovaciji.

Regija time sve snažnije zauzima svoje mjesto na svjetskoj gastronomskoj karti, a sljedeće izdanje The Best Chef Awards 2026. već se nestrpljivo očekuje, uz pitanje: tko će iduće godine pomaknuti granice svjetske kuhinje

Lifestyle