POTRAŽITE U ČLANCIMA ELLE

Unesite traženi pojam (Min. 3 znaka)

Elle recepti

Isprobat ćemo francuski desert od marakuje i manga

ELLE.HR

kolač elle recepti desert od marakuje
Isprobat ćemo francuski desert od marakuje i manga
© FAU LAURENT

Možda ne biste pomislili da je kombinacija manga i marakuje idealni zimski recept za slasticu, no ovaj osvježavajući desert oduševit će svakoga, osobito one koji uživaju u egzotičnim okusima.


“U ovoj slastici svježi mango prati voćni mousse, bogatog, pikantnog i egzotičnog okusa”, objašnjava francuska chefica Linda Vongdara, koja stoji iza osvježavajućeg recepta koji donosimo u nastavku. 

6 DO 8 PORCIJA

Vrijeme pripreme 6 h • Vrijeme odmora 6 h • Vrijeme kuhanja 20 do 22 min.

MEKANI BISKVIT BEZ GLUTENA

120 g šećera  • 120 g zaslađenog običnog napitka od soje (ako nije zaslađen, dodajte 12g šećera na 100 g sojinog napitka) • 3 g jabukovače • 15 g zobenog brašna ili usitnjenih zobenih pahuljica • 105 g rižinog brašna • 15 g brašna od slanutka • 45 g krumpirovog škroba • 7g praška za pecivo • 45g badema u prahu • 1g ksantan gume • 60 g dezodoriranog kokosovog ulja • 60 g ulja od kikirikija ili sjemenki grožđa

U samostojećem mikseru pomiješajte šećer, sojin napitak i jabukovaču dok se šećer potpuno ne otopi, postepeno povećavajući volumen tekućine. Dodajte brašno od zobi, riže i slanutka, krumpirov škrob, prašak za pecivo, kvasac, badem u prahu, ksantan gumu i pomiješajte dobro. Ostavite škrobove da se hidratiziraju oko 20 minuta. Emulgirajte s uljima, postupno ih ulijevajući i miješajući velikom brzinom. Prebacite tijesto u kalup za pečenje 40 x 30 cm,  obložen papirom za pečenje.  Zagladite površinu uglatom kuhačom i pecite u pećnici s upaljenim ventilatorom na 200°C 10 do 12 min., dok tijesto ne porumeni. 

Nakon pečenja ostaviti da se ohladi i pokriti folijom. Pomoću prstenastog kalupa, izrežite disk promjera 14 cm. Ostatak biskvita izmrviti i vratiti u zagrijanu pećnicu na 180°C  na 10 minuta. Ostatak tijesta će se u pećnici isušiti i poslužiti kao hrskava podloga. 

HRSKAVA PODLOGA

100 g čokolade • 110 g bezglutenski meki pečeni biskvit • 50 g badema u prahu • 1,5 g soli

Otopite čokoladu u mikrovalnoj pećnici, a zatim pomiješajte sve sastojke zajedno. Rasporedite smjesu između dva papira za pečenje, tako da bude 5 mm debljine, a zatim stavite u pleh. Pleh odložite u hladnjak, a kad se ohladi izrežite disk promjera 14 cm. 

KOMPOT OD MANGA I MARAKUJE

200 g pirea od marakuje • 60 g šećera • 6 g NH pektina • 200 g nasjeckanog manga

U loncu zakuhajte pire od marakuje. Dodajte šećer i pektin. Pustite da se pektin otopi 1 minutu kada smjesa provre. Maknite s vatre i dodajte mango brunoise, dobro miješajući.  Ulijte kompot u lim promjera 14 cm, zatim nježno na vrh stavite  kolut keksa i ostavite da se ohladi. Zamrznite prije upotrebe.

MOUSSE OD MARAKUJE I MANGA

140 g kokosovog mlijeka • 70 g pirea od manga • 80 g pirea od marakuje • 0,5 g agar-agara • 25 g kakao maslaca (Valrhona®) • 95 g pirea od bijelog badema • 40 g tekućeg bjelanjka (ili 65 g aquafaba) • 40g šećera

U lonac stavite kokosovo mlijeko, dva voćna pirea i agar-agar, zatim zakuhajte. Emulgirajte vruću smjesu ručnom miješalicom dodajući kakao maslac i pire od badema. Ohladiti na 35°C. Umutite bjelanjak sa šećerom i dodajte ga postepeno u smjesu. Odložiti u hladnjak.

GLAZURA OD MANGA

90 g šećera • 24 g glukoznog sirupa • 4 g NH pektina • 350 g pirea od manga

U lonac stavite pire od manga, 70 g šećera i glukozni sirup kuhati. Dodajte preostalih 20 g šećera i pektin. Ostavite pektin da se otopi uz nježno miješanje 1 min. Ostaviti da se ohladi.

Slaganje 

Na tepsiju obloženu masnim papirom stavite kalup od nehrđajućeg čelika, promjera 15 cm i visine 4 cm. Ulijte mousse od marakuje i manga do trećine visine. Stavite disk smrznutog kompota na vrh, a zatim disk mekog biskvita. Ulijte još moussea do ruba kalupa i na kraju sve stavite na hrskavu podlogu. Ostaviti da se ohladi 1h u frižideru i zatim zamrznite na 4 h.

ZAVRŠNA DORADA

1 svježi mango, oguljen i narezan na trakice debljine 3 mm • 1 marakuja • 100 g neutralne lgazure

Otopiti neutralnu glazuru na 50°C i ostaviti da se ohladi na 37°C prije upotrebe. Izvadite desert iz kalupa/pleha i stavite ga na rešetku od nehrđajućeg čelika, postavljenu iznad pladnja. Prelijte desert neutralnom glazurom i ostavite da se cijedi. Desert stavite u posuđe za posluživanje i posložite kriške manga. Završite kapanjem otopljene neutralne glazure i pospite sjemenke marakuje. Odložite u hladnjak do posluživanja. 

TRENDING

Samo najinteligentniji mogu pronaći kockicu šećera za 8 sekundi!
1

Samo najinteligentniji mogu pronaći kockicu šećera za 8 sekundi!

Samo najinteligentniji mogu pronaći kockicu šećera za 8 sekundi!

IQ test: Rijetki uspiju, pronađite djevojčino lice za 11 sekundi!
2

IQ test: Rijetki uspiju, pronađite djevojčino lice za 11 sekundi!

IQ test: Rijetki uspiju, pronađite djevojčino lice za 11 sekundi!

KVIZ: Test od 5 sekundi koji će pokazati imate li visok IQ
3

KVIZ: Test od 5 sekundi koji će pokazati imate li visok IQ

KVIZ: Test od 5 sekundi koji će pokazati imate li visok IQ

KVIZ: IQ test koji može riješiti samo 3% ljudi
4

KVIZ: IQ test koji može riješiti samo 3% ljudi

KVIZ: IQ test koji može riješiti samo 3% ljudi

 Brzi IQ test: Pokušajte riješiti zagonetku i otkrijte koliko ste inteligentni
5

Brzi IQ test: Pokušajte riješiti zagonetku i otkrijte koliko ste inteligentni

Brzi IQ test: Pokušajte riješiti zagonetku i otkrijte koliko ste inteligentni

Možete li pogoditi koliko je ljudi na slici u 5 sekundi?
6

Možete li pogoditi koliko je ljudi na slici u 5 sekundi?

Možete li pogoditi koliko je ljudi na slici u 5 sekundi?

KVIZ: Ovaj test će vam za 10 sekundi reći imate li visok IQ
7

KVIZ: Ovaj test će vam za 10 sekundi reći imate li visok IQ

KVIZ: Ovaj test će vam za 10 sekundi reći imate li visok IQ

Rijetki su oni koji na ovoj slici mogu pronaći svih 13 životinja. Jeste li među njima?
8

Rijetki su oni koji na ovoj slici mogu pronaći svih 13 životinja. Jeste li među njima?

Rijetki su oni koji na ovoj slici mogu pronaći svih 13 životinja. Jeste li među njima?

NE PROPUSTITE

Na francuski način: recept za prefini kolač od maline

Na francuski način: recept za prefini kolač od maline

ELLE RECEPTI

Zasladite dan: Obožavana čokoladna slastica na francuski način

Zasladite dan: Obožavana čokoladna slastica na francuski način

ELLE RECEPTI

Francuzi obožavaju ovaj recept za ultimativni čokoladni macaron

Francuzi obožavaju ovaj recept za ultimativni čokoladni macaron

ELLE RECEPTI

Na francuski način: Recept za nešto drugačiji mousse

Na francuski način: Recept za nešto drugačiji mousse

Elle recepti

Najljepše ljetne vintage fotografije najvećih holivudskih zvijezda

Najljepše ljetne vintage fotografije najvećih holivudskih zvijezda

'old hollywood' vibes

ELLE recept: Kremasti cheesecake

ELLE recept: Kremasti cheesecake

za polizat prste

 Riječ stručnjaka: Tri jela koja nikada ne naručujte u restoranu

Riječ stručnjaka: Tri jela koja nikada ne naručujte u restoranu

Odaberite nešto drugo

30 stvari koje morate učiniti prije nego što navršite 30

30 stvari koje morate učiniti prije nego što navršite 30

2023.07.12. 2 minuta čitanja

"TO DO" LISTA

Attention

Sadržaj koji želite pogledati sadrži elemente koji mogu imati štetan učinak na maloljetnike. Ako želite spriječiti maloljetne osobe u pristupu takvim sadržajima, koristite program za filtriranje!

Nemam više od 18 godina